用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 新手媽媽,想問問若報私小/直資/津校叩門,應該準備什麼 ...
go

新手媽媽,想問問若報私小/直資/津校叩門,應該準備什麼?

小朋友龍年出世,今年K1,聽聞有d小學K2
開始要interview,我應該點為小朋友準備?
請問幾時開始要開始培訓小朋友?

暫時未揀定學校,但驚龍年效應,會報考私小

醒目開學勳章 貢獻勳章

家教,禮儀,閱讀興趣
恐龍家

今次的 "龍年效應" 沒有兔仔兔女咁勁. 2011 年(兔b) 出生率超過十萬

回覆 cherimama 的帖子

行為禮貌, 待人接物. 閱讀習慣

K1 才開始, 會否太遲?

拿拿利 發表於 15-10-6 11:54
今次的 "龍年效應" 沒有兔仔兔女咁勁. 2011 年(兔b) 出生率超過十萬
但係兔B 個年雙非較多 37%, 龍年雙非較小 29%

雙非都會考直資的, 因為我見過有.

引用:Quote:拿拿利+發表於+15-10-6+11:54+今次的

原帖由 kitblack 於 15-10-06 發表
但係兔B 個年雙非較多 37%, 龍年雙非較小 29%
乜你覺得雙非唔會同你爭學位?

2boba 發表於 15-10-6 15:16
乜你覺得雙非唔會同你爭學位?
你啱, 係會, 我在估他們會不會集中在北區, 九龍和香港影響力'可能'小一些

kitblack 發表於 15-10-6 15:45
你啱, 係會, 我在估他們會不會集中在北區, 九龍和香港影響力'可能'小一些
多數有質素既雙非應該會全港都考下, 呢批有競爭力, 影響大D~
不過個人淺見, 剩係禮貌同禮讓呢D品德係面試時應該已經篩走不少雙非, 有競爭力既雙非其實唔多, 亦唔可怕(因為家教普遍較好)
反而自行呀, 大抽獎呀, 就要做下資料搜集, 同埋研究下策略點樣可以少D雙非同學~
小小映像誌
老公, 你快樂所以我快樂~~ 好愛你哦~~ :oops:  
張家大少奶的美食日記

引用:回覆+cherimama+的帖子 行為禮貌,+待人接

原帖由 retriever 於 15-10-06 發表
回覆 cherimama 的帖子

行為禮貌, 待人接物. 閱讀習慣
已經遲嗎?
我仍然唔知點開始好
manner方面可以自己教
其他有關學術、運動,係咪要開始培訓了?
你們有比小朋友學 trinity / phonics / 游水等嗎?

其實好多証書都不及有禮貌、識同人相處和分享。家教重要D

聽一個教港島區名男孩的朋友話,叩門的証書個個都多,唔會睇。反而考慮小孩的禮貌、對答要自然。

cherimama 發表於 15-10-6 21:27
已經遲嗎?
我仍然唔知點開始好
manner方面可以自己教
其實都講左, 行為禮貌, 待人接物. 最最緊要.

呢D 要從小培養, 見人叫人, 如果最後可以好自然同成年人傾計, 對答... 已經 WIN 哂.

閱讀習慣(中英) 又係要自少培養, 大個左或者睇慣左COMIC, 係好難睇番多字既書...

見過某校2ND IN, 有孩子在等待時拿著巨型玩具電單車, 係度"妖, 妖, 妖...." 當時唔算好影響人, 不過好異相.

相信佢父母都唔想, 但可能唔比架玩具電單車, 佢地出唔到門口....

其他課外活動隨便....目的係全人發展, 唔係為左咩.... 但切忌時間用哂去上堂, 無時間認識下社區, 認識下香港, 譬如: 效遊, 去下離島等等..

小曳人 發表於 15-10-6 11:41
家教,禮儀,閱讀興趣
Agree, 同埋有自信,觀察力強,反應要快,中英文認字有小一程度就ok。暫時覺得小兒報嘅學校都唔著重cert

多數學校1st round 係純計分。冇禮貌小朋友會被摘名,但真係好少好少數係好曳,做過學校義工既都略知一二,多數小朋友面試時都係會比平時乖既。

teambuilder 發表於 15-10-7 10:55
多數學校1st round 係純計分。冇禮貌小朋友會被摘名,但真係好少好少數係好曳,做過學校義工既都略知一二, ...

其實唔需要好曳, 打架起飛腳當然唔得.

但係而家報名人數隨便都幾千... 1ST ROUND 主要睇行為.

HIGH 左叫唔停果D 都好易OUT...

h9800318 發表於 15-10-7 10:31
Agree, 同埋有自信,觀察力強,反應要快,中英文認字有小一程度就ok。暫時覺得小兒報嘅學校都唔著重cert ...
我覺得中英文認字要有小一程度係最難,又考重組句子, 又考閱讀理解, 因為面試時大部分小朋友有小一程度的話, 學校又要再教深d, 或者再考深d。 好多小朋友其實面試時, 只係剛上K3, 細仔甚至未夠5歲, 不過我都有玩呢個考試遊戲, 都要被迫迎合考試制度

hopeclover 發表於 15-10-7 11:06
我覺得中英文認字要有小一程度係最難,又考重組句子, 又考閱讀理解, 因為面試時大部分小朋友有小一程度的話, ...
暫時我地見左4間都係認字,無閱讀理解,無重組句子,可能我地報嘅都唔係好aggressive 嘅學校,不過第一round 一定要smart, 通常每一小組選1/2個入2nd in

回覆 h9800318 的帖子

陳守仁據說有重組句子

retriever 發表於 15-10-7 11:28
回覆 h9800318 的帖子

陳守仁據說有重組句子
我地無報陳守仁