用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 福建附小面試
樓主: myhappybb
go

福建附小面試

回覆:pl7631 的帖子

好彩吳系撞播道,我系撞漢華。。其實漢華都系得好少位,好像都系100個左右。。

引用:福小只有一百個位,+播道有一百五十。去年在

原帖由 pl7631 於 15-09-27 發表
福小只有一百個位, 播道有一百五十。去年在福小等候小朋友期間, 聴到老師同事倾談, 話那年有好多弟妹考, 個 ...
其實我都心大心細,福小語境好好, 都好像都幾傳統,同埋我估p6生要達到一定要求先可升福中。。而漢華比較無甘傳統,我幾鐘意佢創新的教學法。。同埋佢中學系 b2, 我估佢小學無甘大競爭。。。哎,都吳知點取舍。。

回覆:福建附小面試

漢華我當年冇考,亦比較少聴人講呢間。俾唔到意見你。  希望福小今年改善流程會快点完啦!加油! 祝好運

引用:漢華我當年冇考,亦比較少聴人講呢間。俾唔

原帖由 pl7631 於 15-09-27 發表
漢華我當年冇考,亦比較少聴人講呢間。俾唔到意見你。  希望福小今年改善流程會快点完啦!加油! 祝好運

...
謝謝!那請問你in果年系米上年?in 左d 乜呀?

回覆:myhappybb 的帖子

係上年, 但我小朋友冇乜点講, 好似有䢟戲之類。 而送佢果组下來的是外藉 net teacher.  睇黎都好着重英語能力。  好多 in 完佢就唔記得啦!佢成日以為去玩呀!

聽講福小往年會in 小朋友普通話

福中比播中banding又高少少既

引用:我排3xx,算早嗎

原帖由 TKO_NANA 於 15-09-27 發表
我排3xx,算早嗎
我排四十幾都是3/10早上啊

引用:係上年,+但我小朋友冇乜点講,+好似有䢟戲之

原帖由 pl7631 於 15-09-28 發表
係上年, 但我小朋友冇乜点講, 好似有䢟戲之類。 而送佢果组下來的是外藉 net teacher.  睇黎都好着重英語能 ...
請問以往經驗,福小int時間是準時開始,還是遲呢? 可接受遲少少報到嗎? 因當日先int播道,兩間int時間只有1個小時,如果播道如期半小時完成,駕車免強可趕到,但遲放就要遲到。

是準時的,但因人很多, 之前已分組分時間。 是在地下飯堂等, 差不多到時老師会叫分组排隊, 可由一個家長帶住一起上課室。 但有些是兩個家長來的,另一個就要在飯堂等, 所以一早已有先前的家長在等。 所以會有很多人, 大家不要走太遠到戶外操場, 要不然聴不到老師叫组別名排隊。 老師不會点名, 可能上課室才点。 有些组別很少人, 可能撞時間了。  完後會叫家長到戶外操場等, 但因個別組由不同樓層不同課室下來,所以會要多小小時間, 看看你好唔好彩可以快點啦。 我上次是尾三呀!所以要多D時間等。

上次冇见人遲到, 多數早到。  不過萬一真系遲小小可以試下同老師講, 老師都好好人嘅(我见在門口果位是星加波藉老師)。希望你趕到, 祝一切顺利! 加油。

引用:上次冇见人遲到,+多數早到。++不過萬一真系

原帖由 pl7631 於 15-09-29 發表
上次冇见人遲到, 多數早到。  不過萬一真系遲小小可以試下同老師講, 老師都好好人嘅(我见在門口果位是星加 ...
Thank you so much.

回覆:rognfan 的帖子

棯棯下不如你打去學校問下遲到學校會点做?  因今年出生率高左競爭大左, 唔知學校会不会有不同處理, 祝顺利! 加油!