用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 中國老師決戰英格蘭
go

中國老師決戰英格蘭

溫馨提示:
今晚明珠台930做“中國老師決戰英格蘭”
首播日期: 2015.09.25
「棒下出孝子,嚴師出高徒」,對於許多華人父母而言可謂至理名言。「養不教,父之過。教不嚴,師之惰」,嚴謹的教學也是華人社會中典型的教育方式,亦因而衍生了「虎爸」、「虎媽」甚或「虎師」的一個個稱號。西方教學則著重自主學習,透過孩子的自主思考鍛鍊他們的邏輯思維。兩種方式到底孰優孰劣?英國廣播公司(BBC)製作的《中國老師決戰英格蘭》就為此做了一個有趣的實驗──五位中國教師奉命到英國一所中學,教授五十名學...

引用:溫馨提示:今晚明珠台930做“中國老師決戰

有睇,覺得有心讓中國老師出醜,例如安排一位中國老師教英文,仲比佢教文法,等於一位英國人在香港中學教中文文法,首先母語點駛學文法,而且而家已經冇人學文法,後來可想而知。如果有心比佢教好,事先一定討論清楚點樣行得通,點樣會撞板。

我想,節目是要回應之前PISA研究指中國學生表現好,連英國政府都話要學習中國教育。

我看過這節目。覺得是老師和同學的錯配。中國的老師是很想快快教完應有的課程,但同學追不上。如果是英國老師在香港敎Band3的學生,情況也是一樣。聰明認真的同學跟嚴勤的老師才是最好,不管是中國還是英國。

引用:我看過這節目。覺得是老師和同學的錯配。中

原帖由 Choisumwong 於 15-09-25 發表
我看過這節目。覺得是老師和同學的錯配。中國的老師是很想快快教完應有的課程,但同學追不上。如果是英國老 ...
我同阿仔已睇晒3集。但阿仔話佢間學校d學生冇嗰間學校d咁反叛咁曳,老師嚴好多。反而我家姐話似佢在港教的某間頂級local school!

Ruby1219 發表於 15-9-26 00:20
我同阿仔已睇晒3集。但阿仔話佢間學校d學生冇嗰間學校d咁反叛咁曳,老師嚴好多。反而我家姐話似佢在港教的 ...
間學校係政府學校,自然唔可以同私校比較,但平心而論,間學校學生唔算好差,起碼校長睇堂即刻靜哂。

回覆:中國老師決戰英格蘭

亞細新來同學的哥哥是讀政府學校,新同學話佢哥哥果間不好,俾本地人蝦,佢父母才送佢宿舍學校

回覆:brother4 的帖子

我都覺得政府學校人多,學生態度ma ma, boarding school好像嚴謹好多,对嗎?

回覆 Ruby1219 的帖子

阿女就是喜歡嚴格及敎得快的老師,所以離開了香港的學校。學生除了天資外,後天的敎育也很重要,一個良好的學習環境唯有用錢買😅

Candice1128 發表於 15-9-26 07:53
我都覺得政府學校人多,學生態度ma ma, boarding school好像嚴謹好多,对嗎?

...
是的,我朋友英藉在當地生活,她都是安排仔女入私校,成績及環境有分別,等於香港屋村學校和國際學校之別,當然仍要有能力。
看了這節目,好好睇,多謝推介。

回覆:中國老師決戰英格蘭

有冇YouTube link可睇2-3集?

https://www.facebook.com/thekentishwife/

我都想知邊到可以有得睇?

回覆 dc0115 的帖子

我都係上myxx睇翻,好好睇。

XX??
最尾兩個是什麼字母?比小小貼士等我心領神會,唔該哂,好想睇啊!

dc0115 發表於 15-10-2 19:58
XX??
最尾兩個是什麼字母?比小小貼士等我心領神會,唔該哂,好想睇啊!
tv

謝謝明示啊!

一集只放七天,未必睇番第一集喎。

回覆 holemone 的帖子

The English version of this is called:
"Are our kids tough enough"
Search on you tube.

絶對正確!xx??已經冇得睇!謝謝提供youtube名,而家又去試下!

You tube 都無, 土x有少少