用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有冇關於優才(楊殷有娣)書院資料?
樓主: 百畝林
go

有冇關於優才(楊殷有娣)書院資料? [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 15-10-2 14:36
最大問題係, 網上不家長似乎亦不大了解公佈升學資料既"演釋方式", 往往加了自己的主觀判斷再發佈....
...

真心請教,其他同類型直資中學(唔係拔萃果d),有無詳細公開過有關資料?

dabbycheung 發表於 15-10-2 14:43
真心請教,其他同類型直資中學(唔係拔萃果d),有無詳細公開過大關資料?
九龍區只有德望, 匯基(東九龍), 英華有較詳細既入U資料提供, 港島區多數都有提供, 新界區資料最齊既係德信同匯知

以TKO區計, 播道,真道同啟思公開既資料較GT多
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-10-2 14:36
最大問題係, 網上不家長似乎亦不大了解公佈升學資料既"演釋方式", 往往加了自己的主觀判斷再發佈....
...
絕對明白。最好當然是詳情列明JUPAS/non-JUPAS、學位/非學位、本地/海外、三大/八大/甚至各院校、學科分佈等。

學校一向強調的是希望每個學生都有四次畢業的機會,擁有基本知識去面對將來的挑戰,發揮自己所長。你是EK出名的數據王,當然希望詳細數據去作分析,比較各中學的整體成績。但我作為家長,知道學校能兌現承諾,令所有學生有足夠水平繼續升學就基本足夠。我本人不相信之前有幾多師兄師姊入讀名校入讀神科,會影響我小兒的升學情況,尤其在優才比較少插班生(G7除外)的環境下,每年分佈的差別應該更大,參考價值更小。

當然,我不反對學校提供詳細數據,令我得個知字,開心(或者傷心)一下也好。

iamderek 發表於 15-10-2 15:26
絕對明白。最好當然是詳情列明JUPAS/non-JUPAS、學位/非學位、本地/海外、三大/八大/甚至各院校、學科分佈 ...
我非常認同"學校能兌現承諾"呢一點, 如果一間學校唔能夠堅持辦學宗旨,  根會唔可以叫"好學校"了

我只係希望提供多D資料, 等大家有更多客觀既資料去評估各學校, 而只係一味以訛傳訛咁話A校B比B校好, 但全無實質証據

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-10-2 15:20
九龍區只有德望, 匯基(東九龍), 英華有較詳細既入U資料提供, 港島區多數都有提供, 新界區資料最齊既係德信 ...
Where can u find the detailed DSE result of Logos and Evangal? I can just find level 2 or above for Logos and none for Evangal. And they are not included in the list in the thread http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3092735&extra=page%3D2&page=1

hkpapa852  真係有心搵既, 去搵下各大中學既校務報告  發表於 15-10-2 15:44

回覆 iamderek 的帖子

http://www.gtcollege.edu.hk/assets/university-admission-(2014-2015).pdf

GT 有DSE 成績公佈,.......但呢到不是講緊.....入小學部嗎?

Lucifer3960 發表於 15-10-2 15:35

http://www.gtcollege.edu.hk/assets/university-admission-(2014-2015).pdf
你唔講我都唔知有,我在學校網站找不到這link。

是否有在G8-G10家長會中show出來?我在G7家長會中,譚校長只有口述部分資料。

AgapePa  9月14日新資料  發表於 15-10-2 15:53

GT DSE 2014 result :  http://www.gtcollege.edu.hk/assets/high-flyers.pdf

AgapePa 發表於 15-10-2 15:48
GT DSE 2014 result :  http://www.gtcollege.edu.hk/assets/high-flyers.pdf

4 or above比之前低咗?
http://www.gtcollege.edu.hk/assets/2015_GT_4th_HKDSE_result.pdf

請問有冇取得JUPAS offer既%?

hkpapa852 發表於 15-10-2 16:03
4 or above比之前低咗?
http://www.gtcollege.edu.hk/assets/2015_GT_4th_HKDSE_result.pdf

GT-2015
Jupas 大學 : 70%
Non-Jupas 大學: 11%
Oversea 升學 : 11%
其他 (副學士, 重讀, 就業): 8%

AgapePa 發表於 15-10-2 16:06
GT-2015
Jupas 大學 : 70%
Non-Jupas 大學: 11%
其實我唔明, 點解有:

呢一項

JUPAS本身係包括咗degree同AD+HD, 無理由副學士又拆開

如果有70% JUPAS degree, 已經係全港 top 5 了!

引用:Quote:AgapePa+發表於+15-10-2+16:06+GT-20

原帖由 hkpapa852 於 15-10-02 發表
其實我唔明, 點解有:

資料由課程總監

醒目開學勳章 王國長老

呢個chart夾埋100%係for 2015 jupas本地, 咁非jupas? 非本地? 無升學又點呢? 數字仍未夠透明 (事實上間間學校加埋JUPAS數字都一定係100%架wor)
我同意, DSE成績無得"加水發大", 無得呃人, 呢方面優才真係考得好理想, 如果可以提供多D升學數字俾家長參考, 會係好事呢

AgapePa 發表於 15-10-2 16:20
資料由校監講
所以我覺得呢個分類似乎有D問題, 令人懷疑數字真確性.

因為如果咁計, JUPAS+Non-JUPAS係純degree, 入讀local degree有81%, 恐怕除全港鄧顯以外, 無一間有咁高了!

而且如果只話JUPAS同Non-JUPAS, 應該一般都係包含degree, AD, HD.

如果佢既"其他"係不包抱副學士, 會合理D

NeoMom 發表於 15-10-2 15:35
Where can u find the detailed DSE result of Logos and Evangal? I can just find level 2 or above for  ...
"hkpapa852  真係有心搵既, 去搵下各大中學既校務報告"

我不嬲都有去每間學校的網頁睇, 甚至睇埋SCHOOL REPORT, 就係唔見真道(4或5級以上成績)及播道的成績, 請賜教

NeoMom 發表於 15-10-2 18:07
"hkpapa852  真係有心搵既, 去搵下各大中學既校務報告"

我不嬲都有去每間學校的網頁睇, 甚至睇埋SCHOOL RE ...
4級或5級以上成績百份比, 個人認為對了解學校整體水平既重要性不高.

以上年成績計:
如似SPCC一向都全港中學4級和5級以上比例最高既學校, QC係全港官津中學最好的, 但偏偏兩者既入本地大學率,  遠不如及鄧顯, QC更連荃官都不如.

而且, 只有少部份中學, 會公佈平均4級和5級的成績

播道同真道的確沒有公開4級和5級的成績, 但有公開3322率, 整體入U數字.

反而連3322率同入U統計資料都唔公佈既, 更難讓人知道學校既真實情況

引用:Quote:NeoMom+發表於+15-10-2+18:07+"hkpap

4級或5級以上成績百份比, 個人認為對了解學校整體水平既重要性不高.

以上年成績計:
4 5級相信係入大學基本的指標吧,何解唔重要呢?最top果堆名校,敢相信唔少比例,不論任何成績,好大可能都會出去升學(家庭負擔得到,有咩所謂。),那數據上的資料都應值得參考。

ronniedad 發表於 15-10-2 20:20
4 5級相信係入大學基本的指標吧,何解唔重要呢?最top果堆名校,敢相信唔少比例,不論任何成績,好大可能都 ...
只要集中谷精英班, 4級/5級比例一定唔會差, 但整體入U率可能麻麻

而且其實即使最Top既名校, 好似SPCC, DGS, QC, Marymount等, 其實每間學校每年會去海外升學都不足20%, 所以唔好以為讀名校一定預咗海外升學.

hkpapa852 發表於 15-10-2 19:50

以上年成績計:
播道有公佈DSE 2,3,4級主科成績, 不過是一年後
2014年Report, 第18頁
http://www.evangel.edu.hk/ecube/attachments/article/1539/2013-14SchoolReport.pdf

引用:Quote:AgapePa+發表於+15-10-2+16:20+資料

所以我覺得呢個分類似乎有D問題, 令人懷疑數字真確性.

因為如果咁計, JUPAS+Non-JUPAS係純degree, 入讀loc ...
佢講其他:副學士---->會不會是指JUPAS以外的副學士,例如珠海書院的副學士科程?如果係的話,佢JUPAS應該全包,學士,AD,HD

hkpapa852  咁Non-JUPAS呢?  發表於 15-10-2 23:59
‹ 上一主題|下一主題