用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 大家知唔知今年租考試琴房大約幾錢呢? ...
go

大家知唔知今年租考試琴房大約幾錢呢? [複製鏈接]

我小朋友將十一月考鋼琴試,今日打電話去考琴試場(X苗琴行)想話book考試房練琴。不過收費好貴$560/1 hr 呀!(好似打劫咁)係我咁多年考試以來最貴嘅一年(舊年另一間琴行收我$380/1 hr)。我想知普遍市場都係咁貴?定係間琴行劏客呀?
   0    0    0    0

HKD330 / 30 min in September, Causeway Bay

引用:我小朋友將十一月考鋼琴試,今日打電話去考

原帖由 KeranMaMa 於 15-10-05 發表
我小朋友將十一月考鋼琴試,今日打電話去考琴試場(X苗琴行)想話book考試房練琴。不過收費好貴$560/1 hr 呀 ...
睇間琴行地段租金同規模吧。十幾年前已經$400/hr , 現在大部分是$500-600/hr

引用:我小朋友將十一月考鋼琴試,今日打電話去考

原帖由 KeranMaMa 於 15-10-05 發表
我小朋友將十一月考鋼琴試,今日打電話去考琴試場(X苗琴行)想話book考試房練琴。不過收費好貴$560/1 hr 呀 ...
竹園某琴行都要500蚊/hr

回覆:大家知唔知今年租考試琴房大約幾錢呢?

視乎地區 $240-300/30mins 最為普遍
最貴book過係$400/30mins cwb

謝謝大家報料!即係大部份琴行好係差不多呢個價啦!真係焗俾

yes.. that's how they make their money. renting out exam rooms!

KeranMaMa 發表於 15-10-5 01:03
我女都 book咗呢間下星期考試前試琴, $320/30mins

回覆:ting-ma 的帖子

天水圍區,$250半個鐘。
我女考2級時無試琴,4級同6級有試,試左會安心小小,但作用應該唔係好大(我覺得)

回覆:大家知唔知今年租考試琴房大約幾錢呢?

未試過Book房Book到打上考評局投訴兼改期。
琴行位於屯門新X門中心,X奇琴行。
三日內交錢,系3日不是3個工作天,但三日裏面只有一日開門,仲只開4小時
電話問職員一小時幾錢,答我$300,反問多次都答$300一個鐘。
琴行開門個4小時我唔得閒,託我朋友幫我去交,收$600,我幾日後先知。
琴行職員留低我電話,叫負責人覆。
同考評局反映左,考評局都話負責人會覆我,等了幾日都唔覆。
打電話去同職員講,裝埋Apps錄音,職員開頭話可能自己講錯,應該係$300/30Mins,$600/1HR,最後反口話自己一定吾會講錯。
態度差到爆,我唔知我學生去試琴考琴會發生什麼事,所以改了期。
退番錢時又被個新黎的職員寸爆,話她推卸責任就話自己新黎,仲要指定我星期二4-8pm退錢,
唔可以其他日子去。退錢當日仲打黎將時間縮短,得4-7。

我不是第一次Book琴房,大約知市價,但都會有琴行比市價收得貴或平。
講錯左價錢的話,你講句唔好意思我都算。
留左電話給你但唔覆,講完D野又反口,又諸多刁難,
真系唔知係個到學琴的學生家長,會受幾多氣,被騙幾多錢。
希望考評局會Black List這間琴行啦!

個間琴行職員無論新黎定做得耐,都會話「我叫負責人覆你」,你打番去時,
都會話「咩負責人無覆你咩?」
咁不負責任既負責人,真系唔好去教唔好去做。

~*樂器只是學音樂的渠道*~

引用:ABRSM+無錢俾返琴行咖,如果唔係賺呢D+做考

原帖由 ilovethiscow 於 15-10-19 發表
ABRSM 無錢俾返琴行咖,

如果唔係賺呢D 做考場為乜?
abrsm咪好好賺?一個上午起碼12人,全日24人,一日gross gain是3萬,減考官時薪加酒店,當一萬,淨賺2萬。

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

引用:Quote:786+發表於+15-10-19+13:41+abrsm咪

原帖由 Oboe_FRSM 於 15-10-19 發表
Exams are the single biggest money-maker for ABRSM!  You should read about it in their Annual Review ...
how About theory exam? the net profit is even higher

引用:Quote:原帖由+Oboe_FRSM+於+15-10-19+發表E

簽名被屏蔽

引用:Quote:原帖由+786+於+15-10-19+發表how+Abo

原帖由 Oboe_FRSM 於 15-10-19 發表
How much (entry fee) is Grade 5 practical vs Grade 5 Theory?  Does it take less time to mark Grade 5 ...
Marking theory of course much less time and much cheaper. Marking practical, an examiner needs to be present and pay attention to particular 10 min. Marking theory may be even handled by computer.

I dont remember how much of each. But seeing Oct theory exam has double sessions, u will know abrsm is tailoring making for solely Hk's need.

‹ 上一主題|下一主題