用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Joyful World 麗城認真吹水區
樓主: 出前小丁
go

Joyful World 麗城認真吹水區

Thanks for sharing interview

回覆:Joyful World 麗城認真吹水區

我個女讀麗城campus,剛收到學校揀時間條link好似係荃景既,你地有冇人係咁呀

引用:我個女讀麗城campus,剛收到學校揀時間條lin

原帖由 wpang002 於 15-11-14 發表
我個女讀麗城campus,剛收到學校揀時間條link好似係荃景既,你地有冇人係咁呀

...
我收到update email, 係 分好哂班架喇,同埋係麗城的,無錯

感恩節

係咪上學校比嗰條link, 揀食物,之後18/11 帶埋返學就可以? 揀左要帶5人分量返去?

in左麗城k1~ 睇得出個女好中意學校。

請問學校多功課嗎?open day時講好似係happy learning + 都教得唔淺?
見到其他post話學校都好主動同家長溝通?

回覆 iciclex 的帖子

我女岩岩11月插班PN,功課一星期一次,中英文各一張紙,暫時都係填色類,開學前會有課程簡介,我之前去聽話K1先開始簡單寫字,以學術計係唔淺,但我認為都返學返得好開心,我女返左兩星期唔夠已經冇喊,今日仲主動同我揮手拜拜添,學校以net teacher做班主任,另加普通話老師同廣東話助教,每班比例係1:7,每日70%英語30%普通話堂,而且學校係採用Letterland Phonics+Oxford Story Tree,我認為以呢個學費計超抵讀囉

回覆 PeachWong 的帖子

Yes 不過好似登記得8899

引用:in左麗城k1~+睇得出個女好中意學校。請問學

原帖由 iciclex 於 15-11-16 發表
in左麗城k1~ 睇得出個女好中意學校。

請問學校多功課嗎?open day時講好似係happy learning + 都教得唔淺 ...
K1 10月份開始每日都有1-2樣功課,星期五3樣,簡單連線,圈不同/相同,填色。K1下學期開始寫部首。每月英普各做一次show and tell.
課程是深,但學校唔谷,唔會免強要小朋友達標。每月會幫小朋友評估學習進度,唔達標不會收到老師電話,只會在報告中建議改善,家長和小朋友都冇壓力。

即係揀咗時段嗰日,淨係登記咗嗰個鐘同學生出現?定當普通上堂照平時返?

引用:即係揀咗時段嗰日,淨係登記咗嗰個鐘同學生

原帖由 liple0405 於 15-11-16 發表
即係揀咗時段嗰日,淨係登記咗嗰個鐘同學生出現?定當普通上堂照平時返? ...
揀咗個時段,就只返嗰一個鐘。另一日亦不用返學。

係呀,你整咩呀??? 我會整雞翼

Thanks currymama and frisca.

From the sound of it, it sounds like a fantastic school! Hopefully we get an offer :)

Do the school share photos from their school life regularly?

引用:Thanks+currymama+and+frisca.From+the+sou

原帖由 iciclex 於 15-11-17 發表
Thanks currymama and frisca.

From the sound of it, it sounds like a fantastic school! Hopefully we  ...
Yes,  they share in Google drive each month.

引用:回覆+PeachWong+的帖子 係呀,你整咩呀???+

原帖由 出前小丁 於 15-11-17 發表

係呀,你整咩呀??? 我會整雞翼
我過左13 Nov 先上網 check ... 過左deadline 喇 😓

回覆 出前小丁 的帖子

我整芝腿三文治

回覆 iciclex 的帖子

Hi. Yes. They do, usually they share photo with us in google album every month. I can download these photos. They also put some photos in their FB as well. But not all, they are selected.

放假啦,大家唔知有咩做呢???? 去邊到玩呀.

大家好, 我是新手媽媽, 剛收到JOYFUL N班3月插班(PM)同綠楊8月(AM)開學, 知道綠楊升小既學校唔錯, 唔知點揀好, 但心其實比較喜歡JOYFUL, 所以想問一問大家知唔知道JOYFUL升小既學校記錄OK MA??感激!!!

引用:大家好,+我是新手媽媽,+剛收到JOYFUL+N班3

原帖由 Isaackwok 於 15-12-28 發表
大家好, 我是新手媽媽, 剛收到JOYFUL N班3月插班(PM)同綠楊8月(AM)開學, 知道綠楊升小既學校唔錯, 唔知點揀 ...
想知綠楊有幾唔錯。有無人有list睇下

引用:放假啦,大家唔知有咩做呢????+去邊到玩呀.

原帖由 出前小丁 於 15-12-23 發表
放假啦,大家唔知有咩做呢???? 去邊到玩呀.
冇乜去過邊,只係去商場行下,約其他小朋友一齊係屋企玩,有點悶