用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 囝囝成日發脾氣點算好?
go

囝囝成日發脾氣點算好?

囝囝就快3歲,兩歲時平估有自閉譜系,而家仲未識講嘢,但成日少少嘢都發脾氣,每次都好鐘意瞓地下,又鐘意撞個頭落地跟著狂喊,請問有無JM可以幫到我呢?

回覆:AZAZ 的帖子

你試下擁抱佢離開現埸入房,手拍下背話媽媽係度,你有咩唔開心呀,唔緊要慢慢諗下,你要慢慢講話的。

你試吓介口,我仔剛開始介口,頭幾日乖到你唔信。當然唔會解決所有情緒問題。

引用:你試吓介口,我仔剛開始介口,頭幾日乖到你

原帖由 奀珠 於 15-09-26 發表
你試吓介口,我仔剛開始介口,頭幾日乖到你唔信。當然唔會解決所有情緒問題。

...
請問要介D乜野?

引用:Quote:原帖由+奀珠+於+15-09-26+發表你試吓

原帖由 Baby豬1209 於 15-09-27 發表
請問要介D乜野?
先介奶、蛋同gluten, 即係GFCF diet, 同步你可以同個仔做食敏測試,介埋其他致敏食物。

引用:Quote:原帖由+Baby豬1209+於+15-09-27+發表

原帖由 奀珠 於 15-09-27 發表
先介奶、蛋同gluten, 即係GFCF diet, 同步你可以同個仔做食敏測試,介埋其他致敏食物。

...
謝謝

發脾氣最主要主要的原因是因為他們不懂得表達, 在現在仲未肯開金口講野既階段, 教佢用一些手勢或動作去表達自己既想法, 仲有, 教佢唔開心時應該點做(例如緊緊攬枕頭, 或深呼吸十下等等). 不能單單叫佢唔好咁咁咁, 要教識佢怎做去表達.

引用:發脾氣最主要主要的原因是因為他們不懂得表

原帖由 Jcat 於 15-09-30 發表
發脾氣最主要主要的原因是因為他們不懂得表達, 在現在仲未肯開金口講野既階段, 教佢用一些手勢或動作去表達 ...
最幣佢講極都唔明我講乜,教親佢就(辨)唔明,都唔知點教

引用:Quote:原帖由+Baby豬1209+於+15-09-27+發表

原帖由 奀珠 於 15-09-27 發表

...
是不是連麵包都唔食得啊

如講佢唔明,咁平時佢最後掂收聲?

引用:Quote:原帖由+奀珠+於+15-09-27+發表先介奶

原帖由 AZAZ 於 15-09-30 發表
是不是連麵包都唔食得啊
係,要買gluten free 麵包

你跟開啲幼兒導師同職業治療言語治療師有咩意見?佢地專業啲喎?
我同你面對同一個問題。。 囡追住我來蝦。其他人面前會乖啲。。 個個人唔同。 處理方理都唔同。。 而家都盡量避免trigger 佢情緒。唔好俾佢慣左用啲奇怪方法發洩。 如果唔俾佢食糖佢癲左,我同佢講唔可以再食。已經食左。。 如果搞唔掂都唔俾糖。俾果汁。。 分散左佢要扭計個情緒。。  但唔係俾糖佢。 我而家只好收埋糖。 而每次俾糖只有一粒。永遠無第2 粒。佢就唔會癲左咁扭。。 唔知咁做啱唔啱呢。。

引用:如講佢唔明,咁平時佢最後掂收聲? +

原帖由 lambk 於 15-09-30 發表
如講佢唔明,咁平時佢最後掂收聲?
我會行開一邊,等佢自己慢慢喊完就算

其實佢發緊脾氣真係講乜都冇用,唔理佢係最好的。我以前都係咁,由得佢瞓地!
要教但在平日佢冷靜時教,多d圖示,做得好俾剔,唔好就交义等。指令要簡單,短句。

Jcat 發表於 15-9-30 10:34
發脾氣最主要主要的原因是因為他們不懂得表達, 在現在仲未肯開金口講野既階段, 教佢用一些手勢或動作去表達 ...
這理論(心理學的官方答案)只適用於身體正常但只係講話有困難的小孩,但A仔是有很多其他如sensory,腸胃,營養不足,睡眠等等其他問題,如果這些問題不解決,就算大人有這些問題都會很易發脾氣,如果你試過(有以上問題)你就知是什麼一回事。

Throwing temper coz yr kid cant express his feeling.  u need to guide him to speak more or hv him to point at the feeling card if he cant speak.  Start teaching him to express himself w simple words.

Also OT (i.e. Body brush) or going park to release his energy wud also help.  

Also put him in a comfort zone whenhe threw the temper.  Give him a clear signal that u wud ignore him w his bad temper and care him only when he calm down.  

Doing the above wont work immediately but u will see improvements week by week.

There r a lot to do.  Add oil.

我女兒有過度活躍症和專注力不足,朋友送了一隻共振音樂CD 給我,我覺得都幾有用,想分享一下。

回覆 AZAZ 的帖子

個陣我小朋友情绪都系咁。有人介绍我比小朋友食钙片。可以clam down情绪。你可以去问下你的治疗师意见。
有撼头呢个习惯,我都搞左半年先戒得甩。比d时间。如果渠喊,发脾气,你放渠系一个安全的地方,任由渠慢慢喊,你唔好望佢,理佢。等佢收聲之後,你先哄返佢,解釋返比佢聽,你咁做咁做係唔岩嫁。我教仔唔會比人做架両,佢地好醒,下次喊,會識得搵救兵哄返佢。

回覆樓主:

要阻止佢撞頭 帶傷害自己既動作
同佢講你咁做媽媽會唔開心

AZAZ 發表於 15-9-26 00:24
囝囝就快3歲,兩歲時平估有自閉譜系,而家仲未識講嘢,但成日少少嘢都發脾氣,每次都好鐘意瞓地下,又鐘意 ...

樓主 知唔知道 小朋友係咩原因扭計?