用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SFA. 面試
go

SFA. 面試

今早安排十分混亂
學校有很多student helper 幫手,尤其核對資料和貼stickers

小孩指示不清楚,情況混亂,而且大多數是學生在廣播接小朋友情況,分組,坐在hall 的老師又用咪廣播,台上學生和老師的mic 撞聲,好混亂!

回覆:SFA. 面試

可否兩個家長一齊入?定係只比入一個?

引用:尤其有班家長,好心未到你號碼就唔好堆晒係

原帖由 hoivy 於 15-10-10 發表
尤其有班家長,好心未到你號碼就唔好堆晒係接送區,阻住接人既家長,咁大個人連指示都唔識聽?? ...
是的

引用:可否兩個家長一齊入?定係只比入一個? +

原帖由 chiyoo 於 15-10-10 發表
可否兩個家長一齊入?定係只比入一個?
可以兩個

又唔覺好亂,反為覺得佢好efficient

引用:又唔覺好亂,反為覺得佢好efficient +

原帖由 whitepurin 於 15-10-10 發表
考過幾間,暫時我覺這間比較混亂
可以在接學生安排和廣播方面再做好些

我只覺門口排隊時指示唔夠清晰,入到去已經安排好好,冇問題

門口是否已經有人龍?指示有甚麼要留意?

引用:Quote:原帖由+whitepurin+於+15-10-10+發表

原帖由 Snoopyboy 於 15-10-10 發表
考過幾間,暫時我覺這間比較混亂
可以在接學生安排和廣播方面再做好些

...
同意 同埋太多student helper 佢地似玩多啲

引用:Quote:原帖由+Snoopyboy+於+15-10-10+發表

原帖由 sppchocho 於 15-10-10 發表
同意 同埋太多student helper 佢地似玩多啲
係呀!
我問d學生洗手間響邊,佢指完又將我仔身上的貼紙撕出來,跟著有個老師又衝埋嚟話程序唔啱再排過

引用:我只覺門口排隊時指示唔夠清晰,入到去已經

原帖由 HadesBB 於 15-10-10 發表
可能我地第一批比較亂

相信今午過後會更流暢

引用:我只覺門口排隊時指示唔夠清晰,入到去已經

原帖由 HadesBB 於 15-10-10 發表
我諗candidate 由哥哥姐姐帶上課室時也要小朋友排一陣隊,我皃子事後跟我講有一個男仔冇乜耐性,等候其問叫了一聲「乜咁耐㗎?!」
有個女老師衝埋嚟講「是誰説的?好,等我mark 低你號碼....26 號」

所以家長記得同小朋友講要有耐性呀!

Good luck to all

布希亞  咁恐怖,好,我點你相先  發表於 15-10-10 16:16

好亂,尤其父母禮堂等待時,吼叫吵鬧不堪,考45分鐘,嗰mic把聲喺你身邊叫足45分鐘,間中夾雜學生用mic通過普通話或英文提示注意事項,同老師隻mic同一聲道,完全唔知聽邊個先。冇唔鍾意間學校,只是客觀來講係目前in過場面最街市嘅一間。

家長可否離開?夠鐘返來可以嗎?

引用:家長可否離開?夠鐘返來可以嗎? +

原帖由 mhcbaby 於 15-10-10 發表
家長可否離開?夠鐘返來可以嗎?
I don't think so, 因為係不停更新叫號,好似飲茶攞位咁,並非按時間。

引用:好亂,尤其父母禮堂等待時,吼叫吵鬧不堪,

原帖由 C-Mermaid 於 15-10-10 發表
好亂,尤其父母禮堂等待時,吼叫吵鬧不堪,考45分鐘,嗰mic把聲喺你身邊叫足45分鐘,間中夾雜學生用mic通過 ...
同意!尤其討厭老師同學生在禮堂和台上叫mic 搶聲

根本聽唔清楚!!

最搞笑有個家長接學生時排錯隊還是甚麼別的,個老師竟然在mic 大聲叫「唔係呀,靚女!」

我聽到O 咀,好似街市阿姐叫「靚女三蚊斤!」

我計埋兩年前及今年 in 過近二十間,SFA 只可以話嘈,但好有效率。要講亂係福建,兩年來無改善。禮賢交 form 最辛苦,曝曬排隊,我第二年去有晒心理準備,見到啲家長仍怨聲載道。

引用:又唔覺好亂,反為覺得佢好efficient +

原帖由 whitepurin 於 15-10-10 發表
認同,人群管理很有效率,留心指示唔會有問題。但也看到學校應是很重紀律那種,是否認同這種方式大家要想清楚。

我現正在SFA,很有效率,冇問題喎!