用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St. Joseph 谷嗎?
go

St. Joseph 谷嗎?

P.1-2每日有幾多樣功課? 幾耐一次默書、測驗? P.3打後的情況呢? 是不是要谷TSA? 請用家分享,謝謝!

引用:P.1-2每日有幾多樣功課?+幾耐一次默書、測

原帖由 happymama2009 於 15-10-08 發表
P.1-2每日有幾多樣功課? 幾耐一次默書、測驗? P.3打後的情況呢? 是不是要谷TSA? 請用家分享,謝謝!

...
谷是常識吧! (btw, u duplicated the post, be careful)

邊間st jo?
咁多間

回覆:St. Joseph 谷嗎?

超谷

灣仔SJPS, 學校谷,其實家長重谷.

lauwingtai    發表於 15-10-9 08:58

引用:灣仔SJPS,+學校谷,其實家長重谷.

原帖由 wchnyl 於 15-10-08 發表
灣仔SJPS, 學校谷,其實家長重谷.
讚同

好多地區一線或二線功課都比SJPS多

初小學校吾算谷,朋友成日講佢仔的功課量,輕過好多地區名小或者二線,吾係每日十樣八樣的陣容。

但家長,就多數谷啦,始終入到去,都想升番中學。

引用:好多地區一線或二線功課都比SJPS多

原帖由 Tintin926 於 15-10-09 發表
好多地區一線或二線功課都比SJPS多
成日話地區一二線功課多?咁多區唔知你地講緊邊區?

Tintin926  區區  發表於 15-10-11 00:08

引用:初小學校吾算谷,朋友成日講佢仔的功課量,

原帖由 Jane1983 於 15-10-10 發表
初小學校吾算谷,朋友成日講佢仔的功課量,輕過好多地區名小或者二線,吾係每日十樣八樣的陣容。

但家長, ...
朋友話淺過高主教!但家長谷在這間學校是常識吧!

回覆 叮噹媽媽 的帖子

高應該深吾少。
咁St Joe吾係收晒,入得小學當然吾想被篩走,無得上中學,家長緊張d都係人之常情。

回覆:St. Joseph 谷嗎?

出D卷係比其他學校深小小

引用:出D卷係比其他學校深小小 +

原帖由 kerobobo 於 15-10-11 發表
出D卷係比其他學校深小小
會不會教得淺考得深?

引用:回覆+叮噹媽媽+的帖子 高應該深吾少。咁St

原帖由 Jane1983 於 15-10-11 發表
回覆 叮噹媽媽 的帖子

高應該深吾少。
咁又係人之常情

Jane1983    發表於 15-10-12 21:36

引用:Quote:原帖由+kerobobo+於+15-10-11+發表出

原帖由 happymama2009 於 15-10-12 發表
會不會教得淺考得深?
教也不淺

I think DSS schools in general teach more difficult things are rather normal, otherwise how they qualify themselves as different from gov't schools.  

Raimondi levels are rather higher than sjps in lower primary.  I'm not sure about higher primary.  I know that upper primary in sjps are steeply different from lower primary.  since P4, their english papers are intended to be much difficult in order to gradually prepare students for the secondary level.

I won't say 教淺考得深, the exams are not as straight forward as they learn the substances at school.  A bit tricky.  

Tintin926  Thx so much but you make me scared and worrying.  發表於 15-10-14 00:00

引用:I+think+DSS+schools+in+general+teach+mor

原帖由 daisy17772 於 15-10-13 發表
I think DSS schools in general teach more difficult things are rather normal, otherwise how they qua ...
讚同。課程跟教育局,沒有教快。但教的不淺,考的都是教過的。

回覆:daisy17772 的帖子

先讀高主教,再去插st Joe,難嗎?(怕到時叩唔到st Joe)

我又好想知, 係度話St Joseph谷既, 係咪都係St Joseph既家長呢? 如果唔係, 你地憑咩去話人谷呢?

你真係咁清楚人地學校內情? 定係自己一個無實質証據支持既想法?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:我又好想知,+係度話St+Joseph谷既,+係咪都

原帖由 hkpapa852 於 15-10-20 發表
我又好想知, 係度話St Joseph谷既, 係咪都係St Joseph既家長呢? 如果唔係, 你地憑咩去話人谷呢?

你真係咁 ...

冇話邊間學校「谷」或「唔谷」,當小朋友喺讀緊嗰間學校讀唔掂或讀到氣咳咪一定話嗰間學校「谷」,讀得掂咪話「愉快學習」囉。其實「谷唔谷」喺睇學生嘅能力而唔係學校嘅取態。