用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 香港小朋友,最好醒醒目目,如果唔係.... ...
樓主: ecml
go

香港小朋友,最好醒醒目目,如果唔係....  

simonwan 發表於 15-9-29 15:29
依我理解,樓主唔系講緊津校有無叻人,或者面試點至叫公平。系批判緊個制度點解小一就要分兩類學校,學生起 ...
雖然我都唔認同政府政策,尤其是教育方面,不過受歡迎就開分店,我相信好大機會變成連鎖補習社咁樣... 有時辦得好,就係因為佢得一間... 當然假設性問題我都冇論點去支持,不過如果有得揀 (再發牌),我寧願百家爭鳴,好過變連鎖學店
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 15-9-29 15:37
雖然我都唔認同政府政策,尤其是教育方面,不過受歡迎就開分店,我相信好大機會變成連鎖補習社咁樣... 有時 ...
家長唔系蠢,會識分邊間好同唔好,好似幼稚園甘,識分分店同總店。尤其是識上EK的家長。

simonwan 發表於 15-9-29 15:43
家長唔系蠢,會識分邊間好同唔好,好似幼稚園甘,識分分店同總店。尤其是識上EK的家長。
...
咁開分店既意義係咩...?
不過我唔同意「會識分邊間好同唔好,好似幼稚園甘,識分分店同總店」,你上EK一段日子,你講既真係咁諗?
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 15-9-29 15:48
咁開分店既意義係咩...?
不過我唔同意「會識分邊間好同唔好,好似幼稚園甘,識分分店同總店」,你上EK一段 ...
唔系分店做得好定唔好問題,可能好可能唔好。系點解辦政府要限制團體辦學?限制直資學校數目?限制家長選擇權?
家長取回選校權有什麽不對?是家長自己選的,無怨無尤,憑什麽說他選錯?
如果大家喜歡大抽獎制度,就唔會年年甘多人爭考直資啦!

simonwan 發表於 15-9-29 15:58
唔系分店做得好定唔好問題,可能好可能唔好。系點解辦政府要限制團體辦學?限制直資學校數目?限制家長選擇 ...
我冇唔同意多d直資,只係唔同意開十間陳守仁十間港同

simonwan  你無權唔同意,衹要政策容許,呢D系辦學團體的事。  發表於 15-9-29 16:08

你無權唔同意,衹要政策容許,呢D系辦學團體的事。
我只係冇話事權,同你而家唔同意冇得多d直資但冇辦法一樣

引用:+本帖最後由+simonwan+於+15-9-29+15:46+編

原帖由 simonwan 於 15-09-29 發表

依我理解,樓主唔系講緊津校有無叻人,或者面試點至叫公平 ...
「所謂直資/私校全部都係收叻嘅小朋友,其他小朋友就唔收唔教,呢D係教育界所為嗎? 」

我好配服你,從樓主這番話,你會理解到樓主不滿"官津/直私"教育制度。但我看到的,只是樓主不滿直私收生的標準,與及一句極為偏頗的負面評語。

唔系分店做得好定唔好問題,可能好可能唔好。系點解辦政府要限制團體辦學?限制直資學校數目?限制家長選擇 ...
唔, 要家長取回選校主導權? 好簡單, 請政府取消12年免費教育, 唔再強制要求適齡學童必須入學, 殺咗教育局, 全港不再有官津學校.

所有小學同中學都要好似幼稚園咁, 一齊去掙餐死, 政府最多整D中小學學券俾你, 不過人地學校又可以話唔收.

咁, 夠家長主導未呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

MASAYA 發表於 15-9-29 16:11
我只係冇話事權,同你而家唔同意冇得多d直資但冇辦法一樣
有少少唔同,市民系有權批評政府政策,當有足夠數量市民批評某一政策,一個開明(縱然唔系民主)政府系有責任要聽,就算唔改政策,都要向市民解釋。而家教育局系靜靜雞唔再發直資牌。

回覆:simonwan 的帖子

真的嗎?消息的來源是?

simonwan  你睇翻呢幾年有幾多新直資?  發表於 15-9-29 16:30

hkpapa852 發表於 15-9-29 16:19
唔, 要家長取回選校主導權? 好簡單, 請政府取消12年免費教育, 唔再強制要求適齡學童必須入學, 殺咗教育局,  ...
我贊成你所講的!市民要有自由辦學權;家長要有完全選擇權(包括自家教學權);政府資助學生用真正的學券制(不附加任何條件)。

simonwan 發表於 15-9-29 16:22
有少少唔同,市民系有權批評政府政策,當有足夠數量市民批評某一政策,一個開明(縱然唔系民主)政府系有責 ...
何謂"足夠數量市民"?
何謂"開明政府"?

97年後過咗咁多年, 仲咁天真? 你見依家我地位教育局局長, 到底似攪教育定攪旅遊呢?

MASAYA  而家d局長落區派傳單之嘛  發表於 15-9-29 16:57
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

2boba 發表於 15-9-29 16:19
「所謂直資/私校全部都係收叻嘅小朋友,其他小朋友就唔收唔教,呢D係教育界所為嗎? 」

我好配服你,從樓 ...
甘系我自己意見啦!借樓主呢度發表意見啦!

hkpapa852 發表於 15-9-29 16:29
何謂"足夠數量市民"?
何謂"開明政府"?
我無天真,不過有機會我都要嘈,要小下個政府。

回覆:MASAYA 的帖子

保良局已經辦咗好多間直資學校啦!

simonwan 發表於 15-9-29 16:22
有少少唔同,市民系有權批評政府政策,當有足夠數量市民批評某一政策,一個開明(縱然唔系民主)政府系有責 ...
如果呢個政府可以好似你講既咁,其實津校都可以辦得好好,事實上而家全部津校都好差咩?我唔反對批評政府,我都經常批評,不過講到尾我都只係唔同意十間陳守仁... 諗諗下呢個話題同上次同你講過以前大班而家細班個問題類似,係咪入到你想入既學校就得,就可以唔理佢點擴張?

MASAYA 發表於 15-9-29 16:44
如果呢個政府可以好似你講既咁,其實津校都可以辦得好好,事實上而家全部津校都好差咩?我唔反對批評政府, ...
都話比翻家長選擇,有D家長鍾意名校大班,有D家長鍾小班,無話邊個錯。

其實呢幾年冇乜新直資學校O既出現, 會唔會係因為冇新申請?

我見教育局的網頁仍有提及「接受所有資助中學及小學均可申請加入直資計劃」! 可參閱以下連結:
http://www.edb.gov.hk/tc/edu-sys ... index/info-sch.html

simonwan  香港好多人同團體想辦學。  發表於 15-9-29 17:40

MASAYA 發表於 15-9-29 16:44
如果呢個政府可以好似你講既咁,其實津校都可以辦得好好,事實上而家全部津校都好差咩?我唔反對批評政府, ...
其實咁辛苦做乜, 上網去馬生間上市公司旗下個檔口, 買張"蘇文大學"畢業証書咪得攞!
反正有國家認可, 即係有10幾億人認可, 咁係得啦!

simonwan 發表於 15-9-29 16:48
都話比翻家長選擇,有D家長鍾意名校大班,有D家長鍾小班,無話邊個錯。
當時你係話變返大班就解決到名校收唔到咁多學生既問題... 呢個唔係家長選擇... 我一樣可以話你揀另一間大班名校就得,咁就沒完沒了...
不過我同意你講,有d家長鍾意大班有d鍾意小班,要有得揀就同一間學校裡面揀,好似普教中咁,一間學校有普教有廣教,家長選擇,不過我唔知學校可以點處理一間學校裡面有大班有小班