用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 還有出路嗎?
go

還有出路嗎? [複製鏈接]

香港教育制度真的令小學生很辛苦,問題在於小學全日制嗎?
6歳人仔就開始艱苦的訓練,早上6:45起床7:30出門3:30放學4:15回家然後休息一會兒。
繁忙的功課,預習,溫習下星期默書,還有網上練習,鼓勵閱讀又有閱讀報告,重視一體一藝術,要練琴,要練水!
10:30能上床睡覺真係要快手快腳!

想當年半日制,下午回來還可以輕鬆愉快地玩下遊戲,追下卡通片!發下白日夢!
現在小孩連去個廁所耐少少都是罪!
現在香港孩子的童年生活真係慘過大人返工。好無奈!

只有鼓勵孩子這是訓練堅毅的好機會,內心深處知道自己也說服不了自己!
還有出路嗎?教育部做決策的會聽到聲音嗎?孩子實在很辛苦

celialing  唔明點解小學耍轉全日  發表於 15-10-7 12:27
   3    0    0    0

回覆:FiFi618 的帖子

一年後會被同化,會麻木!

MrBeast    發表於 15-10-8 08:16

醒目開學勳章

同路人,但我兒是功課奴隸。
現放學去補習社到回家已是9:30,吃飯沖涼休息已是11時。半日制分上下午班,時間好用得多。

引用:同路人,但我兒是功課奴隸。現放學去補習社

原帖由 mf7433 於 15-10-07 發表
同路人,但我兒是功課奴隸。
現放學去補習社到回家已是9:30,吃飯沖涼休息已是11時。半日制分上下午班,時 ...
雖然麻木咗,但都希望像我小時候咁,有上,下午校。回想小時候,我也有報讀興趣班及補習,學的一定不會比阿囡少,但休息時間一定比阿囡多!

mf7433  同意  發表於 15-10-7 00:29

醒目開學勳章

麻木就見人接受喇,但返工收工ot有薪金。
但現在時間長過返工,我怕輸左個仔。

回覆:mf7433 的帖子

回覆:還有出路嗎?

半日又有另一問題; 父母雙職,四大長老照顧唔到,請工人又一大攞問題,個個都想上午校。細路仔下課後沒人睇,下課後真係在補習社渡過? 可能午飯都沒人理,要自己在街食

全日都係一樣有呢個問題,因為都只係放3:30-5:00呢啲時間,要返工既家長都一樣係未收工,唔覺得返全日有咩幫助,反而覺得另小朋友私人時間仲少咗
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作

揾间少功課,無默書既学校~(係有既)

celialing  如果津校,功課都係唔會差好多,都係8-10樣度  發表於 15-10-7 12:43

引用:香港教育制度真的令小學生很辛苦,問題在於

全日制原意應該係為幫助雙職家庭解決半日湊細路既問題

所以全日制應該半日授課半日做功課就可以,如果唔需要半日做功課咪搞好個圖書館應付學生需要囉,或者半日變成社區中心咁,有唔同活動可畀本校學生自由參與,全日制可以有全日制既靈活,我唔明政府做乜都唔代入用家立場去諗,個個坐寫字樓諗埋d講就天下無敵,做就無能為力既政策 (係,我係老屈政府,全日制點運用政府應該冇set死)

話分兩頭,其實全日授課功課增多好多時係以前既家長要求,以為盲目加量就令能力增加既年代

Doray  Good idea!!  發表於 15-10-7 23:54
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:全日制原意應該係為幫助雙職家庭解決半日湊

原帖由 MASAYA 於 15-10-07 發表

所以全日制應該半日授課半日做功課就可以,如果唔需 ...
我贊成半日上課半日做功課或上課外活動不過呢個係痴心妄想,我地呢班普通市民邊有辦法改變呢個制度

ww08423  agree  發表於 15-10-7 14:16

回覆:ckh311 的帖子

無知一問,現時d小學午飯後的課堂是否還要用來作學術課?因我小朋友的學校下午不用上學科堂,而是閱讀堂、課外活動、功課班等

引用:全日制原意應該係為幫助雙職家庭解決半日湊

原帖由 MASAYA 於 15-10-07 發表

所以全日制應該半日授課半日做功課就可以,如果唔需 ...
全日制原意係在出生率下降後,避免殺校/老師失業而將半日變全日!

不然,現在一半老師冇工做。

MASAYA  又好似係喎   發表於 15-10-7 16:51

回覆:siden 的帖子

放學不單冇時間玩同休息,連返學都因為有D同學嘈而罰全班成個星期無小息,食完lunch 又話要做完3樣功課先可以小息,呢D生活慘過坐監!坐監既填鴨!

全日制唔—定痛苦,只係睇间学校workload有幾重~

我女都係全曰制(當然),但学校:

*每日有功課堂
*一年只有三考無測驗,全部長假前考
*每日六样或以下功課
*中英默每学期各三次,但唔計入成績表
*改正只需寫番个啱既答案,唔洗成題重抄—次
*暑假只做閱讀報告,無功課,其他假功課亦適量
*唔操TSA
*教乜考乜,唔会教淺考深

禁因為無中学backup, 小五六要升中都係好忙,無走雞~

maem  你女讀邊間?不錯喔!  發表於 15-10-8 11:12

你果間好正
我果間係私校,基本上每日5至7樣功課,唔算太多,所以阿仔仲玩到睇到書。但課程有D深,真係要每日温少少書先得。

我條出路就係,但求有得玩有得瞓,考試七字頭就算。唔到佢顛住

我細仔小一, 每日功課 3-4 樣, 有時在學校都經已完成, 就算放學先開始做, 一個鐘都做得完, 仲有時間瞓個晏覺, 睇埋THINK BIG 天地. 夜晚再練琴, 玩一陣, 都可以2130-2200 瞓覺.  我平日係唔會安排校外的課外活動的, 校外與趣班一定放星期六, 所以我仔完全冇問題, 問過佢好多次, 返小學開心啲定幼稚園開心啲, 佢答兩樣都開心, 小學開心多少少.

回覆:還有出路嗎?

我覺得冇問題

‹ 上一主題|下一主題