用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田區 B1b / B1c 好動女
樓主: sunshine0613
go

沙田區 B1b / B1c 好動女

回覆:沙田區 B1b / B1c 好動女

反反覆覆,我都係心大心細⋯⋯
正考慮:
自一培英,自二沙蘇
甲一培英,甲二沙蘇
乙一培英
乙二沙蘇
乙三林漢光
乙四郭得勝
乙五聖心

sunshine0613 發表於 16-1-6 19:28
正考慮:
自一培英,自二沙蘇
我仔仔band 1b, 自行一沙So, 自行二LKM。

引用:反反覆覆,我都係心大心細⋯⋯ 正考慮: 自

原帖由 sunshine0613 於 16-01-06 發表
正考慮:
自一培英,自二沙蘇
唔好介意,見你話囡囡呈二失手,中文拎C,我覺得主科拎C自行培英機會極微,好似浪費左  

引用:Quote:原帖由+sunshine0613+於+16-01-06+發

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 16-01-06 發表
唔好介意,見你話囡囡呈二失手,中文拎C,我覺得主科拎C自行培英機會極微,好似浪費左  

...
謝謝善意提示。
我都明,但是沒有那間非常心儀,得便得,唔得大抽獎 #3/#4 應該都安全。
自行唔搏一搏,改為以目前的#3/#4 為一二,結果一樣。

引用:Quote:sunshine0613+發表於+16-1-6+19:28+

原帖由 蘑菇 於 16-01-06 發表
我仔仔band 1b, 自行一沙So, 自行二LKM。
我都想過這樣排,但囡相對比較喜歡培英,

她喜歡:林漢光>培英>沙蘇>聖心>謀>郭。

相對謀,其實我個人比較喜歡沙循。

本來看完呈二,覺得是1c,打算放棄搏培英,但班主任話我囡成績自行唔應該放1c,叫我放返高D。

引用:Quote:原帖由+洋蔥頭媽咪+於+16-01-06+發表

原帖由 sunshine0613 於 16-01-07 發表
謝謝善意提示。
我都明,但是沒有那間非常心儀,得便得,唔得大抽獎 #3/#4 應該都安全。
自行唔搏一搏,改 ...
我仔都係1B,呈一 AAAA,呈二ABAA,英文跌左,我都考慮過培英,但太多人揀,可能要in好多轉,我仔話如唔揀,好煩 !

Gobby_lam  但係仔仔成績都好好啊,不妨一試啦  發表於 16-1-7 08:54

引用:Quote:原帖由+sunshine0613+於+16-01-02+發

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 16-01-02 發表
我一路都話沙循係一間極高質素嘅學校,口啤亦佳,只是學校極低調,而且輸地理位置。

...
我早幾日,趁下雨天,一人又去多次沙循。
由火車站行上去,11分鐘,估計因為已經5點,所以人不多,沒有人阻礙的原因;如平日返學時間➕埋書包重,要預15-20分鐘行上去。走時我坐82K, 等了一陣便有車,22分鐘到達沙田第一城。
我比較有D擔心是午餐問題,學校旁邊那商場,⋯⋯,無嘢食。

引用:Quote:原帖由+洋蔥頭媽咪+於+16-01-02+發表

原帖由 sunshine0613 於 16-01-07 發表
由火車站行上去,11分鐘,估計因為已經5點,所以人不多,沒有人阻 ...
學校可以訂飯或帶飯,亦有小食部。

sunshine0613 發表於 16-1-7 08:11
由火車站行上去,11分鐘,估計因為已經5點,所以人不多,沒有人阻 ...
如唔訂飯..仲可以行落新翠食, 穿過新田圍停車場有條樓梯, 一落已是新翠.
仲可以搭282落新城市食.

(我係舊生, 以前我地係咁....不過嗰時我地個年代新田圍仲有餐廳/大排檔)

引用:Quote:sunshine0613+發表於+16-1-7+08:11+

原帖由 sue_ki 於 16-01-07 發表
如唔訂飯..仲可以行落新翠食, 穿過新田圍停車場有條樓梯, 一落已是新翠.
落新城市食 ?   食飯有好多時間 ??

洋蔥頭媽咪 發表於 16-1-7 18:20
落新城市食 ?   食飯有好多時間 ??
唔係特別多架, 速去速回
我講我個年代咋..
因282好密車, 落新城市不用車程不用10MINS

引用:Quote:sunshine0613+發表於+16-1-7+08:11+

原帖由 sue_ki 於 16-01-07 發表
行去秦石吃我已經擔心唔夠時間吃,你重話搭車去新城市食!

洋蔥頭媽咪 發表於 16-1-7 07:48
我仔都係1B,呈一 AAAA,呈二ABAA,英文跌左,我都考慮過培英,但太多人揀,可能要in好多轉,我仔話如唔 ...
我都仲度緊,阿囡應屬B1B,全班三十幾,兩次呈分都係AAAA,但唔敢咁博自行去揀曾,呂,崇,所以諗自行沙培同LKM,但又想試下搏高啲,真係要好難諗……

elbar  LKM   發表於 16-1-7 22:55

引用:Quote:洋蔥頭媽咪+發表於+16-1-7+07:48+我

原帖由 placebo50 於 16-01-07 發表
我都仲度緊,阿囡應屬B1B,全班三十幾,兩次呈分都係AAAA,但唔敢咁博自行去揀曾,呂,崇,所以諗自行沙培 ...
升中學童少左的確可以進取啲,問題係小朋友自己想唔想,沙田B1都多,始終要讀6年,揀間啱小朋友嘅其實都好重要。

洋蔥頭媽咪 發表於 16-1-7 22:36
升中學童少左的確可以進取啲,問題係小朋友自己想唔想,沙田B1都多,始終要讀6年,揀間啱小朋友嘅其實都好 ...
我仔仔band 1b, 我冇諗住博band 1a既學校,自行兩間都係band 1b學校,量力而為算了。

蘑菇 發表於 16-1-7 23:03
我仔仔band 1b, 我冇諗住博band 1a既學校,自行兩間都係band 1b學校,量力而為算了。 ...
頭先寫錯咗,係全級三十幾。多謝你地嘅意見,都係唔好咁博,揾間適合佢先最緊要。

引用:Quote:原帖由+sue_ki+於+16-01-07+發表如唔

行去秦石吃我已經擔心唔夠時間吃,你重話搭車去新城市食!

不過要lunch前一堂放準時先得
依家啲師弟妹就唔知去邊食飯多

溫馨提示 :
如果呈分試曾經有C, 選校一定要穩振, 因為上年好多學校叩門表格講明全科一定要B以上,C已經唔駛交(包括5年級)

回覆:蘑菇 的帖子

我都係咁諗,量力而為。

[img align=left]http://www.hk-laufamily.com/_1064.gif[/img]

引用:Quote:原帖由+洋蔥頭媽咪+於+16-01-02+發表

我自己覺得唔應該為咗怕冇嘢食而放棄一間好學校,揾食係求生技能的一種,有得佢自己照顧自己啦! 出來做嘢唔通因為公司附近冇乜好嘢食就放棄份有前途嘅工。其他沙循的同學仔一樣係咁过六年中學,唔好太擔心。