用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St.Paul Boys
樓主: C-Mermaid
go

St.Paul Boys   [複製鏈接]

回覆 Hillkymama 的帖子

如小孩砌積木環節失分,能入選機會應不大,是嗎?因為我仔話他只砌了三粒,老師就話夠鐘...
有前人可分享下經驗嗎?

MAJJ 發表於 15-10-7 17:34
回覆 Hillkymama 的帖子

如小孩砌積木環節失分,能入選機會應不大,是嗎?因為我仔話他只砌了三粒,老師就 ...
砌唔完都會問想砌咩架, 我估答得好應該問題唔大.
不過我都係今年考,希望有用家答你.

阿仔上年砌唔倒,而家讀緊p1。沒所謂的

wing.2bb    發表於 15-11-30 11:36

引用:阿仔上年砌唔倒,而家讀緊p1。沒所謂的

原帖由 梁山伯 於 15-10-09 發表
是否舊生或有宗教背景?

梁山伯 發表於 15-10-9 21:54
謝謝你的回覆,梁山伯。那你覺得在面試過程中最重要是什麼呢?

回覆 lalamike 的帖子

收112人, 剪報在之前的post

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3078420&highlight=%E8%81%96%E4%BF%9D%E7%BE%85%E6%9B%B8%E9%99%A2

回覆:小小山 的帖子

Thank you

仔沒有old boy and religion mark (no such mark , I believe ). Second in , you will be there , they asked 中英文,日常生活對答。我覺得最緊要有反應。.....不過P1 而家頗深😱😭😱😭😱😭

回覆:St.Paul Boys

想一讚,因為我撞期所以我冇去st paul boy。今日啱啱收到佢地的信件連張reply slip,內容大約話見你地缺席面試,所以如果仲想參加後補位interview, 可以於下年6月寄reply slip連醫生紙同信再申請過

當然我係因為撞期所以我唔再申請,但學校又幾細心喎!

梁山伯 發表於 15-10-10 22:02
仔沒有old boy and religion mark (no such mark , I believe ). Second in , you will be there , they as ...
那你覺得1st in時是否也最重要系有反應和禮貌?

回覆:Popo^^ 的帖子

超贊,有心學校

引用:想一讚,因為我撞期所以我冇去st+paul+boy

原帖由 Popo^^ 於 15-10-11 發表
想一讚,因為我撞期所以我冇去st paul boy。今日啱啱收到佢地的信件連張reply slip,內容大約話見你地缺席 ...
可能搬了校,位置問題,No Show的人太多,要做定後備方案!

引用:仔沒有old+boy+and+religion+mark+(no+such

原帖由 梁山伯 於 15-10-10 發表
仔沒有old boy and religion mark (no such mark , I believe ). Second in , you will be there , they as ...
聽朋友講每天十樣功課?

基本上大多直資first in 先睇學術,比較容易西走第一大批,第二、三round 先睇自己學校想搵什麼學生。SPB 中英比較深,數學正常,功課種類多。阿仔上年有其他offer, 最後擇呢間。而家都有啲驚錯,不過仔極度中意返學,學校教師都好。你地可參考下。

引用:基本上大多直資first+in+先睇學術,比較容

原帖由 梁山伯 於 15-10-11 發表
基本上大多直資first in 先睇學術,比較容易西走第一大批,第二、三round 先睇自己學校想搵什麼學生。SPB  ...
請問小一大概幾樣功課?

引用:Quote:原帖由+梁山伯+於+15-10-11+發表基本

原帖由 Snoopyboy 於 15-10-11 發表
請問小一大概幾樣功課?
請問first in 有無考學術呀?搬左後確實好遠,我諗大部份住九龍,新界的家長會止步!

引用:Quote:原帖由+Snoopyboy+於+15-10-11+發表

原帖由 Boopoo 於 15-10-12 發表
請問first in 有無考學術呀?搬左後確實好遠,我諗大部份住九龍,新界的家長會止步!

...
我諗每組不一樣

平均每天7-8項功課。。。小朋友肯focus的話,1個小時應該做得完。。。。9-12月期間, 讀得最辛苦,因時間緊逼,追課程,所以功課, 默書, assessment 都 好密。。。不過SPB算好, 大假期都唔使讀書做作業, 捱得過9-12月, 下學期比較輕鬆,6月頭大考過後就玩到9月。

Boopoo 發表於 15-10-12 09:13

...
住九龍都沒問題, 校車去到大部分位置, 尤其我家住西九龍, 校車行西隧很暢通, 約半小時已抵家, 快過我女由九龍塘回家。

回覆:magiccandy 的帖子

好快喎,唔駛停站嗎?請問是街車還是学校校車?

‹ 上一主題|下一主題