用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 油尖旺區
go

油尖旺區 [複製鏈接]

油尖旺區,男孩,地區名校band 2頭,沒有參加課外活動,請問有什麽較好的直資或band 1英中可博?Thx!

elbar  SFXC,其他請看訊息。  發表於 15-9-28 19:08
   2    0    0    0

SFXC

王家爸爸  可能銘基或者循道更適合  發表於 15-9-30 11:33

引用:油尖旺區,男孩,地區名校band+2頭,沒有參

原帖由 chubb2004 於 15-09-28 發表
油尖旺區,男孩,地區名校band 2頭,沒有參加課外活動,請問有什麽較好的直資或band 1英中可博?Thx!

...
elbar, 相關info. 可以pm我嗎?

elbar  Pls check PM  發表於 15-9-29 20:23

引用:油尖旺區,男孩,地區名校band+2頭,沒有參

原帖由 chubb2004 於 15-09-28 發表

...
Thanks!

請問還有其他選擇嗎?

elbar, would you share your information to me?

chubb2004 發表於 15-9-28 13:09

...

那請問油尖旺區,女孩,地區名校band 2頭or band1 尾,只有籃球校隊,風紀,請問有什麽較好的直資或band 1英中可博?是否建議轉葵青區, Thx!

王家爸爸  我唔建議轉葵青區  發表於 15-9-30 11:35

引用:Quote:chubb2004+發表於+15-9-28+13:09+油

原帖由 LMS 於 15-09-30 發表
那請問油尖旺區,女孩,地區名校band 2頭or band1 尾,只有籃球校隊,風紀,請問有什麽較好的直資或band 1 ...
我都想問油尖旺2線b2a 女仔,留番係原區定轉西貢區好?

王家爸爸  只有二百多個B1位  發表於 15-9-30 11:41
王家爸爸  西貢區比葵青區更差  發表於 15-9-30 11:40

LMS 發表於 15-9-30 10:42
那請問油尖旺區,女孩,地區名校band 2頭or band1 尾,只有籃球校隊,風紀,請問有什麽較好的直資或band 1 ...
每年葵青區都有多過二千個參加大抽獎既學生,而B1位只有五百多,根本唔夠分。所以,如果係B2生(或者邊緣人),留係油尖旺區,可能仲有機會入B1學校,轉去葵青區就無嘜機會。

回覆 王家爸爸 的帖子

Thx王家爸爸 ! 以為葵青多band 1 學校,又有2 間band 1女校 機會大D!

LMS 發表於 15-9-30 12:35
回覆 王家爸爸 的帖子

Thx王家爸爸 ! 以為葵青多band 1 學校,又有2 間band 1女校 機會大D!  ...
入到蕭明或者保祿當然開心,但係如果唔好彩,隨機號碼大,入唔到,有機會去到好差。
如果想穩陣啲,其實乙三左右已經要放陳兆民。

所以如果本身係油尖旺,我唔建議轉。

LMS 發表於 15-9-30 10:42

假設三次呈分後仍是邊緣人,乙一、二都仲可以搏一間他區B1校(個人會搏BPS
、WFN/黃棣珊,唔建議真光、QES之類,因為大多B1女仔會選,以為位多易
入;但因為多人選,命中率可能反而會較低),乙三培道做保險(又係位少的他區校
)。

當然若三次呈分後肯定是B1生,咁應該可以用番盡填B1學校先的選校方法。
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

回覆:奥脫福 的帖子

Thx ! 對,呈二三要加油,邊緣人危危地!

elbar  的確危危地   發表於 15-9-30 22:02

引用:Quote:LMS+發表於+15-9-30+10:42+那請問油

原帖由 王家爸爸 於 15-09-30 發表
每年葵青區都有多過二千個參加大抽獎既學生,而B1位只有五百多,根本唔夠分。所以,如果係B2生(或者邊緣人 ...

若果轉區,那個區可上band 1?Thx!

引用:Quote:LMS+發表於+15-9-30+10:42+那請問油

原帖由 奥脫福 於 15-09-30 發表
假設三次呈分後仍是邊緣人,乙一、二都仲可以搏一間他區B1校(個人會搏BPS
、WFN/黃棣珊,唔建議 ...
油尖旺區,男孩,地區名校band 2頭,沒有參加課外活動,請問有什麽較好的直資或band 1英中可博?Thx!  若果轉區,那個區可上band 1?Thx! 

回覆 王家爸爸 的帖子

油尖旺地區津小考完呈二,band 1 B , 自行可報那2間?油真可大抽獎, 他區1A 學校,問過老師, ssgc 她話不建議,話不易! 叫我們試黃棣珊,蕭明,聖保祿!

王家爸爸  我都覺得油真比較好  發表於 15-12-21 15:00
elbar  油真   發表於 15-12-21 13:27

LMS 發表於 15-12-21 11:49
回覆 王家爸爸 的帖子

油尖旺地區津小考完呈二,band 1 B , 自行可報那2間?油真可大抽獎, 他區1A 學校,問過 ...
黃棣珊就唔好啦, 完全唔公佈DSE成績, 唔知佢水準係點.

不如諗吓上智同聖母玫瑰, 仲有聖家都唔差
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

謝謝咁多位回覆!
‹ 上一主題|下一主題