用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 你願意當這份差事嗎?(轉載文章)
go

你願意當這份差事嗎?(轉載文章) [複製鏈接]

一篇文章的分享:

你對以下一份苦差的條件有何看法?
每天工作八小時,每天加班一至兩小時,仍未完成工作可下班,但工作必須於指定時間(多數為第二天)完成立即交到老闆枱面。
鼓勵員工於工餘時間多作進修。
一小時午膳時間,午膳不得外出,可以自行帶飯,或選擇本公司已定的食品供應商,每天可有三個餐款選擇,食物不得浪費,否則記錄處分。
洗手間時間需先得老闆同意,也不宜去得太久。
跟八至十四個老闆,每個老闆要求不同,要完全達到每項要求,包括自行帶齊工作所需用品 (公司不會提供文具),否則獲處分。
需穿著一致工作服飾,包括頭飾及鞋飾,男性必須短髮見耳,女性必須束起長髮,違規者記錄處分。
工作其間不得與人交談,不得離開坐位,不得進食,飲水要先得老闆同意,坐姿要直,不得使用電腦上網或電話與外界接觸,違規者記錄處分。每天若有半小時休息時間才可談話及小吃。
每星期定期需作工作進度評估,每年定期將進行四次工作能力評估 (appraisal),表現良好者將獲獎賞鼓勵,劣者則獲處分,或會強制性加班工作。

假若小學生是一份工作,這是他們的代遇,可能我誇張了一點,不過可想而知小朋友的壓力其實頗大,分分鐘家裡還有兩個老闆在等著呢。我只是想家長們多點諒解,並做回父母,而非老師甚至老闆的角色,孩子回家要的不是先OT開工,而是玩耍休息與父母建立親密關係的時間
換個角度看看孩子每一天,互勉!

3    0    0    0

"洗手間時間需先得老闆同意,也不宜去得太久。"

我先生有朋友(中年男士)曾經喺某日資銀行資訊科技部做過, 去洗手間要舉手, 得上司批准才可以去.  結果做咗好短時間頂唔順辭職.

little_yolky  以前讀書兼職做call台都係咁的。  發表於 15-10-7 09:13
wan_sosin  日本公司真是.....  發表於 15-10-6 17:47

回覆:wan_sosin 的帖子

咁嚴!唔願意呀!

wan_sosin  我都唔願意.  發表於 15-10-6 18:07

現今香港的小孩子真的不易做。

共勉之!

回覆 wan_sosin 的帖子

不要忘記重點,這份工無人工,不過亦都唔係義工,而係要真金白銀俾錢先有得做嘅工!

wan_sosin  貼錢買難受  發表於 15-10-6 23:34
今日佳句: 我以往也以為國際板的家長也有質素,但現在才知deal with 一些麻煩家長也不易!  

回覆:你願意當這份差事嗎?(轉載文章)

噚日我返學校做librarian, 由0830做到1630,返到屋企真係會咩都唔想做,所以,要好好體諒小朋友。

總之就辛苦啦!
萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

重有,屋企的老闆,一星期(尤其假日)要求你做幾份兼職!

little_yolky  呢D唔係叫兼職,係工餘進修。  發表於 15-10-7 09:14
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

如果小學可以改回半日制便好多了。

說得很好⋯ 這是我一直時時提醒自己的!各位媽媽,共勉之!一定不可忘記,由我們小孩第一天出世,我們都只希望同祝福他們健康快樂,其餘的一切比較,學校⋯ 其實真的不是最重要的!

回覆 feiji 的帖子

Can't agree with you more.  Half day school is the best choice

而家小學生係幾辛苦,晨咁早起身,返一日學,放學做功課、溫默書、練琴,有時仲有補習、學體藝...好多真係一日無一個鐘時間hea玩

其實真係幾陰功!

回覆:Jane1983 的帖子

所以我今日當呀囡做完功課和溫習後,晚上俾佢跟弟弟玩夠本,玩得好癲, 俾佢釋放壓力。不過,當然係讀書時讀書,玩時玩。

還要提住自己,跟佢嘅功課時要好脾氣,維持和諧家庭氣氛。大家共勉啦!

Jane1983  係要平衡  發表於 15-10-7 08:13
wan_sosin    發表於 15-10-6 23:30

IloveJJ 發表於 15-10-6 20:27
所以我係覺得小學生要補習,要學課外活動,好可憐! 雖然有好多人會話啲課外活動係佢地自己鐘意先去,但一個 ...

我都聽有d家長話係個小朋友鍾意,但想像唔到幾歲人就會咁鐘意忙足一日!

引用:如果小學可以改回半日制便好多了。 +

原帖由 feiji 於 15-10-06 發表
如果小學可以改回半日制便好多了。
可能實現到的時候,阿囡都小學畢業了

IloveJJ 發表於 15-10-6 20:27
所以我係覺得小學生要補習,要學課外活動,好可憐! 雖然有好多人會話啲課外活動係佢地自己鐘意先去,但一個 ...
有個朋友女女小四, 因為出年小五分精英班, 今年開始日日補習到八點幾至返屋企, 補習老師仲警告, 如果持續無明顯進步, 要開始cut興趣班。佢個興趣班真係興趣嚟的, 好鐘意, 好投入的。但阿媽堅持一定要先讀好書, 要入到精英班, 要入到B1校, 最慘係佢响北區, 學額唔夠, 雙非勁多

引用:Quote:IloveJJ+發表於+15-10-6+20:27+所以

引用:Quote:IloveJJ+發表於+15-10-6+20:27+所以

原帖由 little_yolky 於 15-10-07 發表
有個朋友女女小四, 因為出年小五分精英班, 今年開始日日補習到八點幾至返屋企, 補習老師仲警告, 如果持續無 ...
如果個小朋友唔開心,其實都會影響讀書心情!一個人生活如果唔滿足,邊會有動力!勉強咁去讀書,捱到而刻,將來都會攪唔掂!

引用:Quote:原帖由+little_yolky+於+15-10-07+發

‹ 上一主題|下一主題