用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田區 B1b / B1c 好動女
樓主: sunshine0613
go

沙田區 B1b / B1c 好動女 [複製鏈接]

EMMA88 發表於 15-10-24 10:59
沙培沙祟都著重英文, 讀LKM沙蘇會比沙培沙祟輕鬆.
LKM絶對唔輕鬆,超多功課!尤其是數學,好谷

回覆:沙田區 B1b / B1c 好動女

上星期六派了成績表,學校確認女是band 1(不是邊緣人),但囡呈二中文失了手,取了C 英文亦跌了 grade,
呈一:BAAB
呈二:CBAA
老師話我主動性不夠,滿足了老師要求便算,老師要求高D,她便俾多D,老師要求低D,她便俾少了,收力。建議我考慮學校會有少少迫,不是非常自理自主那種。
中文呈二C,自行我是否不應考慮沙蘇放自行任何一位?
林裘謀可以博嗎?

sunshine0613 發表於 15-12-14 20:14
上星期六派了成績表,學校確認女是band 1(不是邊緣人),但囡呈二中文失了手,取了C  英文亦跌了 ...
你女女band 1a, b, c?

引用:Quote:sunshine0613+發表於+15-12-14+20:14

原帖由 蘑菇 於 15-12-14 發表
你女女band 1a, b, c?
我相信 是1c。
呈二 grading 不好,但學校説不是邊緣人

sunshine0613 發表於 15-12-14 20:39
我相信 是1c。
呈二 grading 不好,但學校説不是邊緣人
LKM收生要求高過沙so

我覺得林裘謀叻過沙蘇。沙田肯定band 1 嘅好多都好搏。如果你鍾意沙蘇,乙一填沙蘇,又肯定唔會跌band, 以我上年觀察,其實自行填咩都無所謂。

引用:上星期六派了成績表,學校確認女是band+1(

原帖由 sunshine0613 於 15-12-14 發表
上星期六派了成績表,學校確認女是band 1(不是邊緣人),但囡呈二中文失了手,取了C  英文亦跌了 ...

自行可試沙蘇,去年抽獎Bl生放沙蘇第四都入,今年升中生人數更少,所以比心機考好呈三,只要能keep住b1,大抽獎放沙蘇第一應該冇乜走鷄。

回覆:SIYip 的帖子

B1b自行沙培有無機呢?還是一定B1a才有機會呢?

乙部抽曾記會否比抽培英更大機會抽中呢?始終曾記5班,多啲位!

B1b  沙培唔敢講,入咗嘅因為自行定抽獎入好難講。但曾記同沙培喺我心中唔係同等嘅level. 如果估其他人唔敢入曾記揀沙培推論曾記統一易入d, 呢d就真係玩緊估心理,無得估。我覺得,小朋友鐘意邊間就揀邊間。

謝謝回覆!我女小學在深水埗區,家住沙田區!一直都一心揀深水埗區女校,今年才認真思考沙田區的中學,去了培英簡介會,不去由自可,一去已喜歡上這間學校!所以自行很大機會會試培英!

曾記則因被他的亮麗成績吸引,又認識兩位師兄就讀緊,成績都跟得上,我女是屬於好學型,小學階段完全沒有讀書壓力,但因不夠積極進取和沒有鬥心,所以成績只能維持在中上!想入曾記,是覺得她是遇強愈強!

但在兩所學校中,其實我覺得亞女讀培英會開心啲!

深水步嘅女,緊係上智同玫瑰啦。女仔讀女校好d.

原本就係朝住這兩間進發!這兩間女校當然也很好,但是參觀過培英後,感覺培比較有朝氣,較開明,有點一見鍾情的感覺,於是變心了但總要計算一下成功入讀率,所以現在還未有定案!心煩中!

回覆:elysemama 的帖子

我都鍾意培英

[img align=right]http://hk.geocities.com/yungyungmui/sogan.gif[/img]

回覆:沙田區 B1b / B1c 好動女

我舊年看完培英都好鈡意它,但呈二grading 一出,自行需放棄它了。

培英都好chur架

上智一定難入過培英。

October.  上智無男仔爭。  發表於 15-12-15 09:47

亞女入到培英,我會開心過佢入到上智

大抽獎揀沙田定留係深水埗,沙田怕抽不到第一志願,唔知去左邊;抽深水埗好似穩陣啲,一上智、二玫瑰、三德雅,應該入到頭三志願啩!

elysemama 發表於 15-12-15 07:15
原本就係朝住這兩間進發!這兩間女校當然也很好,但是參觀過培英後,感覺培比較有朝氣,較開明,有點一見鍾 ...

我想了解沙培多一點,可否分享下令你一見鍾情的地方在哪?入U%?thx.thx.

elysemama 發表於 15-12-14 22:23
B1b自行沙培有無機呢?還是一定B1a才有機會呢?

乙部抽曾記會否比抽培英更大機會抽中呢?始終曾記5班,多 ...
曾記幾年前學生多反而就比較易抽中,感覺以前家長無咁博,同埋呢幾年曾記被抄熱咗好多,去年學生咁少,都知有人抽唔中,今年學生人數更少,但主要都係睇你好唔好彩。
‹ 上一主題|下一主題