用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 就快搬去沙田,完全吾識中學,點揀?
樓主: wan2010
go

就快搬去沙田,完全吾識中學,點揀? [複製鏈接]

sang@yee... 發表於 15-10-14 11:03
我覺得會趺band,因為識得一個小朋友佢小學喺九龍讀書,中學時搵沙田學校,佢本身成績唔差,全部合格英文仲要攞 ...

會嗎?九龍城區入沙田區會跌Banding嗎?我以為會略升一小級添?!即B1c升上B1b呀?!

YmOra 發表於 15-10-14 12:10
會嗎?九龍城區入沙田區會跌Banding嗎?我以為會略升一小級添?!即B1c升上B1b呀?!

...
APS既B1學生, 同樂善堂既B1學生, 轉去沙田既話, 結果係可以好唔同

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:YmOra+發表於+15-10-14+12:10+會嗎?

原帖由 hkpapa852 於 15-10-14 發表
APS既B1學生, 同樂善堂既B1學生, 轉去沙田既話, 結果係可以好唔同
我提供小小資料作參考,我嗰屆三個小朋友大埔一線小沙田網,a:2b,少少體育成績,老師話最壞打算跌2c,最後入1c中學,中一成績追至中等!b:1c至2a成績入x心!c:2a至2b成績叩入x心(但當中係有啲嘢我唔講了,自己諗),但入到聽講成績麻麻

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+15-10-14+發表A

原帖由 fionakong2008 於 15-10-14 發表
我提供小小資料作參考,我嗰屆三個小朋友大埔一線小沙田網,a:2b,少少體育成績,老師 ...
我覺得X心收唔少自己友,所以都會影響成績唔標青  

洋蔥頭媽咪 發表於 15-10-14 13:44
我覺得X心收唔少自己友,所以都會影響成績唔標青
X心同小學部只係聯繫, 每年得個21個位留俾聯繫小學
話時話, 鄭榮之暫時仲未斷龍, 每年都係要收21個陳元喜既小學生啦

所以中學水平下降, 唔代表一定係小學既問題
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-10-14 13:57
話時話, 鄭榮之暫時仲未斷龍, 每年都係要收21個陳元喜既 ...
X心...
聖心小冇名次, 所以家長唔敢太搏, 咁好多band1生揀返聖心中

聽講陳元喜大部份band1生都會試其他band1中學, 所以好多band2生有聯繫位入鄭榮之, 但就大大提高小學band1率

唔同小學既做法好影響聯繫中學收生
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:Quote:YmOra+發表於+15-10-14+12:10+會嗎?

因為TST全港排名不同?

引用:Quote:洋蔥頭媽咪+發表於+15-10-14+13:44+

話時話, 鄭榮之暫時仲未斷龍, 每年都係要收21個陳元喜既 ...
係,所以鄭一定要脫龍先有希望,睇怕要過多兩年啦!

請問鄭榮之何時脫龍?

引用:請問鄭榮之何時脫龍?

原帖由 MM1155 於 15-10-14 發表
請問鄭榮之何時脫龍?
陳小學校長親口說過會脫,但幾時落實真係唔知

MASAYA  印象中係2012年既小一開始  發表於 15-10-14 19:06
‹ 上一主題|下一主題