用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 有冇家長唔打算比小朋友番n班, 只報playgroup? ...
go

有冇家長唔打算比小朋友番n班, 只報playgroup? [複製鏈接]

我家小朋友2014出世, 今年要報n class, 但係家姐前幾年番n班, 我覺得太細番學作用不太大。反而身體抵抗力未強, 會好易病, 所以我想幫妹妹搵d 一星期番幾日既playgroup, 或學前班上左就算

有冇家長同一想法, 分享下, 謝謝!

0    0    0    0

如果病, 返 PG 都會病架....

回覆:有冇家長唔打算比小朋友番n班, 只報playgroup?

我細仔冇返N,直接讀K1,不過有返PG,一星期4日,每次1.5小時

我都唔打算俾佢返N班, 每星期有2-3個playgroup, 其餘時間由家傭陪住係屋企玩, 或者落街玩下三輪車, 跑下.

小朋友得2歲, 根本唔會受益到返學, 因為佢地集中力唔會太耐. 返N班都係唱下歌, 做下運動, 學下排隊去廁所, 守秩序.  如果你自問家教OK, 其實都唔需要返.  

不過, 我好明白你的感受, 身邊大部份朋友都送小朋友去返學, 自己唔做, 會有壓力.

回覆 Osiana 的帖子

EXACTLY!!!所以仲考慮中,可唔可以分享下咩playgroup呀?

回覆 Vinccy 的帖子

1星期4日係唔係都係同一間番呀? 可唔可以share 下邊間?

我見到有蒙特梭利既playgroup, 都有d 心思思想比小朋友番, 因為o個種學校係1星期番3日, 都同我所想幾近似, 有冇人可以share呀?

謝謝呀!

....

引用:回覆+Vinccy+的帖子 1星期4日係唔係都係同

原帖由 porporchi 於 15-10-02 發表
回覆 Vinccy 的帖子

1星期4日係唔係都係同一間番呀? 可唔可以share 下邊間?
不是同一間,2,4是德寶幼稚園,其他2日是觀塘CPDA

回覆:有冇家長唔打算比小朋友番n班, 只報playgroup?

我舊年返N返咗個幾兩個月就覺得間學校唔適合個女,跟住考到心儀學校後就響二月開始停學了!我女健康咗(之前N班人多成日病)又開心咗,升K前返咗三個月pg(一星期三日,每次3小時自己上);現在剛升K1好鐘意返學!所以我覺得N可以唔返,playgroup返下都唔錯!

porporchi 發表於 15-10-2 13:55
回覆 Osiana 的帖子

EXACTLY!!!所以仲考慮中,可唔可以分享下咩playgroup呀?
都係d唱歌playgroup, 仲有一個係屋苑d ftm 自己組織嘅,都係玩下咁,總共一星期有3個活動。依家只係18個月大,我覺得差不多,有時間落街玩三輪車一半個鐘。
如果自己放可以比多d時間同佢玩,或者有哥哥姐姐嘅小朋友,真係唔需要返N班.

有冇人報過蒙特梳利?

‹ 上一主題|下一主題