用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 播道面試
樓主: Andriy
go

播道面試  

引用:信寫2個月內知結果,我估自行後。我老公想

原帖由 TKO_NANA 於 15-09-27 發表
信寫2個月內知結果,我估自行後。我老公想為咗佢放棄佢間old boy school,我就未決定。 ...
請問你先生間舊校系?
如果播道收,我都願意放棄自行

回覆 myhappybb 的帖子

48網的聖馬太

舊年十月中至尾call offer

大家對播道小學和中學有什麼評價?我收到的朋友們的資料是好壞參半,而且播道網址內,又找不到小六派位、DSE的成績和入大學比例的資料,所以不知道學生近年的成績是怎樣? 你們點解想㨂播道呢?

引用:信寫2個月內知結果,我估自行後。我老公想

原帖由 TKO_NANA 於 15-09-27 發表
信寫2個月內知結果,我估自行後。我老公想為咗佢放棄佢間old boy school,我就未決定。 ...
我同你一樣唸法

回覆:播道面試

不知幾時有結果呢?

myhappybb 發表於 15-9-27 09:29
我見佢一個系簽名,一個系 tick, 甘即系代表乜野?
阿仔回家長等候課室時,左邊有兩個簽名,右邊一個。我地最後走,個阿Sir收label全部不整齊地貼在一起,好似已經無用咁。
估計tick,或簽名只是最來分考了中、英、普未。

播中banding應該係b2a~b2b,真道就b1c~b2a,GT b1c。簡介會中我記得播道副校話佢哋入U率比全港中學平均高,但我睇資料其實考獲3322的考生只有3x%,比起地區b1中學8x%,相距頗遠。

引用:播中banding應該係b2a~b2b,真道就b1c~b2a,G

原帖由 TKO_NANA 於 15-09-28 發表
播中banding應該係b2a~b2b,真道就b1c~b2a,GT b1c。簡介會中我記得播道副校話佢哋入U率比全港中學平均高,但 ...
我老公幾鐘意播道,但就係呢樣問題我仲考慮緊想搏區內一線津小

TKO_NANA 發表於 15-9-28 23:57
播中banding應該係b2a~b2b,真道就b1c~b2a,GT b1c。簡介會中我記得播道副校話佢哋入U率比全港中學平均高,但 ...
無錯呀, 播道入U率係好麻麻, 所以聽講好多P6後會轉校...

引用:Quote:TKO_NANA+發表於+15-9-28+23:57+播中

原帖由 myhappybb 於 15-09-29 發表
無錯呀, 播道入U率係好麻麻, 所以聽講好多P6後會轉校...
但佢好似會一早問你升唔升中,如果你揀出面派位佢就唔會留位俾你,咁其實同讀出面津小咪一樣要搏?

回覆 TKO_NANA 的帖子

3322的考生只有3x%???

得3X%咁少? 吾會呱?

hehababy 發表於 15-9-29 12:02
但佢好似會一早問你升唔升中,如果你揀出面派位佢就唔會留位俾你,咁其實同讀出面津小咪一樣要搏?

...
好似係! 所以純睇業績的話, 就真係要諗清楚值唔值得花錢讀.

回覆 yes22 的帖子

播中banding band 2,3322率得3x%當然唔出奇,band 2津中入u率係18%~30%,高於30%已經很少。另外,唔講唔知,隔離升中谷講親子王之前講福中入u率都無30%,唔知佢講入8大定點,親子王條link已經開唔到,頭先都嘗試搵番話播中3322率3x%個帖,但又未搵到,遲啲搵到後補。想講係,大家不要將一條龍直資理想化,其實不少直資中學dse成績同一線津中真的相距甚遠,揀得新興直資小學應該係認同學校理念,不以大量操練搏取學術成績,咁對佢哋出來既成績又不能有太大要求囉我覺得。

謝謝你的分析。但是要付錢讀直資學校,通常都有些要求,有幾多人接受自己的小朋友未入小學,已覺得將來入不入大學讀書都冇問題,大家都希望他們能入到大學,所以才這樣用心由幼稚園開始替他們揀一些適合的學校,所以入大學的%有參考作用。

TKO_NANA 發表於 15-10-1 00:18

播中banding band 2,3322率得3x%當然唔出奇,band 2津中入u率係18%~30%,高於30%已經 ...
我之前都講過,香港大學學位得18%, 一條龍學校如果唔係不断(逼/嚇/趕)走讀唔掂的人,再收一批勁人番嚟換血,高於18%入本地大學已是above HK average。你compare band one 中跟本就唔合理,因為佢地已收咗一批成績是全港排前三分一的學生,再用呢批學生計入U 率嚟compare 根本個base 都唔同.

引用:回覆+yes22+的帖子 播中banding+band+2,3

原帖由 TKO_NANA 於 15-10-01 發表

播中banding band 2,3322率得3x%當然唔出奇,band 2津中入u率係18%~30%,高於30%已經 ...
3322只是申請Jupas的最低要求,真正穩入U起碼要55444,我估最多得一半人得,即3x%的一半能入U.

回覆 AgapePa 的帖子

咁就要睇小六有幾多人留低直升中學了。

相信選播道既, 係認同佢既教育理念, 多於看入U這個單一指標.

TKO_NANA 發表於 15-10-1 00:18

3x%應該Outdated, 我搵到學校報告有寫2014年入u率:

45%入大學
52% 副學士
2%工作
1%重讀

2014年DSE 成績 ( 4級或以上)
LS: 45.5%
Math: 50.8%
English: 40.9%
Chinese: 24.8%

jadeklleung  播道唔係粵教中咩?  發表於 15-10-5 17:13
Hillkymama  DES Chinese 24.8% 普教中的壞處吧!  發表於 15-10-2 13:43