用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請教6嵗小朋友串字
樓主: Ocean419
go

請教6嵗小朋友串字

引用:Quote:shadeslayer+發表於+15-9-30+18:13+

原帖由 little_yolky 於 15-10-07 發表
背課文都仲好D, 佢教科書D文章都唔算差, 舊年阿女位中文老師要佢哋背作文個model answer, 背唔到要罰小息去 ...
背,唔係邪惡,但背一些疑似老師自己作的劣質文章,或一些沒意義背誦,是誤人子弟。這個案孩子不是我的,不好意思批評親友孩子的學校。

little_yolky  不是疑似,我女女背的是出自老師手筆的作文model answer!  發表於 15-10-9 13:31
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆 jincaiyan 的帖子

請問你囡兒讀邊間幼稚園, 我個囡讀旳幼稚園完全没有默書, 上小一好似跟得好幸苦.

引用:回覆+jincaiyan+的帖子 請問你囡兒讀邊間

原帖由 Sumwan 於 15-10-09 發表

請問你囡兒讀邊間幼稚園, 我個囡讀旳幼稚園完全没有默書, 上小一好似跟得好幸苦. ...
我家幼稚园也是没有默书,只有少量的认读,每天作业少于10分钟

引用:Quote:原帖由+Ocean419+於+15-09-25+發表Yo

原帖由 ken244644 於 15-09-26 發表
我小朋友都係咁, 佢有學phonics,  但開頭教佢寫句子, you寫做u,  are寫做 a,  my寫做me 但 freiend 又串 ...
請問點 train?

引用:+本帖最後由+shadeslayer+於+15-9-26+09:21

原帖由 shadeslayer 於 15-09-26 發表
請問大智慧下,一線小學重要嗎?

引用:Quote:原帖由+ken244644+於+15-09-26+發表

原帖由 DevilPig 於 15-10-09 發表
請問點 train?
Update 一下 - 阿仔呢2日好似忽然開竅會自己攞筆寫short messages 比屋企人,例如do you love me? say yes / dont play wif xxx agin, understand?  當中夾雜大量spelling, upper/lowercase 同punctuation marks error 等。見佢忽然大自信揸筆寫一d學校功課冇做過的字我已經好開心

引用:Quote:原帖由+shadeslayer+於+15-09-26+發

原帖由 DevilPig 於 15-10-09 發表
請問大智慧下,一線小學重要嗎?
我沒有大智慧,我認為Malala 爸爸有。

Your question is so generic and broad, the answer can only be generic and broad, eg, 一線學校啱你孩子便重要。

little_yolky  你果然係大智慧,講出咗個問題核心  發表於 15-10-14 16:26
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

引用:回覆+jincaiyan+的帖子 請問你囡兒讀邊間

原帖由 Sumwan 於 15-10-09 發表

請問你囡兒讀邊間幼稚園, 我個囡讀旳幼稚園完全没有默書, 上小一好似跟得好幸苦. ...
其實係幼稚園搞的「小一模擬班」
真係好有用
尤其係抄手冊

Ocean419 發表於 15-10-9 19:37
Update 一下 - 阿仔呢2日好似忽然開竅會自己攞筆寫short messages 比屋企人,例如do you love me? say yes ...
佢張紙仔係唔係寫俾你的? 建議你打蛇隨棍上, 用另一枝顏色筆响旁邊寫回應, 外加畫一個公仔(如果你畫畫了得, 唔得就貼貼紙吧)。然後放响你哋既秘密地方。見佢一排唔寫, 你又可以主動寫俾佢, 引佢回應你。如是者, 咪係寫作練習囉。

回覆:little_yolky 的帖子

我都估到

引用:Quote:jincaiyan+發表於+15-9-28+20:55+唔

原帖由 little_yolky 於 15-09-29 發表
雖然唔清楚樓主點教, 但睇你回覆, 就好明顯知道你點教小朋友了
我都估到

回覆:jincaiyan 的帖子

幼稚園有訓練係不同, 易適應小一生活