用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 見完心理學家,遲d見精神科醫生
go

[過動] 見完心理學家,遲d見精神科醫生

囝囝5歲,見完心理學家等見精神科醫生。醫生會否再做詳細評估?還是跟心理學家報告開藥?見心理學家時其實只問了家長情況睇學校報告,無評估過小朋友。

醒目開學勳章

回覆:見完心理學家,遲d見精神科醫生

第一次見醫生,醫生會同家長及小朋友傾談,并會觀察小朋友當時之行為,我仔第一次見醫生時已經係升三年級,所以我帶埋手冊同2年成績表比醫生參考,係會面半個鐘,我仔基本上無停過,加上學校比的2年級操行分,明顯跌得好犀利,手冊又比老師寫了很多行為問題,所以醫生就開藥比阿仔

引用:第一次見醫生,醫生會同家長及小朋友傾談,

原帖由 COE1205 於 15-09-27 發表
第一次見醫生,醫生會同家長及小朋友傾談,并會觀察小朋友當時之行為,我仔第一次見醫生時已經係升三年級, ...
請問見個醫生係精神科嗎?

醒目開學勳章

kristihiew 發表於 15-9-29 18:49
請問見個醫生係精神科嗎?
係呀!

DollyCC 發表於 15-9-27 02:21
囝囝5歲,見完心理學家等見精神科醫生。醫生會否再做詳細評估?還是跟心理學家報告開藥?見心理學家時其實只問 ...
見心理學家無0做評估? 係CAC 嗎?
我上月去CAC 見臨床做左評估, 有見小朋友/家長.
話係疑似個案, 佢見我排緊精神科,所以CAC 會CLOSE FILE,
只係叫我地上D 家長課程同聽講座,小朋友就可以上D 專注力訓練.