用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 何謂1線2線直資?
go

何謂1線2線直資? [複製鏈接]

點算1線2線?
同常邊d算1線?

聖瑪加利男女,林文燦,陳守仁係1線定2線?

MrBeast  Id say 1 also  發表於 15-10-9 13:10
Jane1983  陳守仁係一線  發表於 15-10-9 07:29
lovebb2  2線  發表於 15-10-8 12:01
   13    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

我個人覺得,一線係比較出名,多人爭,多人覺得最心儀

但排位呢d嘢,未必人人一樣,就好似你講呢三間,有兩間我連報都唔會報

TSL一定係大熱,因為多年嚟都係收申請表最多嘅直資
恐龍家

引用:點算1線2線? 同常邊d算1線? 聖瑪加利男

原帖由 gemiling 於 15-10-08 發表
點算1線2線?
同常邊d算1線?
陳守仁年年收幾千份form, 好多人心目中一線,但亦有人覺得未夠一線。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gemiling 發表於 15-10-8 09:05
點算1線2線?
同常邊d算1線?

我好直接,睇升中成績。
[慎入] --- 害人數據: 膚淺方式探討如何為學校分Banding

2013/2015年度(即2014-2015)小六升中派位資料

個人覺得,男拔,英華,聖保羅 係一線。

回覆:何謂1線2線直資?

其實陳守仁又無中學,但勝在平,又有國際學校feel

gemiling 發表於 15-10-8 09:05
點算1線2線?
同常邊d算1線?
呢D問題最好唔好係呢D討論區問,傷大家感情,關顧一下有關學校的老師、同學和家長的感受吧!同時你不會在此找到答案,自己私底下問下人,搜集下資料。現今香港的教育問題,讀書的壓力很多是源於家長愛比拼子女的學校和成績。大家收歛一下,造福一下我們的下一代吧!我們做父母,不要被孩子做我們的中心點,圍著他們轉。

sillything    發表於 15-10-8 21:15
HK-MAN    發表於 15-10-8 12:12

回覆:何謂1線2線直資?

其實王錦輝算一線定二線呢? tks

Doray  二線啦,如果連選的是乜,學校Offer僅啲乜就唔好考啦!  發表於 15-10-9 09:15

引用:Quote:gemiling+發表於+15-10-8+09:05+點算

原帖由 ajfamily 於 15-10-08 發表
呢D問題最好唔好係呢D討論區問,傷大家感情,關顧一下有關學校的老師、同學和家長的感受吧!同時你不會在此 ...
我見隔離post好多人話apply左1線同2線, 2線做backup。所以我想知點係算1線2線。

醒目開學勳章 貢獻勳章

jeffreyswd 發表於 15-10-8 11:24
其實王錦輝算一線定二線呢? tks
中學好似係band 2咋!
恐龍家

引用:個人覺得,男拔,英華,聖保羅+係一線。

原帖由 teambuilder 於 15-10-08 發表
so比較傳統名校

回覆 小曳人 的帖子

直資私校都有banding?可以係邊到查?

引用:個人覺得,男拔,英華,聖保羅+係一線。

原帖由 teambuilder 於 15-10-08 發表
so比較傳統名校

引用:回覆+小曳人+的帖子 直資私校都有banding?

原帖由 bblove100 於 15-10-08 發表
回覆 小曳人 的帖子

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3092735&extra=page%3D1

引用:Quote:原帖由+bblove100+於+15-10-08+發表

原帖由 lovebb2 於 15-10-08 發表
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3092735&extra=page%3D1
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3082464&extra=page%3D4

我個人覺得選學校不能只看BANDING,若學校理念,語言等跟你教小朋友的方向是否相同,又或者小朋友是超活躍的,入傳統學校只會令小朋友怕了學習。如小朋友一向都大頭虾,什麼東西都要人跟手尾,入大班教學的話會一日煩到你暈,功課,隨身物品,書包內所有的東西。。。。。老師對一大班人,無時間幫你慢慢教小朋友。所以,都是了解學校才對!

醒目開學勳章 貢獻勳章

bblove100 發表於 15-10-8 19:15
回覆 小曳人 的帖子

有d EK家長以學校過往公開考試成績,做咗d比較當然係非正式統計啦
留意,我係講緊間中學嘅banding,我無話係直私小學呀~

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2141081&extra=page%3D1
恐龍家

引用:Quote:gemiling+發表於+15-10-8+09:05+點算

原帖由 ajfamily 於 15-10-08 發表
呢D問題最好唔好係呢D討論區問,傷大家感情,關顧一下有關學校的老師、同學和家長的感受吧!同時你不會在此 ...
你講得好好,比個讚你!

引用:Quote:原帖由+teambuilder+於+15-10-08+發

原帖由 gemiling 於 15-10-08 發表
so比較傳統名校
人人唔同,「一線」未必最好,「二線」未必差。DX英X係一線,但DSE唔見好好。港同係二線,DSE出二個狀元都是型英師靚正,讀得又玩得

一線定二線係睇個人要求, 好難用統一標準去得到答案.

我睇二線學校, 應係有位放佐都唔會後悔既學校. 例如TSL 同 ST PAUL COED都收, 會放邊間唔後悔?

不過, 依家咁多小朋友, 唔好理1,2,3,4線喇, 間間都申請喇.
‹ 上一主題|下一主題