用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田區 B1b / B1c 好動女
go

沙田區 B1b / B1c 好動女 [複製鏈接]

好動女 (游水、跆拳道、田徑、籃球、羽毛球 様樣好,様様表現皆平均以上,但不是某一様到取獎的成績),成績朱小全級約30名(P1至P4都係2X至32名)。
呈1考得算唔錯,BAAB.
自行點選好?
心中名單有:沙培、沙蘇丶林漢光,另外,囡也喜歡體藝。

elbar  果然多才多藝,請查看訊息。   發表於 15-10-1 19:31
   7    0    0    0

回覆:沙田區 B1b / B1c 好動女

她性格算乖(老師講會聽那種),開朗合群;但很受朋輩影響,所以要幫她選一間校風好的(校風跟成績,校風比重多D);學校、老師會管,(但又不會太過雞毛蒜皮都嚴管那種,個人認為例如管到眼鏡框架的顏色只可純黑或純深藍及只可幼框⋯ 這是管得太細,是沒有需要)。

引用:她性格算乖(老師講會聽那種),開朗合群;但

原帖由 sunshine0613 於 15-10-01 發表
她性格算乖(老師講會聽那種),開朗合群;但很受朋輩影響,所以要幫她選一間校風好的(校風跟成績,校風比重 ...
乙1部抽獎可揀LMC或沙祟呢兩間比較多活動!

引用:她性格算乖(老師講會聽那種),開朗合群;但

原帖由 sunshine0613 於 15-10-01 發表
她性格算乖(老師講會聽那種),開朗合群;但很受朋輩影響,所以要幫她選一間校風好的(校風跟成績,校風比重 ...

引用:Quote:原帖由+sunshine0613+於+15-10-01+發

原帖由 e12340 於 15-10-01 發表
LMC 係?呂明才?
呂明才不合她性格,她讀書主動性及自我鞭策唔夠強,讀呂記要好自我鞭策主動。
沙崇 非我心水,英文唔夠班,讀得太辛苦跟唔上便弊。
我囡性格係 如自己屬於班中成積比較好會有心機D讀那種人?

引用:Quote:原帖由+e12340+於+15-10-01+發表乙1

LMC 係?呂明才?
呂明才不合她性格,她讀書主動性及自我鞭策唔夠強,讀呂記要好自我鞭策主動。
沙崇 非我 ...
如沙培全級10至15名自行(我細女間小學)如自行1林漢光好大機會,因B1生好少會自行揀,多數都是邊緣人或B2頭同學!B1b女人仔有冇諗LKM+St.Rose!

BAAB不算强,沙培沙蘇自行機會微,LHK應有機。

引用:BAAB不算强,沙培沙蘇自行機會微,LHK應有

原帖由 fatman69 於 15-10-01 發表
BAAB不算强,沙培沙蘇自行機會微,LHK應有機。
囡鍾意林漢光,我鍾意沙培、沙蘇多過林漢光D。
自行如選林而收了,咁就沒有機會博沙培或沙蘇,頭痛。
另外,她暫時最想入體藝,我唔肯定選體藝是否正確的選擇;如果一個符碌收了她,體藝是優先選學生⋯

elbar  Pls check PM  發表於 15-10-1 21:52

引用:Quote:原帖由+e12340+於+15-10-01+發表乙1

LMC 係?呂明才?
沙崇 非我 ...
Delete

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

另外,補充多少少資料:囡明顯比較喜歡理科,例如,她很喜歡閱讀兒童的科學一類書報雜誌; 有次見她自己係學校圖書館借了本化學書(主要字,少少圖解,不是漫畫書那類),自己搵本單行簿抄筆記 XX➕XX 會有乜科學反應(不是老師吩咐的功課)。
上次去日本旅行,行Tokyo Hands 她看得最有心機耐性係賣 test tube, 試紙丶細菌培植盒那個area.

引用:Quote:原帖由+fatman69+於+15-10-01+發表BA

囡鍾意林漢光,我鍾意沙培、沙蘇多過林漢光D。
自行如選林而收了,咁就沒有機會博沙培或沙蘇,頭痛。
另外 ...
有冇需要咁自尋煩惱呀!報左又驚比佢收左報來做乜!你所謂的校規要嚴,又不能…………,又咁又咁,都上中學,自己去適應下啦!

我都想向各位jm請教。

我囝囝田小,小五呈一時成績BAAA, 操行A,全级廿尾。我心目中選擇係 1. 林裘謀,2. 聖心,3. 沙循,4. 郭得勝. 請給予意見。謝謝!

elbar  選校不錯。   發表於 15-10-3 18:34

引用:我都想向各位jm請教。我囝囝田小,小五呈一

原帖由 蘑菇 於 15-10-02 發表
我都想向各位jm請教。

我囝囝田小,小五呈一時成績BAAA, 操行A,全级廿尾。我心目中選擇係 1. 林裘謀,2.  ...
BAAA 考全級尾廿幾?
你們用absolute mark 去評grade?
我囡學校是拉curve俾grade. 每科最高分的 x% A grade

引用:Quote:原帖由+sunshine0613+於+15-10-01+發

原帖由 hong2002 於 15-10-02 發表
有冇需要咁自尋煩惱呀!報左又驚比佢收左報來做乜!你所謂的校規要嚴,又不能…………,又咁又咁,都上中學 ...
在你眼中係。
在我來說在可能範圍內考慮清楚 才決定,可減低 negative impact

引用:我都想向各位jm請教。我囝囝田小,小五呈一

原帖由 蘑菇 於 15-10-02 發表
我都想向各位jm請教。

我囝囝田小,小五呈一時成績BAAA, 操行A,全级廿尾。我心目中選擇係 1. 林裘謀,2.  ...
老師有沒有透露 成績暫時所屬的大概banding?

sunshine0613 發表於 15-10-2 11:42
BAAA 考全級尾廿幾?
你們用absolute mark 去評grade?
我囡學校是拉curve俾grade. 每科最高分的 x% A grade ...
係全級廿尾,即25-29, 不是尾廿幾。不好意思,可能我表達唔好。

sunshine0613 發表於 15-10-2 11:46
未講,考埋呈二會講。

引用:Quote:原帖由+蘑菇+於+15-10-02+發表我都想

原帖由 sunshine0613 於 15-10-02 發表
其實只是我估她是B1b,可能實際係B1c。
上次考完呈一,班主任説呈一成績屬B1。
我見去今年及去年,派band 1學校有4X%(定50%),阿囡P1至P4 都係考2x至30頭(全級12x人。

引用:Quote:原帖由+sunshine0613+於+15-10-02+發

原帖由 sunshine0613 於 15-10-02 發表
其實只是我估她是B1b,可能實際係B1c。
上次考完呈一,班主任説呈一成績屬B1。
我見去今年及去年,派band 1 ...
若抽奬入B1a校,會讀得辛苦!
除非有信心遇强越强!

引用:Quote:原帖由+sunshine0613+於+15-10-02+發

原帖由 fatman69 於 15-10-02 發表
若抽奬入B1a校,會讀得辛苦!
除非有信心遇强越强!
我沒有打算博入曾、呂丶沙崇。
對林X謀沒有特別感覺;
沙遁 差在位置不太方便。
有D學校認識不多又未參觀:沙官丶郭得勝丶鄭榮之 ⋯

‹ 上一主題|下一主題