用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田區 B1b / B1c 好動女
樓主: sunshine0613
go

沙田區 B1b / B1c 好動女 [複製鏈接]

引用:+本帖最後由+YmOra+於+15-12-15+09:43+編輯

原帖由 YmOra 於 15-12-15 發表
入U率,我沒有太上心應該唔錯啩!曾記入U率就一定高!我自己覺得入U率高,又不是保證我女入到,入U率無咁高,又不代表我個女將來入唔到!所以我無太仔細比較每間學校的入U率,而且每年都會有點浮動的,總會有點升跌!

培英吸引我的地方在於她的軟、硬件!首先此校宗教氣氛良好,校長有遠景,教學模式生動,師生關係良好,學生比我感覺好主動、有禮、純真,校舍空間感舒服!

ek49  講得啱,完全同意你講法,我都好鍾意培英  發表於 16-1-7 11:54
YmOra   對!選校要選合適,而非入U%.  發表於 15-12-15 16:16

曾記從來無凍過,只係家長驚輸唔敢揀。近年炒熱嘅喺培英先啱。
至於上智,係歷史悠久嘅地區名校,即使無男仔爭都一定激烈過培英。
上智>玫瑰>德雅,想揀女仔都正路,預咗上智唔得就會去德雅。
培英嘅講座唔都聽過,舊校長好有魅力,聽完真係好想入。不過,呢類上緊嘅學校,要預咗好chur.

elysemama 發表於 15-12-15 10:32
入U率,我沒有太上心應該唔錯啩!曾記入U率就一定高!我自己覺得入U率高,又不是保證我女入到,入U ...
同級學校入U率高表示學校的方法較有效,學校氛圍往往就是推動學生向前的主要因素之一。沒有東西是100%保證的!有適當的土壤,種子能發芽開花結果的機會就大。當然,如果種子是一粒壞種子就很難說了。
每位家長/學生追求的東西都不同,並無對錯之分

引用:曾記從來無凍過,只係家長驚輸唔敢揀。近年

原帖由 SIYip 於 15-12-15 發表
曾記從來無凍過,只係家長驚輸唔敢揀。近年炒熱嘅喺培英先啱。
至於上智,係歷史悠久嘅地區名校,即使無男 ...
玫瑰放乙二,沒有什麼機會入到嗎?

引用:Quote:elysemama+發表於+15-12-15+10:32+入

原帖由 pineapple0983 於 15-12-15 發表
同級學校入U率高表示學校的方法較有效,學校氛圍往往就是推動學生向前的主要因素之一。沒有東西是100%保證 ...
對,選校著眼點每位家長,每位同學都並不一樣,沒分對錯!有人首要校風,有人關注地理位置,有人著眼入大學率,有人計算命中率,這都是個人的考慮和選擇!

elysemama 發表於 15-12-15 10:32
入U率,我沒有太上心應該唔錯啩!曾記入U率就一定高!我自己覺得入U率高,又不是保證我女入到,入U ...
培英比我嘅感覺同你一樣, 學生比較主動. 同埋可能佢個簡介會做得比較有活力., 睇完都好想亞囡入....
但在於自己虛榮感, 又想亞囡試吓曾記喎

引用:Quote:elysemama+發表於+15-12-15+10:32+入

原帖由 babytai 於 15-12-15 發表
培英比我嘅感覺同你一樣, 學生比較主動. 同埋可能佢個簡介會做得比較有活力., 睇完都好想亞囡入....:wahaha ...
咁就自行一曾記,自行二培英

但係亞囡唔想試曾記呀....可能驚成日要講英文

October.  真係傳得好夸張。  發表於 15-12-15 12:21

babytai 發表於 15-12-15 11:13
但係亞囡唔想試曾記呀....可能驚成日要講英文
當附近個個人都要講,講講吓就唔會驚架啦。有時仲要企在台上當住一百幾十人面前講......沙田英中據我所知好多初中是不鼓勵在校園講中文的

pineapple0983 發表於 15-12-15 11:30
當附近個個人都要講,講講吓就唔會驚架啦。有時仲要企在台上當住一百幾十人面前講......沙田英中據我所知好 ...
係呀...我覺得咁樣先學到英文....好似我中中出黎...對住D英文真係啞咗

我都只是心儀培英,如果自行,我可否填一間呢?

得閒黎參觀霖霖blog,留個言!
http://hk.myblog.yahoo.com/maggielau0705/

得閒黎參觀霖霖blog,留個言!
http://hk.myblog.yahoo.com/maggielau0705/

引用:我都只是心儀培英,如果自行,我可否填一間

原帖由 maggielau0705 於 16-01-02 發表
如果只心儀一間,是可以自行只填一間。
當然你是清楚 "少了少少機會" 中「第二心儀」的.

引用:我都只是心儀培英,如果自行,我可否填一間

原帖由 maggielau0705 於 16-01-02 發表
可以,不過培英係大熱,除非成績較top或有特別獎項,否則如只選佢機會不會太大。

引用:1b-1c,沙蘇機會大,沙培則未必,林就相對

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 15-10-02 發表
1b-1c,沙蘇機會大,沙培則未必,林就相對會讀得較輕鬆,未考呈二都可能有變數,都係考完第二次呈分有結果 ...
同班主任談過,佢話依阿囡成績,如是她囡,自行她一定不會考慮林漢光丶聖心,如自行填它倆,基本上一定收阿囡,叫我考慮考慮長遠些,最好考慮高少少的中學。
另外,她說林漢光課外活動樂隊出名(這個我不知),你囡又不玩樂器,為何打算自行報它,我唔識答。

回覆:沙田區 B1b / B1c 好動女

補充,班主任話沙循成績其實整體高水平過培英,只是培英近年確實才提升了,加上marketing做得好,變成近年大熱。

另一位小學老師朋友說,沙培男女實際比例近年是3:7,所以如果自行一男一女同分,學校可能會考慮要個男仔。

引用:Quote:原帖由+洋蔥頭媽咪+於+15-10-02+發表

原帖由 sunshine0613 於 16-01-02 發表
同班主任談過,佢話依阿囡成績,如是她囡,自行她一定不會考慮林漢光丶聖心,如自行填它倆,基本上一定收阿 ...
你講得啱,如果係我,自行我都不會選林/聖先,會留待大抽獎才選,不過每個人要求唔同,正如有網友說佢小朋友lC-2A,但佢決定選B2,因為機會高又能做頭果批,自信心都大啲,所以真係冇絕對對錯,在乎家長自己心態。

引用:補充,班主任話沙循成績其實整體高水平過培

原帖由 sunshine0613 於 16-01-02 發表
補充,班主任話沙循成績其實整體高水平過培英,只是培英近年確實才提升了,加上marketing做得好,變成近年 ...
我一路都話沙循係一間極高質素嘅學校,口啤亦佳,只是學校極低調,而且輸地理位置。

sunshine0613 發表於 16-1-2 08:53
補充,班主任話沙循成績其實整體高水平過培英,只是培英近年確實才提升了,加上marketing做得好,變成近年 ...
以往沙培經常跟沙蘇相比, 很少人去比量沙循;
全沙田13間英中都可以互比併了...
每間學校都有它既特色, 最緊要合適自己仔女.

回覆:沙田區 B1b / B1c 好動女

沙蘇普教中及中史,會不會吸收到好多 新香港人?
大家有些價值觀差異比較大?

‹ 上一主題|下一主題