用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 统計下,直至今天,大家報了多少間直資和私立小學? ...
樓主: Connie12747
go

统計下,直至今天,大家報了多少間直資和私立小學? [複製鏈接]

已在8月17日2nd  in

回覆:统計下,直至今天,大家報了多少間直資和私立小學?

因大部份面試是在星期六,所以還可以,我只討厭在weekdays面試,so far都完成了6,7間。

回覆 Connie12747 的帖子

有朋友無知無覺,都報左十幾間。。。仲只係報活動的
報得太少有風險,而家有幾間要兩三面的,其實好難面到最後,因好易撞,還有小朋友生病等可能性。。。

可能老人家我心血少,每次面試都全力以赴,所以次數不能太多。而小兒亦明白做緊乜,所以亦唔想佢太勞累。10數間非我能承擔。

回覆:TKO_NANA 的帖子

有啊 2nd以後現在等錄取結果了

引用:17間

原帖由 Connie12747 於 15-09-26 發表
17間
直至現在已17間⋯至下年9月,即起碼2x間,分享下心得。

幫龍鳳胎報咗13間, 男校/女校各3間,男女校7間,住九龍,所有要搭車過隧道嘅學校冇報
仲有aps & kts未報
暫有GT 1st waiting & waiting,上緊堂
比朋友話我報得少我已經記日子記到頭暈了!

引用:12間,仲有2間APS+&+KTS未報。一心想讀1線

原帖由 TKO_NANA 於 15-09-27 發表
12間,仲有2間APS & KTS未報。一心想讀1線或2線頭直私小,暫時有音小offer, GT 2nd waiting, 真道未有消息 ...
我報了11間,同你一樣有音小offer,GT 2nd interview, 真道等result.我唔諗住再報。

引用:幫龍鳳胎報咗13間,+男校/女校各3間,男女校7

原帖由 NaughtyLuiLui 於 15-09-28 發表
幫龍鳳胎報咗13間, 男校/女校各3間,男女校7間,住九龍,所有要搭車過隧道嘅學校冇報
仲有aps & kts未報
暫有G ...
13間都少?
其實直資如果報得的都預咗有機會要讀,大家真係有咁多心儀又必讀直小嗎?

8間

引用:Quote:原帖由+NaughtyLuiLui+於+15-09-28+

原帖由 lalamike 於 15-09-28 發表
13間都少?
其實直資如果報得的都預咗有機會要讀,大家真係有咁多心儀又必讀直小嗎?

...
我地d 10分人仕,咪報十幾間,比學校揀下,容物易派到寶校,到時硬食。報啫,一有 第一間 offer, 咪考少d囉

引用:Quote:原帖由+lalamike+於+15-09-28+發表13

原帖由 fishchow 於 15-09-28 發表
我地d 10分人仕,咪報十幾間,比學校揀下,容物易派到寶校,到時硬食。報啫,一有 第一間 offer, 咪考少d囉 ...
明白,但其實小朋友都好辛苦!Anyway, 希望大家都考/派到心儀小學啦!

報了4間,一間已知fail, 11月尾B

回覆:fishchow 的帖子

我有15分,但都係冇用,報就係照報,直至出到1-2 個offer 後面D未必去考

3間

回覆 NaughtyLuiLui 的帖子

Agree,記日子都記到頭暈。
13間都話少,咁你fd又誇張啲。陳守仁,培正,SFA果啲高難度或少位既,我一開始想報後來我都無報啦,真係有筲選過,但加埋都有14間。

得十五分,應該報多幾間定疊埋心水等大抽獎較好?

我小朋友剛升小一,我舊年呢個時間都係同大家一樣⋯我地得15分,報左5間。唔報得多嘅原因係concern返學問題,我要預計喺屋企自己帶返學要半小時內到嘅先報(因為未必一定有校車,就算有站但如果你waiting入的話可能已經full了,我地亦無打算搬),因為如果考到但返唔到學嘅,仲更加魚與熊掌,不如不報而且,搭太耐車返學,小朋友好辛苦呢,小學時間長又返得早⋯

十幾間裏面, 係咪是旦一間都係心儀, 都會讀?

我報之前, 都會諗距離同教學理念, 所以諗到盡都唔過五間。

HK-MAN    發表於 15-9-29 10:58

lalamike 發表於 15-9-28 11:59
13間都少?

...

如只直資算多, 好似你話報得都覺得讀得過. 私小很難說, 不少人用來做抽獎BACKUP

‹ 上一主題|下一主題