用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 初學鋼琴,如何選擇老師?
樓主: annayu
go

初學鋼琴,如何選擇老師? [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+tusenwanee+於+15-12-05+發表

簽名被屏蔽

引用:Quote:原帖由+tusenwanee+於+15-12-05+發表

簽名被屏蔽

引用:Quote:原帖由+Wonderlady+於+15-12-05+發表

原帖由 Oboe_FRSM 於 15-12-05 發表
係琴行教,得八級,好極有限
其實我想小朋友多D表演機會,考唔考級其次。

與其一個得張diploma cert的老師.....找一個有教開咁細個小朋友經驗的老師實際一百倍.........
btw....教琴行未必一定冇個好的....我的朋友圈,FT都有,大都仲有教琴行的.....
8級有好多種的....有人只學3首考試歌,考完就叫8級..........演奏級亦如事~~死練完兩三首去考,咪演奏級囉.......
同埋.....................導師major邊樣樂器,唔講家長點知,不是個個都喜歡show off的.....呢樣8級,不代表老師手上冇另一張diploma的.......不要看得太表面吧

回覆:初學鋼琴,如何選擇老師?

原帖由 Wonderlady 於 15-12-05 發表
我女都4歲,又係成日話學鋼琴,但最終我想俾佢學長笛,piano 只係打底,咁我又應該點搵老師?係屋企附近琴 ...
要試幾堂,你陪上睇下老師夾吾夾你女,年紀細,不能太嚴緊去上堂,要呀女開心去學習,才可以培養興趣去繼續去學。
但基本功一定要正確

引用:與其一個得張diploma+cert的老師.....找一

簽名被屏蔽

回覆 Wonderlady 的帖子

我唔太信琴行...始終佢地的老師亂收人去教, 佢地又唔知係咪真係識D 音樂歷史底,好難做到要求的musical style, 講真一首歌彈得好唔好, 好講底子所以貴都冇法,彈得好最緊要

引用:呢D野係可以自細培養。不過最緊要真係要老

原帖由 musiclei 於 15-12-06 發表
呢D野係可以自細培養。不過最緊要真係要老師同學生夾,如果學生唔聽老師話,家長又唔配合,個老師點勁都冇 ...
真心請教:老師會期望家配合甚麼呢?謝謝!

我十幾歲時果陣試過攞住G8去琴行教琴...質素係點大家自己諗.
老實, 總之認真學, 我唔會俾女去一般琴行學.
演奏級即ATCL/LTCL果d, 現在不少小五小六的學生已經考左, 所以找老師唔好靠睇演奏級. FTCL 就唔同.
我最初找老師係揀大學主修piano 的老師, 後來發現都未必得. 之後找老師會找APA 主修piano 畢業的老師, 老師定時有演出, 多數都有一定水平.
如果可以找到現職係APA教鋼琴系的老師, 就多數都唔會揀錯, 不過問題反而係老師有無時間同肯唔肯收你.

Yeung_Pauline 發表於 15-12-6 15:48
回覆 Wonderlady 的帖子

我唔太信琴行...始終佢地的老師亂收人去教, 佢地又唔知係咪真係識D 音樂歷史底,好 ...

同意.
老師自己都唔彈得, 底子唔夠, 未體驗過某層次, 又點可能教到學生去果個層次?
所以貴都無計.

同埋有d老師係你肯俾貴學費佢都未必有時間教你. 無計, 好既老師一定搶手.

引用:我十幾歲時果陣試過攞住G8去琴行教琴...質

原帖由 四隻貓 於 15-12-07 發表
我十幾歲時果陣試過攞住G8去琴行教琴...質素係點大家自己諗.
老實, 總之認真學, 我唔會俾女去一般琴行學.
...
但我成日見到琴行出面貼D校際音樂節成績,考琴成績都唔錯喎

四隻貓  好睇你要求d咩.  發表於 15-12-7 10:01

引用:Quote:原帖由+四隻貓+於+15-12-07+發表我十

回覆 annayu 的帖子

真心請教:老師會期望家配合甚麼呢?謝謝!>>>>>督促及陪伴孩子練琴.

引用:回覆+annayu+的帖子 真心請教:老師會期望

原帖由 candytl 於 15-12-07 發表

真心請教:老師會期望家配合甚麼呢?謝謝!>>>>>督促及陪伴孩子練琴.  ...

過來人一句就說出了學琴家長和孩子應做的配合.....
加少少.....跟上堂丶養成孩子每天練琴的習慣丶唔好等上堂前一日先練丶更加唔好上堂先練琴。
再來就是教的能給孩子甚麼了!
三者配合、缺一不可。
學琴與考試並沒有必然沖突、許多時只是順便而已!

獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

醒目開學勳章

回覆:四隻貓 的帖子

你講得好好,表達了我內心所想

引用:+本帖最後由+bebebe12345+於+15-12-7+18:02

原帖由 bebebe12345 於 15-12-07 發表
謝謝!

引用:回覆+annayu+的帖子 真心請教:老師會期望

原帖由 candytl 於 15-12-07 發表

真心請教:老師會期望家配合甚麼呢?謝謝!>>>>>督促及陪伴孩子練琴.  ...
Thanks

‹ 上一主題|下一主題