用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 轉校煩惱
go

[學校] 轉校煩惱 [複製鏈接]

囝囝讀左年幾保良局曹金霖s位(之前出事個間)而家佢地炒左d唔ok既老師...連經理都轉埋....囝囝向學校好乖好合作,不過真係一舊雲,少D EQ都唔得....我都有擔心佢既安全....但另一方面保良局真係資源好D....列如ST可以有一個月4次個別...3次小組...說話上佢比從前進步好多...而家其實我一直都想搬近媽媽多D,方便照顧....睇過沙田耀能,無可口非個主任比保係無得比,耀專業好多...有愛心...但問過ST個別只有8堂一年少好多....其他都應該唔會多.....好難取捨?!請問有焦沙田耀能家長呀?比D見意
   1    0    0    0

回覆:鳩嗚 的帖子

同你一樣想搬近媽咪住沙田,沙田除了耀能,仲有協康喎,本身係港島區讀緊協康S位,依加會2個星期一次個別st 半小時。我都煩惱緊好無轉校。

回覆:轉校煩惱

只是st少?有無林過出去加堂?

保良局曹金霖幼兒學習中心沒有最差只有更差,極之失望!

回覆:鳩嗚 的帖子

我早期

等緊呢間,可否有更多具體 講黎聽下

回覆:轉校煩惱

我仔仔係沙田耀能讀緊,冇錯,佢ST係小d, 我朋友係kln耀能都多過佢,但沙田耀能d老師個個都好好,有愛心,跟得幾足下。
我覺得你個case好睇你仔仔需要咩野。
沙田耀能做肢體傷殘做得幾好,我仔言語唔係太差,大小手肌差點,所以我覺得啱佢。

其實佢各方面都有需要,我而家有一個月私人ST,如果係耀能應該問題不大,我個人認為有安全感,有鼓勵,有讃賞.....有愛心的環境對學習才事半功倍,沒有這樣環境他們的教學理論只是理論...................對他們一點沒有好處!我眼見一個老師好惡駡個A仔.佢只係入左PT室,個ST投訴,我之往亦有接觸A仔的經驗在工作上,他們表達力能有限,很多情緒行為表現要處理,這樣做只會加深負面情緒行為,長期不會雙嬴,只好更差
‹ 上一主題|下一主題