用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 香港小朋友,最好醒醒目目,如果唔係.... ...
go

香港小朋友,最好醒醒目目,如果唔係....   [複製鏈接]

所謂直資/私校全部都係收叻嘅小朋友,其他小朋友就唔收唔教,呢D係教育界所為嗎?

5    0    0    1

醒目開學勳章 貢獻勳章

回覆:ecml 的帖子

唔同意!
你可以話學校鍾意揀某D質素嘅小朋友,但其實有D會鍾意乖乖坐定定,有D鍾意有探究情神愛發問,面試—般考題全面,所以學校係揀各方面表現好嘅小朋友
但無offer並不等於小朋友唔叻!只係多人申請競爭大,其他人評分較高!

記住,無offer唔等於失敗,只係出生率高競爭大,(好好認清孩子不足之處)如果真心覺得孩子適合某校,家長多花功夫同心機,11月後或六月,仲有機會!

另,直私校係成個教育體系嘅—小部份,大部份嘅學位都無需面試!如果真係好鍾意某D直私校,試小二插班,因較多人插津校,插直私相對容易,競爭會較少

恐龍家

唔同意x2

除了叻,仲要唔怕羞、收放自如、口齒伶俐丶動靜皆能⋯

回覆:香港小朋友,最好醒醒目目,如果唔係....

唔同意 x 3

直資、私校只憑一次,二次面試收生,不一定收到好野,津校大把叻仔叻女

引用:所謂直資/私校全部都係收叻嘅小朋友,其他

原帖由 ecml 於 15-09-28 發表
所謂直資/私校全部都係收叻嘅小朋友,其他小朋友就唔收唔教,呢D係教育界所為嗎?

...
呢个係有小朋友讀紧直、私学校(基本上是任何一间)既家長普遍想法呢d家長自我感覺良好,何必打擊佢地呢?

...

千祈唔好誤會!直私學校喺收生過程中係想搵出最能夠吻合該學校教學理念及適合該校教育模式嘅申請者(包括家庭),未必一定喺學術或特異功能上表現愈特出就愈能被取錄。況且而家好多直私學校都有幾千人報考,令到部分小朋友未能被取錄嘅家長以為能夠被取錄嘅小朋友一定係三頭六臂,其實並非必然。

擇優而取。

呢個係殘酷現實兼社會潛規則。

人要接受社會現實。

將來揾中學揾工揾老公搵老婆只會係同一條規則。

點樣扶持支持小朋友去作出該時間點最適合(就算不是最心儀)的選擇才是正確方向。

小曳人    發表於 15-9-29 09:35

引用:直資、私校只憑一次,二次面試收生,不一定

原帖由 celiakids2013 於 15-09-28 發表
直資、私校只憑一次,二次面試收生,不一定收到好野,津校大把叻仔叻女

...
官津一定有叻仔叻女,但係咪大把叻仔叻女就唔敢包…………
不过直、私小学收既就一定唔會全部係叻仔叻女,全部仲係幼稚园BB,所謂見过考过揀过真是得啖笑

根本係要搵d乖考、又或者叻、又或者比較受教既。如果唔係揀「雀」,就唔使考小朋友百般武藝,交份表,然後抽啦,受教坐定,已經係「叻仔叻女」的基本入場券,根本就唔係有教無類,要入直資私小,少d特質都難有offer......我地呢代好慘,一邊罵、一邊又陪學校癲!間間都想找學齡超前的,又或者好乖方便填鴨的,認字都唔得果d,就等派位好了。

...
唔同意。同公司請人一樣,我唔係請最叻既員工,而係最啱我條team,入左黎唔會有衝突,令我頭痕既員工。

當然,面試過程要有野吸引到我。所以有一技之長(可以係學術,小朋友就可以計埋體藝、性格)當然最好。

我見身邊有d可能有好多offer既小朋友唯獨考唔到神校。亦有小朋友得一個神校offer。更有小朋友考唔到直資,但上到小一考頭三名。所以,唔好諗到入到直私就係叻。只係配對遊戲。

Yanamami  Fair comment!  發表於 15-9-28 10:44

係面試過程中,有d特質係重要既,有禮貌,有耐性,定,專心,聽指令,主動,我相信小朋友如果係呢d方面好係幫到佢地突圍而出,亦即係適合玩面試呢個遊戲。其實面試係一個matching game。競爭大其實冇offer既係majority.

引用:係面試過程中,有d特質係重要既,有禮貌,

原帖由 bopui0607 於 15-09-28 發表
係面試過程中,有d特質係重要既,有禮貌,有耐性,定,專心,聽指令,主動,我相信小朋友如果係呢d方面好係 ...
同意。有禮貌,有耐性,定,專心,聽指令,主動都是關鍵。

...
唔好考,去抽。

聰明絕頂既細路唔一定面試叻,面試叻又唔代表一定聰明

引用:Quote:原帖由+bopui0607+於+15-09-28+發表

原帖由 bubuG 於 15-09-28 發表
同意。有禮貌,有耐性,定,專心,聽指令,主動都是關鍵。
無法同意更多,絕對相信能做到以上幾點,無理由一間學校都睇唔到小朋友的優點,無謂神化直私學校了。沒有最好,只有最合適!

回覆:小曳人 的帖子

可能要睇埋係唔係住私樓,讀名幼,父母績業,幾多張有用既証書。

百蝶選百花,人人(包括學校)選擇都可不同,直私佔學額只是少數,亦非唯一選擇。
我只為小兒報咗3間直私,唔得咪政府囉,當中父母心態亦成長不少,冇非卿不嫁嘅道理,亦無非直私小朋友不能發揮嘅思想。面試被揀選與否,太多因素,唔係單單叻唔叻。
Malala爸爸話齋,唔係我為女兒做咗乜,係我冇為女兒做乜。唔綁住佢對翼,邊度都飛到。

如果你有朋友做小學教師, 你可能會明白某些學校的收生資格未必係要收最叻的學生。

唔好比咁多負面思想自己, 我女考幼稚園時全軍覆沒, 但我唔會覺得佢比人差。

幾千人報果百幾个位~~失望既人係大比数多,同意楼上講只係个matching game。我覚得考叩门同小二插班去名津果班先真正猛!
‹ 上一主題|下一主題