用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 香港小朋友,最好醒醒目目,如果唔係.... ...
樓主: ecml
go

香港小朋友,最好醒醒目目,如果唔係....   [複製鏈接]

引用:直資、私校只憑一次,二次面試收生,不一定

原帖由 celiakids2013 於 15-09-28 發表
直資、私校只憑一次,二次面試收生,不一定收到好野,津校大把叻仔叻女

...

Heyheyjoyjoy 發表於 15-9-29 22:55
競爭的殘酷,在大人世界每天都見怪不怪;在小朋友的世界是來得太早,奈何人越多,但有歷史的好學校來來去去 ...
雖然off topic, 但都想mention 下心態的重要。
細B Repeat k3  只是說明唔夠其他細B發展快要做大,但唔代表佢差過人,但如果父母自己覺得"難聽",小朋友很容易察覺到負能量,父母覺得佢唔得,佢得都變唔得,咁做大都冇用,最後又一個大B不成功例子。

回覆 ecml 的帖子

我都經過考小一這階段,樓主你的心情我理解的,當時也覺得有某些校長吹水唔抹嘴、語言藝術,實在有些憤怒,但到你孩子上到小二三,明白升中個game,回想返這些網絡世界爭ou 就會覺得好無謂,無需咁認真

引用:回覆+ecml+的帖子 我都經過考小一這階段,

原帖由 MrBeast 於 15-09-30 發表
回覆 ecml 的帖子

我都經過考小一這階段,樓主你的心情我理解的,當時也覺得有某些校長吹水唔抹嘴、語言藝 ...
明白,多謝你!

引用:回覆+ecml+的帖子 我都經過考小一這階段,

原帖由 MrBeast 於 15-09-30 發表
回覆 ecml 的帖子

我都經過考小一這階段,樓主你的心情我理解的,當時也覺得有某些校長吹水唔抹嘴、語言藝 ...
但總不能因為憤怒而無理地侮辱學校。試想想你就是主持面試的老師,學校老師用心教育小朋友,卻換來被質疑"是教育界所為嗎?"這是對別人專業的嚴重指控,這對學校、老師是否公平!
恕我不得不認真對待。

其實各位去考直資/私校既家長, 真係唔好咁天真以為面試招生一係擇優而取,公平公正既收生方式啦!
一個從來無列明收生標準, 評分細則, 同埋亦唔會係面試後俾番你個小朋友既面試評分/表現資料既方式, 你真係覺得會好公平?
俾人收咗既小朋友, 除咗能力, 亦需加上一定運氣; 人地唔收既, 亦唔代表個小朋友一定較其它人差.
而且, 一個5/6歲既小朋友是否有潛能, 又有幾多個真"伯樂"係度呢?
如果我係面試老師, 我見到某個小朋友個樣好似我最憎個XX, 我唔會理佢表現, 馬上叮佢出局囉! 你估呢D情況會唔會出現呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

直資私小有各自理念,選取合適學生培育,也要面對學生的挑選,遊戲規則如此,要參與,就要遵守。 教育理念不一定就只有「有教無類」這一條而已。

所以存著平常心,若失落心儀直私,等大抽獎,不心頭高,選校風好,升英中率中等的,排第一位,命中率偏高,入學後,好好讀,做band1學生,6年後一條好漢,入讀band1中學,殊途同歸。

回覆:DD仔 的帖子

其實從數字睇, 在整體比例上,讀直私的學生根本就好少,就算申請數字都係佔整體學生的小部分,只不過上得ek多,就可能以為叻的都走左去直私,這是絕對錯誤。強如女拔之前都只是3、4千人(有錯,請更正)報名,幾千人佔整體學生多少?

好好培育自己的小朋友,用不著連小學都未讀或只在讀就有氣餒的情緒。

我弟弟無論小學丶中學都係讀現今應無人揀的學校,但他會考6A,現巳貴為專科醫生,有幾多名校生勁過佢?

引用:其實各位去考直資/私校既家長,+真係唔好咁

原帖由 hkpapa852 於 15-09-30 發表
其實各位去考直資/私校既家長, 真係唔好咁天真以為面試招生一係擇優而取,公平公正既收生方式啦!
一個從來無 ...
呢个事實其實非常明顯,奇在仲有一大群人,當中当然唔少本身係直、私校家長啦,深信入左直、私校的學生必然是高人一等,全部係人中之龍
算啦,你講乜講得幾有道理都唔会令佢地面對現實,留返啖气暖肚好過啦

Yanamami  你禁講又一竹篙打哂所有直私家哀~唔公平  發表於 15-9-30 12:34

beagoodman 發表於 15-9-30 11:50
其實從數字睇, 在整體比例上,讀直私的學生根本就好少,就算申請數字都係佔整體學生的小部分,只不過上得ek ...
直資同私校概出現, 再加上家長背後發功, 巳經令到現行教育環境有所改變. 當然依種改變唔係一時三刻就會出現. 要D 時間去發酵. 如果仲用十幾二十年前情況去睇現時情況, 未免太輕視依場概改變.

2boba 發表於 15-9-30 11:01
但總不能因為憤怒而無理地侮辱學校。試想想你就是主持面試的老師,學校老師用心教育小朋友,卻換來被質疑" ...
若用了侮辱性的字眼當然就不對,但若只是說出一些事情,同一件事有不同角度和interpretation, 寫下個人觀點和感受,大家包容一下吧。

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+15-09-30+發表

原帖由 longlokma 於 15-09-30 發表
呢个事實其實非常明顯,奇在仲有一大群人,當中当然唔少本身係直、私校家長啦,深信入左直、私校的學生必然 ...
只是小部份吧!好多家長考直私只為了一個較安心的保障,如派位不是太差的話,都有很多人寧靜放棄直私而讀津校。

B.BB 發表於 15-9-30 13:13
只是小部份吧!好多家長考直私只為了一個較安心的保障,如派位不是太差的話,都有很多人寧靜放棄直私而讀津 ...
即係好多直私收既係有一定程度實力,不過欠缺運氣既學生
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆 ffaye 的帖子

非常同意!我小朋友學術方面都好好,課外活動拿到很多奬,但是一心想直升原校小一,可惜被拒絕了!很氣憤!

引用:Quote:原帖由+longlokma+於+15-09-30+發表

原帖由 B.BB 於 15-09-30 發表
只是小部份吧!好多家長考直私只為了一個較安心的保障,如派位不是太差的話,都有很多人寧靜放棄直私而讀津 ...

溫馨提示:只有某部分私校容許學生被取錄後仍然可以參加統一派位。直資直情係唔可再參加統一派位(大抽獎)的。

引用:Quote:原帖由+longlokma+於+15-09-30+發表

原帖由 B.BB 於 15-09-30 發表
同意,很多家長其實只想買個保險,多個選擇。

hkpapa852 發表於 15-9-30 11:17
一個從來無 ...
我有朋友曾分享佢既認為....我又覺得岩喎...夠現實又寫實

佢話讀直私係家庭背景較接近....學校動用資源可以較集中....令成績好D
佢話當年全城口罩年代...經濟差...又停學...佢地校長話無一個家長唔交學費...可能佢地學校中產較多

令到我宜家都認為....考直私要俾得起學費....係會有DD優勢既...叻唔叻到係後話
直私可以揀人....確係較官津有DD優勢....睇升中入D超級1號中學...都睇到DD

引用:+本帖最後由+Soundervolt+於+15-9-30+14:00

原帖由 Soundervolt 於 15-09-30 發表
叩門之後都會放棄直資

引用:Quote:hkpapa852+發表於+15-9-30+11:17+其

原帖由 mcl203 於 15-09-30 發表
我有朋友曾分享佢既認為....我又覺得岩喎...夠現實又寫實

佢話讀直私係家庭背景較接近....學校動 ...
呢個簡直係謬論。沙士只係影響一段短時間,無理由連幾個月學費都交唔起。而你朋友可能只聚焦喺某幾間頂級直私嘅升中派位結果,其實唔係普遍現象,唔少直私升中派位都係十分普通。

引用:+本帖最後由+Soundervolt+於+15-9-30+14:00

原帖由 Soundervolt 於 15-09-30 發表
謝補充!我原本就係想講派位及叩門之後,好多人會放棄直私位。

‹ 上一主題|下一主題