用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 啟基學校 啟基校監揚言不收細B
go

啟基校監揚言不收細B

啟基校監揚言不收細B!!!妳不收細B唔係問題,問題係妳張form唔寫明,又收咗人錢,又side哂人D時間!!!😡😡

回覆:啟基校監揚言不收細B

仲鼓勵人repeat K3

引用:仲鼓勵人repeat+K3 +

原帖由 wballp 於 15-09-26 發表
仲鼓勵人repeat K3
too bad

八成收啟思, 機會等同難過聖保羅男女, 搞左成個下晝,早知唔去

我聽完都好愕然,覺得歧視細b

引用:八成收啟思,+機會等同難過聖保羅男女,+搞左

原帖由 bbmic 於 15-09-26 發表
八成收啟思, 機會等同難過聖保羅男女, 搞左成個下晝,早知唔去
我也這樣想。早知in st. paul. too bad,
千幾人,位位100蚊。搞一日面试賺十萬大元。

引用:八成收啟思,+機會等同難過聖保羅男女,+搞左

原帖由 bbmic 於 15-09-26 發表
仲要in兩個鐘。聽d talk又長氣又悶。

我老公都幾唔高興,覺得情況就是「贏在起跑線」無分別,點解唔可以比機會細b?

其實大部份學校的簡介會都會安排在接受報名前舉行,方便家長們在決定報名前掌握到學校最新的情況。家長衡量後自己才決定報名與否。但這間比較特別……

你in 完左唔收係完全無問題, 但而家學校政策係唔收細B, 咁點解仲要叫細B去面試, 攪兩個鐘先話比人知你無行, 仲講到細B讀小學會無晒自信, 會終生抱憾咁滯, 到底係咩意思?

以我所知CCS有收細B,我朋友個仔今年CCS小一,9月細B。
剛才問朋友,佢話校監去年簡介會都係聲稱唔收細B,但最後收左。
所以我估只要sharp醒,學校都會收。😅

可參考下之前既post☺
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3134823&extra=page%3D1

小朋友係十二月細仔,都收左今年讀緊小一,大家唔使太擔心

聽朋友講幾好先黎in,個家長分享都講得好好,有d 好感時,校監講完呢番話真係一盆冷水潑埋黎,雖然我小朋友不是細b 的,但真係超反感,早知去啟思in 好過,仲放棄去啟思,厄人報名費,好悶又問非所答,收都唔讀

家長唔使擔心,會收細B架~~

回覆:circle0806 的帖子

同意
一盆冷水照頭淋

前年我女個屆校監都話唔收細B, 我都驚餐死(需然哥哥金緊), 最後都收左, 我女個班仲都有超過5個係9月-12月出世的, 有個仲12月31日生日.....

我都理解事實是細b都有機會,而校監想表達大b在學習上的好處,但是在場的家長正值面試的緊張心情,咁樣講一講真的令人很費解。再者,扣除8成啟思學生,餘下的學額都真係幾少。

如果言論屬實, 寫信叫佢退款, 應該不敢不回.

不過, 當時我明明唔鍾意陳樹渠系列的學校, 都去Interview, 當比女女多個機會適應陌生INTERVIEW環境.  一百蚊, 算啦.

其實上年有同學1月b都冇收...所以真是唔一定的...