用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 還有出路嗎?
樓主: FiFi618
go

還有出路嗎? [複製鏈接]

siden 發表於 15-10-7 14:35
全日制原意係在出生率下降後,避免殺校/老師失業而將半日變全日!

不然,現在一半老師冇工做。
yes, 同意~

回覆:sadsam 的帖子

書入面講嘅要係愛和管教中取得平衡,喺香港的教育制度真係唔容易做到!不段學習調較自己的心理質素,盡量學習不隨波逐流,站在孩子的位置與他共舞。

一個生活時間表安排得密麻麻的人,欲平衡卻會有心無力,何來體味人生,要在愛中管教真的不容易!
給我很好的反思!獲益良多!

FiFi618 發表於 15-10-10 23:11
書入面講嘅要係愛和管教中取得平衡,喺香港的教育制度真係唔容易做到!不段學習調較自己的心理質素,盡量學 ...
我今日去開倉都買左呢本
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:Quote:原帖由+momama+於+15-10-07+發表其中

原帖由 IloveJJ 於 15-10-07 發表
無錯,住得近啲係大人可以為細路做既事!
我都因為咁,由港島東搬到九龍

引用:Quote:原帖由+IloveJJ+於+15-10-07+發表無

Jane1983 發表於 15-10-8 08:35
回覆 e6candy 的帖子

社會上往往係嘈得最勁的,最有「真理」,當年老師、家長點lobby,相信有番咁上下年紀 ...
其實我真係好唔明, 依家學校只有一三五有功課堂+課外活動, 咁依家D小朋友自己出面已經學咁多嘢, 係唔係可以將二四下午果四堂分別安排在一至五下午的其中一節, 然後安排一至五都有功課堂呢, 咁仲有一日可以有課外活動, 到底駛唔駛要有三個課外活動咁多呀!

外國有好多國家注重生活質素不用ot, 為何我們要ot.
返學讀書亦同樣, lee個就係香港, 我們住得係度就應接受及適應它的制度

回覆 Yanamami 的帖子

似乎已絕跡!

洋蔥頭媽咪 發表於 15-10-8 22:13
樓主別誤會,我沒起你㡳只係你開過貼問過幾次我都有回覆過你,你層說想揀間冇咁大壓力同活動啲教學嘅學校給 ...
多口答句嘴, 小肌肉較弱不一定要選淺同易嘅學校架,
如果聽講好強,識知超過同年小朋友一,兩年.
專家會建議考深啲嘅學校,不然小朋友會覺得悶,反而對學習減興趣.
但小肌肉訓練就要做多啲.盡量平衡返小朋友能力.

chanwendy 發表於 15-10-7 16:55
我細仔小一, 每日功課 3-4 樣, 有時在學校都經已完成, 就算放學先開始做, 一個鐘都做得完, 仲有時間瞓個晏 ...
我仔小二, 情況同你仔好似, 佢都話返小學好開心....因有小息時間比佢同班同學癲下.

引用:全日制免殺校和老師失業?有無諗過一個未夠

原帖由 e6candy 於 15-10-08 發表
全日制免殺校和老師失業?有無諗過一個未夠六歲小朋友感受?
十歲以下的兒童要一個快樂童年都好合理,點解要小朋友在追趕學業呢?
試問誰可打救港童們!?
有人說,香港有各類型的小學給家長選擇,你選學校,學校也選你呀,真是說就容易!

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+Yanamami+於+15-10-07+發表揾

原帖由 catcatma 於 15-10-07 發表
津校唔會冇默書囉!你間係咪直資?我女的幼稚園同學讀港同少功課冇默書,但很難考的,佢讀幼稚園K1時已參加不 ...
港同有默書架,不過唔多。最近收到一年班家長消息,開學1.5個月默左一次英文,默 I you they he she it,連個家長都笑晒話呢d叫默書咩?
有咩所謂,大家都唔急

Wistaria 發表於 15-10-15 01:11
十歲以下的兒童要一個快樂童年都好合理,點解要小朋友在追趕學業呢?
試問誰可打救港童們!?
有人說,香港 ...

香港有各類型小學給家長選擇???

唔好玩啦!香港有接近一千家小學,有幾多間系唔注重功課、測驗、默書的新派學校?
5% 都無!
昵D唔系叫有選擇,而系假選擇,政府整佐一批少量直資出來,然後就唔再批,再對人講香港有唔同類型學校給家長選擇。7000人爭百幾個學位叫有選擇???

引用:香港教育制度真的令小學生很辛苦,問題在於

原帖由 FiFi618 於 15-10-07 發表
香港教育制度真的令小學生很辛苦,問題在於小學全日制嗎?
6歳人仔就開始艱苦的訓練,早上6:45起床7:30出門 ...
香港嘅小朋友真係好辛苦...... 唔明點解仲有咁多人想由內地到香港讀書

引用:+本帖最後由+simonwan+於+15-10-16+20:54+

原帖由 simonwan 於 15-10-16 發表
講得好啱!我真心覺得係假選擇,每年港同有7-7000去考,得百幾個位?點入呀?再者有幾多個小朋友可以唔駛特別訓練下而考得入呢?但又只係想搵間輕鬆愉快嘅小學,我見好多家長嘅真係好矛盾!

Charlotte_mom 發表於 15-10-15 13:57
港同有默書架,不過唔多。最近收到一年班家長消息,開學1.5個月默左一次英文,默 I you they he she it:joy ...
唔急係好重要, 不過太多人急住見到成果, 學生就好似薯仔咁, 經過一段時間, 適合既環境就會長大架啦, 做乜人地一路大你地一路挖開d泥睇下佢大成點? 咁d薯仔點長大呀?
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

我女讀小四,每日平均都有十樣功課,星期五就再多幾樣,今個星期默咗四次書,中英各兩次,其中三次係要背默,另加數評,仲未嫌夠多,再嚟多個視藝專題,又要資料搜集,又要畫畫,今日俾就要你第二日交,驚做你唔死,默書唔夠八十分,就要重默,一個九歲未夠嘅小朋友,每日就係不停做呀做,冇時間玩,冇時間睇電視,連基本睡眠時間也不夠,仲要每日孭住個超重嘅書包,身心都疲憊

Yanamami  我睇見都攰~  發表於 15-10-17 09:21

引用:我女讀小四,每日平均都有十樣功課,星期五

原帖由 跳跳B媽咪 於 15-10-17 發表
我女讀小四,每日平均都有十樣功課,星期五就再多幾樣,今個星期默咗四次書,中英各兩次,其中三次係要背默 ...
究竟邊間學校咁瘋癲

引用:我女讀小四,每日平均都有十樣功課,星期五

原帖由 跳跳B媽咪 於 15-10-17 發表
我女讀小四,每日平均都有十樣功課,星期五就再多幾樣,今個星期默咗四次書,中英各兩次,其中三次係要背默 ...
好得人驚

引用:香港教育制度真的令小學生很辛苦,問題在於

‹ 上一主題|下一主題