用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 何謂1線2線直資?
樓主: gemiling
go

何謂1線2線直資? [複製鏈接]

引用:一線定二線係睇個人要求,+好難用統一標準去

原帖由 4001cc 於 15-10-09 發表
一線定二線係睇個人要求, 好難用統一標準去得到答案.

我睇二線學校, 應係有位放佐都唔會後悔既學校. 例如T ...
我係好好奇。 因為我之前未聽過有banding。 但大家講到好似真係有數據同排名
所以想知係點

睇完幾個留言,我都係覺得db, 英華,聖保羅係一線(樓主只問直資)。直資得21間,每人心目中總有一個ranking,總唔會排第10果間都係一線吧?

gemiling 發表於 15-10-9 08:35
我係好好奇。 因為我之前未聽過有banding。 但大家講到好似真係有數據同排名
所以想知係點

...
睇下你自己用咩標準去衡量, 校園大小? 教學模式? 中學網? 有冇中學部? 中學部學術表現?

只能夠話, 傳統名校, 永遠係較有優勢, 永遠俾人覺得佢地一定係高級D
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

小曳人 發表於 15-10-8 21:56
有d EK家長以學校過往公開考試成績,做咗d比較當然係非正式統計啦
留意,我係講緊間中學嘅banding,我無話 ...

如果齋睇直資比直資, 可以睇呢個表, 簡單d
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2870748
(帖一表四已經係了)

補充: 公道講句, 唔係間間學校都鐘意透明地公開晒所有資料, 而且唔止睇成績, 如果睇埋藝術音樂體育校風等, 排位又有唔同, 每個家長心中把呎都唔一樣, 參考下啦, 不過點排都總有人唔滿意呢樣就肯定的, 但呢個表算比較可信, 好過bookof咩果d, 得啖笑

Charlotte_mom 發表於 15-10-9 10:13
如果齋睇直資比直資, 可以睇呢個表, 簡單d
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=287 ...
其實就甘睇除左DGS外我全部apply係所謂2綫。。。

醒目開學勳章 王國長老

其實一線的確唔多, 除非小朋友戰鬥力強或天賦異稟, 都係樣樣申請下穩陣D

引用:其實一線的確唔多,+除非小朋友戰鬥力強或天

原帖由 Charlotte_mom 於 15-10-09 發表
其實一線的確唔多, 除非小朋友戰鬥力強或天賦異稟, 都係樣樣申請下穩陣D
我主要係要搵英文學校。 少功課為主

香港有幾多間英小?仲要少功課!

gemiling 發表於 15-10-9 12:23
我主要係要搵英文學校。 少功課為主
考慮下Ymca ,不知播道有幾多功課,但聽完簡介覺得有愛心。

引用:+本帖最後由+mimi222shi+於+15-10-9+13:04+

原帖由 mimi222shi 於 15-10-09 發表

香港有幾多間英小?仲要少功課!
相對少啦

引用:+本帖最後由+Charlotte_mom+於+15-10-9+10:

原帖由 Charlotte_mom 於 15-10-09 發表
請教如何介定b1a, b1b等等?DSE 33222%? Jupas 入8大degree?

醒目開學勳章 王國長老

Ocean419 發表於 15-10-9 13:58
請教如何介定b1a, b1b等等?DSE 33222%? Jupas 入8大degree?
表入面b1a, b1b, 如果你有留意字眼, 係講"適合", 因為學校係無banding的, 只有學生有, 至於點介定邊間適合邊d學生, 其實係base on公開試成績及入學率去評估, 而DSE 33222%及Jupas 入8大degree當然係按學校公佈數字了

Charlotte_mom 發表於 15-10-9 14:51
表入面b1a, b1b, 如果你有留意字眼, 係講"適合", 因為學校係無banding的, 只有學生有, 至於點介定邊間適合 ...
b1a means band 1 a?

醒目開學勳章 王國長老

yes, 所謂band one頭

表裡面有啲嘢錯,起碼我教嘅中學嘅分區,已經錯咗。

hkpapa852  係? 邊間? 我都未發現到有錯喎!  發表於 15-10-9 16:16

引用:yes,+所謂band+one頭

yes, 所謂band one頭
Thanks!

醒目開學勳章 王國長老

對, 已經有變, 最好自己睇實最新公開試成績同升學率, 貼緊D

回覆 MrBeast 的帖子

播道真係幾好,英文中小學,最緊要少功課

回覆 Tan07To13 的帖子

唔好,因為跟著就會有人話佢中學成績唔亮麗,又要俾錢,不如讀津校等,但轉頭又呻津小太多功課,小朋友太多一體一藝。其實選呢啲新派直資學校的父母,主要是想選合適的教學方針,同埋保障小朋友的功課量合理啲,但大部份人都用最後result 去judge 一間'學校,再係咁發展下去,所有學校只追求成绩,對小朋友的身心發展的影響真的不敢想像……
‹ 上一主題|下一主題