用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 香港小朋友,最好醒醒目目,如果唔係.... ...
樓主: ecml
go

香港小朋友,最好醒醒目目,如果唔係....  

回覆:ecml 的帖子

的確有人間間收,有人一間都考唔到,正如我仔都係,但我只怪自己技不如人!

penguin_chick 發表於 15-9-28 18:56
回覆 ecml 的帖子

似乎全世都是這樣!孔夫子的有教無類,似乎他也做不到!
或者有教無類唔係解作收哂幾千个申請者(因為根本無可能),而係解作对校內学生—視同仁,唔会放棄力有不逮既学生,唔会只係顧住叻既学生~

一個5歲的小朋友,考到好多offers,當然係叻,值得慶賀。但即使全軍覆沒,都能於佢吾叻,只係佢係果個時間點「輸」左,輸的原因可能係太活躍四圍走、太細聲、比同組小朋友搞wo...好多時,同小朋友的智能無太大關係。

penguin_chick 發表於 15-9-28 18:56
回覆 ecml 的帖子

似乎全世都是這樣!孔夫子的有教無類,似乎他也做不到!
後面句因材施教經常消失左...
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

Doray 發表於 15-9-28 16:29
因為唔係所有學生都有能力同適合讀大學. 君不見台灣盲目擴大大學學位,但社會对大學生需求不足,因導致大 ...
同意盲目擴大大學位係唔好, 不過香港都好搞笑, 好多工唔需要大學學歷都要求大學畢業, 公司盲目要求大學學歷先係家長學生盲目追求入大學既主因, 延伸落去就係盲目追求入U率既中學, 再落就係入band1率小學, 講到考名小既讀名幼應該貼返題喇
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:Quote:Doray+發表於+15-9-28+16:29+因為唔

原帖由 MASAYA 於 15-09-29 發表
同意盲目擴大大學位係唔好, 不過香港都好搞笑, 好多工唔需要大學學歷都要求大學畢業, 公司盲目要求大學學歷 ...
香港都有擴大學額架!不過係俾國內生囉!我問d new grad staff,佢地話自己嗰屆有50人,有1/3係國內生。

禮貌,人生態度同自信係來自家庭教育, 不要怨天尤人

引用:Quote:原帖由+MASAYA+於+15-09-29+發表同意

原帖由 ffaye 於 15-09-29 發表
香港都有擴大學額架!不過係俾國內生囉!我問d new grad staff,佢地話自己嗰屆有50人,有1/3係國內生。

...
呢個情況除咗香港之外,其實喺世界各知名大學都幾普遍,就以Ivy League嘅Columbia University為例,近年有大約一半讀Statistic嘅學生都係來自中國大陸。

ecml 發表於 15-9-28 12:07
Yanomami, 你就帶出到我想講嘅重點喇!
政府嘅就話填鴨式!所以先有咁多人想唔跟教育局果套報直資私小!因 ...
咁又不可以一既而論喎 !
一種教育養百樣學校,
玩完了解完升小, 我感覺是香港教育制度直/津/c小沒有大不同,
只是換湯不換藥 ! 

我也開始明白, 有D教師比小朋友在官津校讀書 !

回覆:香港小朋友,最好醒醒目目,如果唔係....

「香港教育制度直/津/c小沒有大不同, 
只是換湯不換藥 ! 」

引用:Quote:ecml+發表於+15-9-28+12:07+Yanomami

原帖由 subb 於 15-09-29 發表
咁又不可以一既而論喎 !
一種教育養百樣學校,
玩完了解完升小, 我感覺是香港教育制度直/津/c小沒有大不同 ...
對你講直/私小換湯不換藥都有同感,始終直/私要俾錢讀,我覺得大部份家長都更加會睇呢d學校成績,質素,如果無番咁上下表現,咁點會肯俾錢讀,讀返津小好過。

引用:聰明絕頂既細路唔一定面試叻,面試叻又唔代

原帖由 晴晴小B 於 15-09-28 發表
聰明絕頂既細路唔一定面試叻,面試叻又唔代表一定聰明
非常同意,所以我決定抽!抽唔到心儀學校,唯有試小二插班。

ecml 發表於 15-9-28 00:57
所謂直資/私校全部都係收叻嘅小朋友,其他小朋友就唔收唔教,呢D係教育界所為嗎?

...
樓主應該改標題為 : 香港家長,最好醒醒目目,如果唔係....迫到仔女跳樓或焦慮症你就後悔一世.

引用:可能要睇埋係唔係住私樓,讀名幼,父母績業

原帖由 babycat9001 於 15-09-28 發表
可能要睇埋係唔係住私樓,讀名幼,父母績業,幾多張有用既証書。
可圈可點。朋友家庭父親是私院顧問醫生,母親是法官,阿仔的獎杯奬狀多到連書房都逼爆!但阿仔考直私只有一間二線直資收,其他不是waiting ,就是沒有2nd In....最大原因可能小朋友自以為叻,沒有禮貎。所以我相信大部有名氣的直私,主要是看小朋友的表現!

引用:Quote:penguin_chick+發表於+15-9-28+18:56

原帖由 Yanamami 於 15-09-29 發表
或者有教無類唔係解作收哂幾千个申請者(因為根本無可能),而係解作对校內学生—視同仁,唔会放棄力有不逮既 ...
你最明我想指出的意思,我表達得唔好,唔識出post

回覆 Mario1234 的帖子

除非父母搭通天地線,否則小朋友黎interview都無禮貌,君臨天下咁款,老師日後點教呀。
小朋友衰也都值得同情(太活躍、太靜、怯場、學術...),唯獨衰禮貌,真係父母要負好大責任。

識得小朋友學術超班,但任何場合都爭排第一,媽媽覺得無問題,說他只係愛表現自己,結果只有一間不太出名的直資收,媽媽話邊間連我個都吾收,都吾知收咩人

2boba 發表於 15-9-28 22:44
其實我嘅意思係:無可能有一間學校,可以收哂所有報名嘅學生,有報名者不被取錄,此情況正常不過,不明為何 ...
點解唔可以有十間TSL, 十間港同?其實樓主批判緊個教育制度。

snow228 發表於 15-9-29 08:55
禮貌,人生態度同自信係來自家庭教育, 不要怨天尤人
不怨天尤人,但政府政策可以批評。

依我理解,樓主唔系講緊津校有無叻人,或者面試點至叫公平。系批判緊個制度點解小一就要分兩類學校,學生起步就要接受唔同質素的教育。直資有很多優勢特權,系政策給與的,政府搞左直資制度后,呢幾年又不再發牌(無講到明,但熟教育政策就知政府唔想再大加直資學校)。而家政策明顯不公,做就兩類學校,直接影響學生及家長。TSL、港同等甘受歡迎,點解唔比佢地搞分校?點解唔比其他團體搞新直資學校?唔系土地問題(而家有好多以前殺校后空置的校舍),唔系辦學團體唔想搞,系政策問題!而家連受歡迎的津校話加班政府都唔比,因爲要學生去寶校!
點解唔可以有十間港同、十間TSL、十間救恩、十間真道?
現在政府政策系加深教育質素兩極化。身爲家長,絕對有資格有權力有義務批評。