用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 B1尾與B2頭,點選擇中學?
樓主: metrochung
go

B1尾與B2頭,點選擇中學? [複製鏈接]

悠悠110409 發表於 15-10-8 17:43
仔五上B, 五下B+.當然知機會微, 但作為家長, 點會放過任何機會, 帶佢去面試, 係要佢知道人地有幾強, 自己有 ...
五下有B+, 證明囝囝係有改善空間,
加油呀~

hkpapa852 發表於 15-10-8 17:18
吓!

其實如果操行無 B+ 或以上, 其它幾間都未必有機會

估唔到匯基(東九龍) 咁勁, 可能因為黃X鋒, 令我對咁間學校印象扣咗分.

請問 匯基(東九龍) , 觀塘福建中學, 沙田培基, 黃錦輝, 保良局羅士基金, 顏保鈴成績排名如何? 目標是希望我女能在本地升讀大學.

hkpapa852 發表於 15-10-9 15:42
女仔仲有德愛同聖母, 點都好過文理
咩文理好差嫁?  我見本區排名, 除左個5間英中係B1外, 就到文理, 佢係B2頭, 如果呢間都咁差, 之后個D仲不用唸?  死啦, 即係無咩選擇?

fennieng 發表於 15-10-9 14:23
我諗佢都係band1,但係就唔知應該搵bla/b/c比佢,加上呢區唔多b1,所以想誇區聖言,唔知得唔得

...
能在119人中考10名內, 應該好穩陣屬BAND 1.  我認為考聖言好合理,  
要比心機KEEP住呢個成績

YC04 發表於 15-10-9 16:00
咩文理好差嫁?  我見本區排名, 除左個5間英中係B1外, 就到文理, 佢係B2頭, 如果呢間都咁差, 之后個D仲不用 ...
黃大仙既B2學校, 最出色係聖母, 文理相比之下係較遜色.

其它既B2, 坦白講, 真係唔算出色.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

ppsfung 發表於 15-10-9 15:55
估唔到匯基(東九龍) 咁勁, 可能因為黃X鋒, 令我對咁間學校印象扣咗分.

請問 匯基(東九龍) , 觀塘福建中學 ...
如果以過去兩年入U表現比較:

匯基(東九龍) > 福建/顏寶玲 > 培基

羅氏 同 王錦輝 近幾年無公佈過入U統計, 無法比較. 但羅氏有公佈DSE 成績. 以上兩年羅氏既DSE成績嚟睇, 入U率應比培基還要低
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:YC04 的帖子

我仔都係邊緣人,都煩緊, 我又怕英文教學佢唔知得唔得

回覆:魔怪媽媽 的帖子

me too,上中學多了很多科目,我都怕仔唔知得唔得

魔怪媽媽 發表於 15-10-9 16:14
我仔都係邊緣人,都煩緊, 我又怕英文教學佢唔知得唔得

可以考慮有英文班嘅中中
文理係朋友仔仔讀紧, 話佢有自信仲好ENJOY 學園生活
但好似要佢中四五至搬新校舎

深水埗既唐乃勤, 同派位直資香島, 都係B2A-B1C唔錯既選擇

回覆:TwinWong 的帖子

我個仔佢雖然不會係最top,但見人努力佢就努力,我仔成績今次比較好D,下次就冇咁好。見到自己差咗會追,見到自己進步了下次又懶懶行,佢好似目標係全級三分一,每年都達到。所以我有D怕入B2會令他目標下降,入B1又怕佢跟唔上。大家比D意見

hkpapa852 發表於 15-10-9 16:27
深水埗既唐乃勤, 同派位直資香島, 都係B2A-B1C唔錯既選擇
呢2間都係中中BOR?  我唔係太明, 何謂派位直資?  要交學費嗎?

YC04 發表於 15-10-9 16:39
呢2間都係中中BOR?  我唔係太明, 何謂派位直資?  要交學費嗎?
係要交學費.

直資中學其實係有分派位直資同非派位直資.

非派位直資, 如SPCC, DGS, GH, 只能夠考入去, 派位直資, 即係該直資中學會撥少許學位俾教育局係統一派位階段等學生選, 不過係不選不派.

呢兩間中中既水平, 唔會差過文理, 香島甚至可能好過可立同德愛

ppsfung 發表於 15-10-9 16:01
能在119人中考10名內, 應該好穩陣屬BAND 1.  我認為考聖言好合理,  
要比心機KEEP住呢個成績
但係我始終驚佢面試唔得,收唔收又唔知喎,到大抽奬時又唔知點排好?佢而家心散左好多,成日都掛住打機

metrochung 發表於 15-10-9 16:37
我個仔佢雖然不會係最top,但見人努力佢就努力,我仔成績今次比較好D,下次就冇咁好。見到自己差咗會追,見 ...
如果佢咁受人影響就更加要搵b1比佢,情願跟唔到先去補習,總好過佢懶懶散散

我個仔佢雖然不會係最top,但見人努力佢就努力,我仔成績今次比較好D,下次就冇咁好。見到自己差咗會追,見 ...
我個囡又係D咁既人, 懶到死, 但一的起心乾, 又即時有進步, 最鐘意同人鬥, 所以希望佢入到D好學校, 學校讀書氣氛好, 學習自然有進步.

hkpapa852 發表於 15-10-9 16:47
係要交學費.

直資中學其實係有分派位直資同非派位直資.
咁呢D派位直資又可唔可以預先考定?  即如果收了, 至少個心定左.  不用等到明年7月先有結果?

YC04 發表於 15-10-9 17:03
咁呢D派位直資又可唔可以預先考定?  即如果收了, 至少個心定左.  不用等到明年7月先有結果?
...
呢D派位直資收生方法有D唔同, 你要先當佢地係官津中學咁申請.
佢地既公開收生係統一派位之後, 可以參考下上年香島既收生安排:

http://www.heungto.edu.hk/index.php/en/admission/670-2015-01-09-03-41-51

2.1   本校有60個中一學額(40個自行分配學額及20個統一派位) 參加教育局的中學學位分配。

2.2   另有70個中一學額於2015年7月7日開始接受申請。

TwinWong 發表於 15-10-9 16:20
可以考慮有英文班嘅中中
文理係朋友仔仔讀紧, 話佢有自信仲好ENJOY 學園生活
但好似要佢中四五至搬新校舎
請問文理有英文班嗎? 每級有多少班是英文班?

如果你仔比較易受人影響, 就一定要儘力幫佢入BAND 1 學校.
有時人會遇強越強, 只要周邊環境激發到佢有戰鬥心, 佢會博命去發揮自己, 所以根本不用擔心佢跟唔上.
而且男仔比較遲熟, 好多男仔在小學時成績平平, 但到中學突飛猛進, 加上這年出生率低, BAND 2學生都博入BAND 1 學校, 我認為你可以把目標放高一點.

‹ 上一主題|下一主題