用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請教6嵗小朋友串字
樓主: Ocean419
go

請教6嵗小朋友串字 [複製鏈接]

引用:Quote:little_yolky+發表於+15-9-30+13:10+

原帖由 bobbob 於 15-09-30 發表
我仔朝朝問我點解要返學,我覺得仲難答。
我小朋友問過點解爸爸放工返屋企可以休息,佢返學返屋企仲要做功課

little_yolky 發表於 15-9-30 13:10
小朋友D問題真係好鬼難答, 佢有一次問我, 點解無風, 但係天上面既雲會郁。
咪照直答佢,天空分好多層,上面對流層頂有風,我地處於既地面未必同時有風,好似係水面吹到有波浪,水底未必一會郁,有咁白講咁白佢地多數明,畫公仔係要畫出腸
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

little_kid 發表於 15-9-30 13:24
我小朋友問過點解爸爸放工返屋企可以休息,佢返學返屋企仲要做功課

...
你叫佢係學校做晒咪返屋企唔駛做囉,爸爸既工作係公司做晒啦嘛
Learning to Read, Reading to Learn.

little_yolky
佢有一次問我, 點解無風, 但係天上面既雲會郁。
---------------------------------------------------------------------------------
她識問問題妳應該很開心。如果她有問題妳一時想不到答案,可先讚她兩句,自己認低威,然後叫她記下問題,努力讀書,將來長大以後自己找答案,並叫她記得教翻妳轉頭。
阿仔小時候每次我這樣讚他他都會鬆毛鬆翼。

引用:Quote:S-Kwok+發表於+15-9-30+08:37+唔係喎

原帖由 little_yolky 於 15-09-30 發表
小朋友D問題真係好鬼難答, 佢有一次問我, 點解無風, 但係天上面既雲會郁。
你話開著把風扇都唔係個個位吹到,咁啱把風扇吹到上面D雲,吹唔到你囉!

little_yolky 發表於 15-9-30 13:10
你可以答:東邊日出西邊雨,道是無晴卻有晴

little_yolky  我最like你呢個答案,不過,我當時係答Mayasa個答案。  發表於 15-9-30 16:21

S-Kwok 發表於 15-9-30 09:14
原來唔止我一個覺得背默無聊。
究竟背默嘅動機係咩呢?
係為咗以後要背長篇大論嘅文章作為訓練基礎嗎?
因爲D老師唔識教,所以用翻古老個套,默書又有標準跟,易比分數。我極反對背課文(小學),但贊成背經典。

little_kid 發表於 15-9-30 13:24

...
其實問得好!系學校甘長時間,點解無時間比學生做練習?仲要系屋企做。香港D學校系好無效率。

引用:Quote:S-Kwok+發表於+15-9-30+09:14+原來唔

原帖由 simonwan 於 15-09-30 發表
因爲D老師唔識教,所以用翻古老個套,默書又有標準跟,易比分數。我極反對背課文(小學),但贊成背經典。
...
如果阿女學校要佢背默劣質港式文章,我反面都似。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

simonwan 發表於 15-9-30 15:57
其實問得好!系學校甘長時間,點解無時間比學生做練習?仲要系屋企做。香港D學校系好無效率。 ...
我個區好多學校lunch後有功課堂,你個區冇?

引用:Quote:原帖由+simonwan+於+15-09-30+發表因

原帖由 shadeslayer 於 15-09-30 發表

引用:Quote:simonwan+發表於+15-9-30+15:57+其實

原帖由 MASAYA 於 15-09-30 發表
我仔學校無功課堂

引用:Quote:原帖由+MASAYA+於+15-09-30+發表我個

原帖由 S-Kwok 於 15-09-30 發表
我仔學校無功課堂
我仔嗰間都無功課堂,不過間中上堂時有少少時間可以做,但要快手,我仔會把握轉堂時做多少少功課。

原來我校咁幸福, 功課堂唔識仲可以問, 假期又多, 活動日又多

之前講過術科堂數都少過人

5堂英文+1堂英文NET+1堂英默

5堂中文+2堂中作+1堂中默

6堂數學

4堂常識

1堂宗教

2堂視藝/2堂音樂/2堂體育/2堂普通話/1堂電腦/1堂圖書/2堂週會
@35mins

引用:Quote:原帖由+S-Kwok+於+15-09-30+發表我仔

原帖由 wan_sosin 於 15-09-30 發表
我仔嗰間都無功課堂,不過間中上堂時有少少時間可以做,但要快手,我仔會把握轉堂時做多少少功課。

...
我仔學校主科分7組,每組喺唔同課室上,所以轉堂都唔可以用嚟做功課。
我叫阿仔如果老師有比時間佢地喺堂上做功課,就要專心同快手做,唔好攞嚟遊魂

MASAYA 發表於 15-9-30 18:18
我仔學校都無。好多學校都無。

S-Kwok 發表於 15-9-30 23:05
我仔學校主科分7組,每組喺唔同課室上,所以轉堂都唔可以用嚟做功課。
我叫阿仔如果老師有比時間佢地喺堂上 ...

我仔做到快手,但亦好易錯,最慘係做錯第二個練習,仲未要抄嘅書抄咗!最好笑係,嗰d係未教嘅,到底佢知唔知上堂教緊d乜?還好係已經做咗到下次唔洗做.

MASAYA 發表於 15-9-30 23:00
原來我校咁幸福, 功課堂唔識仲可以問, 假期又多, 活動日又多

之前講過術科堂數都少過人

多你英文NET,數常各一堂,還有多兩節15分鐘圖書時間,一個星期一小時多元學習課,同一小時活動課.

加埋就唔會有功課堂,但多元學習課同活動課,學生係好鍾意,次次有唔同嘢玩.

wan_sosin 發表於 15-10-1 00:53
多你英文NET,數常各一堂,還有多兩節15分鐘圖書時間,一個星期一小時多元學習課,同一小時活動課.

加埋就唔 ...
其實我地仲有班務時間同兩堂興趣小組, 不過有時連埋早操, 唱詩, 祈禱, 唔知點寫就冇講, 我係覺得學校上堂時間比較少, 多活動

shadeslayer 發表於 15-9-30 18:13
背課文都仲好D, 佢教科書D文章都唔算差, 舊年阿女位中文老師要佢哋背作文個model answer, 背唔到要罰小息去思過室繼續背到識, 我當時真係反面了。
‹ 上一主題|下一主題