用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 石圍xx學
樓主: iamgoodgirl
go

石圍xx學

iamgoodgirl 發表於 15-12-19 01:51
回覆 rainbowcov 的帖子

多謝你的留言!好開心有人明白我的感受。
客氣了, 慨嘆有這樣的老師。

回覆 iamgoodgirl 的帖子

我都是該校家長,你所指的應該是果位豆豉眼的女訓導主任!她的處事手法我也有點側目,除了聽樓主講她用惡黎高壓小朋友外,其實我也想講,佢對個別家長亦無禮貌,在上學期家長會中,我小朋友因犯事要到3樓見佢,我們在3樓課室外等候 ,聽到她大聲喪鬧某學生及其家長,連家長也唔比面咁鬧,我覺得:小朋友犯錯一定會有,但係要家校合作,一齊管教,而唔係連家長都喪鬧埋,我唔知該訓導主任自己有冇仔女,佢完全唔顧及家長感受,令家長同小朋友都難堪,我聽到其實都好驚一陣佢會唔會咁鬧我地,最後好彩沒有,但用詞就有點不客氣!其實校長日日對住果d老師,冇理由唔知果d老師點處理學生及點對待家長,如果樓主曾向校方反映仍未見改善,即上樑不正下樑歪,點辦得好教育呢?

民房

發表於 剛剛 |只看該作者

我都是該校家長,你所指的應該是果位豆豉眼的女訓導主任!她的處事手法我也有點側目,除了聽樓主講她用惡黎高壓小朋友外,其實我也想講,佢對個別家長亦無禮貌,在上學期家長會中,我小朋友因犯事要到3樓見佢,我們在3樓課室外等候 ,聽到她大聲喪鬧某學生及其家長,連家長也唔比面咁鬧,我覺得:小朋友犯錯一定會有,但係要家校合作,一齊管教,而唔係連家長都喪鬧埋,我唔知該訓導主任自己有冇仔女,佢完全唔顧及家長感受,令家長同小朋友都難堪,我聽到其實都好驚一陣佢會唔會咁鬧我地,最後好彩沒有,但用詞就有點不客氣!其實校長日日對住果d老師,冇理由唔知果d老師點處理學生及點對待家長,如果樓主曾向校方反映仍未見改善,即上樑不正下樑歪,點辦得好教育呢?

石圍角小學校長朱活民說,該校高年級生每天用約個多小時做功課,因應社會對功課量的討論諮詢家長,並在過去數月減功課,如同類型的題目可由做5題減至3、4題,連堂(同一科連續上兩堂)時則在中場安排堂課,讓學生在教師指導下完成較難的題目。學校仍保留每周兩天輔導堂,供五、六年級生做功課,以及設課後功課班供學生報名。有該校家長前天在fb投訴,指女兒因未做完堂課,擔心要在稍後的輔導堂隨教師到其他班房完成,故佔用午膳時間做堂課,「得10分鐘食,個飯盒未食完就要掉」。

http://m.mingpao.com/pns/dailynews/web_tc/article/20160527/s00002/1464285298309

回覆 kittychan717 的帖子

其實不只一名老師係咁,而係大多數好係無料、唔專業,不識講道理,只好靠惡鬧人!
這校近日又見報了。好黑暗恐怖!