用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 開學一個月了,大家所揀既學校同當初如期既一樣嗎? ...
樓主: Nath
go

開學一個月了,大家所揀既學校同當初如期既一樣嗎? [複製鏈接]

其實依家好似無論直私或官津,似乎好多功課、默書、測驗等都多同深。尤以官津為甚!

引用:回覆+brother4+的帖子 我都知好多地區名校

原帖由 Nath 於 15-10-09 發表
回覆 brother4 的帖子

我都知好多地區名校都非常谷。其實家長若果預先有了解過,應該略知一二。除非功課量 ...
部份家長心態係唔試唔心息,但博倒啦又會抱怨,其實家長好應該花些時間了解左學校先揀,再考慮小朋友能力,家長能否支援等問題。

引用:其實依家好似無論直私或官津,似乎好多功課

原帖由 Nath 於 15-10-11 發表
其實依家好似無論直私或官津,似乎好多功課、默書、測驗等都多同深。尤以官津為甚! ...
或者部份係,但亦有地區一線都唔太多功課,家長要自己了解下。

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

同意,好多家長都認為自己小朋友醒目叻叻,諗住讀下讀下就應該攪得掂。

引用:回覆+洋蔥頭媽咪+的帖子 同意,好多家長都

原帖由 Nath 於 15-10-12 發表
回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

同意,好多家長都認為自己小朋友醒目叻叻,諗住讀下讀下就應該攪得掂。 ...
正是。我有個朋友兒子多年抽入一間地區一線小學,佢每次提起兒子學校都會合不攏嘴,讚學校點好/點叻,但一年一年過去,開始發覺兒子力有不逮,成績一路在中下游,睇見佢由最初欣喜心情開始轉為平淡,幸好佢終於明白及接受自己兒子不足,兒子最後入了間B2c中學。

同埋好多家長對熱門學校同其他學校既尺度唔同,舉個例子:去神校D記面試,registration check in 時老師黑口黑面,面試時間over run, 但絕冇家長投訴; 但如果同一件事係非神校到發生的話,必定有好多人發聲。結果就形成好似神校、一線學校咩都好,大家只報喜不報憂。

回覆:開學一個月了,大家所揀既學校同當初如期既一樣嗎?

:之前擔心政府派去屋企附近EK朋友們講屬於寶校插班會唔會好差。一個多月來,仔仔開開心心。學校多各種活動,多搞笑日常,多溫馨細節,多心靈和感悟的進步,數語英都讀得好輕鬆,體育又輕鬆領先,被老師們選中參加英文戲劇團,合唱團,數學比賽,各種體育活動等,睇來對仔仔信心培養有大幫助。所以我決定不轉學了,就這麼學下去吧。

Olympian  替你高興﹗  發表於 15-10-13 09:25

回覆:Nath 的帖子

區內二線。比預期輕鬆一點。好滿意。仔鐘意學校。放學做完功課還有足夠時間睇書。

回覆 RiboMM 的帖子

真係替你高興呀!又一例子証明,學校用心教、有愛心,小朋友會有好大得着。同埋家長懂得欣賞。

回覆 Olympian 的帖子

有足夠時間睇書同玩遊戲、鬆一鬆真係好重要;比默書100緊重要!

開學一個月,已經玩左好多野!運動會,party...不能盡錄!每日大人細路都好忙,早睡早起,日子過得好充實!下星期有長假期,開心!

引用:回覆+RiboMM+的帖子 真係替你高興呀!又一

原帖由 Nath 於 15-10-12 發表
回覆 RiboMM 的帖子

真係替你高興呀!又一例子証明,學校用心教、有愛心,小朋友會有好大得着。同埋家長懂 ...
謝謝妳的鼓勵。也許是我要求不高,快樂人生第一。當然成績ok也是前提,因小學如果都唔好,又讀得辛苦,長久會令性格壓抑。

引用:開學一個月,已經玩左好多野!運動會,part

原帖由 teambuilder 於 15-10-13 發表
開學一個月,已經玩左好多野!運動會,party...不能盡錄!每日大人細路都好忙,早睡早起,日子過得好充實! ...
加油!這是好的人生平衡,對小朋友非常重要。真系聽到都開心

回覆 teambuilder 的帖子

真係好好,讚!

brother4 發表於 15-10-9 13:33
ㄧ樣,鄰居派到名小,估冇日安寧,同想像一樣,小朋友日日哭,家長曰日發瘋,社工及警察叔叔常探訪,估中但 ...

咁嚴重.

回覆 bopui0607 的帖子

我都曾經有個鄰居日成日鬧女做功課/練琴,係咁話個女唔聽話就要自殺,又試過趕個女出屋外。好恐怖!

Nath 發表於 15-10-13 14:50
回覆 bopui0607 的帖子

我都曾經有個鄰居日成日鬧女做功課/練琴,係咁話個女唔聽話就要自殺,又試過趕個女 ...
其實咁仲有反效果啦 ! 大人小朋友都辛苦.

揀左間半日制小學比阿女,雖然多評估(測驗),但有足夠時間溫習,功課不多,每日溫習後都仲有時間玩、去公園、睇電視。
同之前預期嘅好應付(不能說是輕鬆)。

其實呢個題目最適合叩門入嘅家長去答

回覆 vnghk0001 的帖子

係直/私學校?
‹ 上一主題|下一主題