用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 同時學兩種樂器?
go

同時學兩種樂器?

阿仔今年小二,暑假時報左音樂事務處小提琴班,今日通知收左;但另一方面,佢又喜歡French horn, 報了學校的銅管樂團。
其實同時學呢兩種樂器是否可行呢?定係揀一樣呢?有冇前輩可以分享下呢?謝謝!

學樂器要練,就算不是每天練,一星期起碼要練習五天,時間分配要做好。
不過,group上有好處是進度較私人慢,會花多些時間在同一首歌,又可從朋輩中學習。
上住睇吓仔仔喜好和可否應付再決定?

回覆:fefemom 的帖子

謝謝fefemom! 我同阿仔商量下再睇下佢有冇決心。
唔知隔日練一種樂器可行嗎? French horn 同violin 邊様難D呢?睇既譜會否有好大分別呢?

引用:阿仔今年小二,暑假時報左音樂事務處小提琴

原帖由 janchan123 於 15-10-03 發表
阿仔今年小二,暑假時報左音樂事務處小提琴班,今日通知收左;但另一方面,佢又喜歡French horn, 報了學校 ...
時間分配好,是可以的

我仔本來在學校自費學了一年鋼琴,唔旨意考級,想鍛煉能靜落黎。
點知今年被選入大提琴嘅培訓對象,津貼一部分學費,日後有機會晉級到高級班或校隊。
我都怕仔不能應付,兩個不能兼顧到,今年又TSA.。本來在家練鋼琴都算有點效果的,又不想放棄鋼琴。睇到仔嘅好多師姐師兄都能兼顧,唔知到時我仔會點樣。

我仔之前P2是私人鋼琴, 學校吹大的樂器, 類似french horn, 音統小提琴, 我覺得音統因集體班, 又初級, 慢些, 吹的易上手, 只在學校practice, 回家好少practice, 是鋼琴最要時間, 依家p4 冇再吹, 因其它的2樣要多D時間, 同埋學業都緊左.

回覆:HaYi 的帖子

睇完大家分享,我試下俾佢試試同時兩樣,到時再睇情況。

HaYi  音統的較慢, 當second 樂器, 又平, 只要要求不高, 我覺得幾好, 要取獎就私人吧.   發表於 15-10-4 20:42

小兒P4學三樣,1, 鋼琴, 2.流行鼓, 3,敲擊樂, (仲有5級樂理), 老實講, 時間真係唔夠, 煩惱中

我女K1開始學鋼琴, K1暑假再學埋小提琴. 而家P1 了.
而家好多小朋友都有學兩種樂器.
學樂器最緊要肯練同識方法練.
同埋你要清楚想佢學兩樣樂器的原因同目標. 想佢可以出去比賽有獎? 考試有distinction? 定係只係陶冶性情? 知道目標就知要放幾多心機同時間落去了.

回覆:galaxiiy 的帖子

佩服你地!家長同小朋友都要俾好大effort!  
我冇諗去攞奨咁勁,只係等佢可以多D欣賞音樂,體驗音樂。
咁學多過一樣既小朋友係咪通常都冇時間參加其他活動,例如運動和功輔班呢?

HaYi  我個另有choir, 球類同swim, 冇補習類.  發表於 15-10-4 20:40

運動集中暑假玩水上活動, 平時有時間踩下單車, 跑下步當強身健體.

但,我見有同學學兩種樂器, 仲同時可學三種運動, 又再補埋中英數普........等,我都唔知佢地係點安排時間

回覆:大件仔 的帖子

回覆:同時學兩種樂器?

我仔都學緊鋼琴and小號。因為我覺得運動唔可以少,所以我都安排了跳繩,跆拳道比阿仔玩。之後阿仔又堅持學lego, 3d printing, and 劍擊。都真係幾忙。

通常自願學和肯練琴的小朋友都有D小聰明架。呢D小朋友坐得定, 專心, 而學業成績都唔差 ((差的話, 屋企都唔俾學落去啦)), 所以佢地可以兼顧多方面。

時間分配好就冇問題啦。。。
有人睇電視,打機係娛樂
有人學運動當係娛樂
睇下大人同小朋友點揀

引用:通常自願學和肯練琴的小朋友都有D小聰明架

原帖由 galaxiiy 於 15-10-04 發表
通常自願學和肯練琴的小朋友都有D小聰明架。呢D小朋友坐得定, 專心, 而學業成績都唔差 ((差的話, 屋企都 ...
請問你的小朋友K1初學鋼琴時,手指要鍛練多久才可以獨立按琴鍵呢?我小朋友也是K1剛開始學,她很喜歡,自願練習。不過未能分開按鍵

原來咁多小學生要學兩樣樂器呀?會唔會好辛苦呀?

回覆:HappyCheerBaby 的帖子

而家阿仔學校學緊法國號,純課後活動,返屋企完全無練過。喺音樂事務處學小提琴就真係要練,一星期3至4日。暫時還可以

回覆 zebrabb 的帖子

初時係柏X琴行上兒童鋼琴班,個套教材係由一兩隻手指開始彈,到完course已經半年,可以5隻手指分開彈。其實我覺得進度好慢,只係想俾佢試下有冇興趣學。半年之後轉咗琴行學,即刻合手彈歌仔都冇問題。
如果可以分開彈,要留意小朋友有冇用指尖,同手指有冇企好。雖然小朋友細未必做到,但要時刻提醒,等小朋友早日習慣。

回覆:galaxiiy 的帖子

請問一開始如唔學琴,直接學其他如大小提琴等,效果時可差很遠?

回覆:MLKC 的帖子

請問一開始如唔學琴,直接學其他如大小提琴等,效果是否差很遠?