用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請教6嵗小朋友串字
樓主: Ocean419
go

請教6嵗小朋友串字 [複製鏈接]

引用:Quote:jincaiyan+發表於+15-9-29+17:26+我

原帖由 little_yolky 於 15-09-29 發表
我哋唔止早十日, 但阿女懶丫嘛, 有咩辦法呢。
我哋學期初已經派晒全個學期默書範圍,但都會等教咗書先會溫書,唔會一早就溫定,到咁上下先溫書,其實都好正常!

little_yolky 發表於 15-9-29 17:38
嘻嘻.......呢D時間..........我哋兩母女會講無謂嘢。好似今朝一邊行去校巴站的十分鐘, 阿囡見到路邊D石級 ...
妳係阿媽,唔係補習老師
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:Quote:jincaiyan+發表於+15-9-29+17:17+我

原帖由 MASAYA 於 15-09-29 發表
好多幼稚園都係咁,亦都好多小一生適應得唔錯,不過好少會公開咁講,唔係怕以後達唔到成績會失威,而係都好 ...
我仔讀一間被講咗好多年「好谷」嘅幼稚園都冇咁厲害!我真是見識少!

引用:Quote:原帖由+MASAYA+於+15-09-29+發表好多

原帖由 bubuG 於 15-09-29 發表
我仔讀一間被講咗好多年「好谷」嘅幼稚園都冇咁厲害!我真是見識少!

...
我誤會了。她女兒現已小學,十日前派範圍。明。

引用:Quote:jincaiyan+發表於+15-9-29+17:17+我

原帖由 MASAYA 於 15-09-29 發表
好多幼稚園都係咁,亦都好多小一生適應得唔錯,不過好少會公開咁講,唔係怕以後達唔到成績會失威,而係都好 ...
我又唔係好介意,幼稚園時測驗 有100分,亦有43分。
唔會去執著一定要100分,亦唔會係43分原地踏步

引用:Quote:jincaiyan+發表於+15-9-29+17:26+我

原帖由 little_yolky 於 15-09-29 發表
我哋唔止早十日, 但阿女懶丫嘛, 有咩辦法呢。
其實我咁講 會給呢度好多JM插

我真係用物質去吸引佢(我女勁終於大眾書局,就算平時唔俾買野,一樣可以齋看over 半個鐘)

我就會講,如果呢個星期你可以默1-5句,我就俾你去大眾書局選一樣野(當然呢個方法都有好多弊處,比如話 好鍾意買漿糊筆,結果給老師寫手冊,唔可以帶太多漿糊筆)

引用:Quote:serinac+發表於+15-9-27+00:17+其實

如果小朋友跟得好辛苦, 好唔開心, 咁雖然可能佢係讀名校, 或成績勉強入到band 1, 但輸在終點的可能性相對會 ...
所以「起跑線」和「終點」的定義便很重要。相信每個家長的尺度都不一樣,有可能是階段性的,有可能是直到小朋友出來工作的.....。只要家長不走極端,能根據自己小朋友的能力而不斷地檢討、調整他的的學習目標,便不必理會甚麼「贏在起跑線,輸在終點...等等」的老調。

如果小朋友真唔係讀書材料,那唯有調整自己的期望囉,由幼稚園時的期望讀大學、做專業人士,變成期望他/她將來有一技之長,做個好人,可以自力更生就算啦!

引用:Quote:原帖由+little_yolky+於+15-09-29+發

原帖由 jincaiyan 於 15-09-29 發表
我女學校提前十日就派默書內容了,如果肯背書,時間足夠。(十句句子)

...
背默,個人認為十分無聊。學校要,無辨法。但學校不用背默,自己卻先背誦,則 .....

香港教育太多要背的東西,科科也有標準答案要背,不要多默書一樣要背。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

引用:Quote:原帖由+jincaiyan+於+15-09-29+發表

原帖由 shadeslayer 於 15-09-29 發表
背默,個人認為十分無聊。學校要,無辨法。但學校不用背默,自己卻先背誦,則 .....

香港教育太多要背的東 ...
有次看一編名氣小學的小五背默英文課文,看似老師自己作的,港式文章及文法錯誤。小孩背了這些低劣文章,是害人的。背都背一些着作喇。

simonwan  很多學校要學生讀低等文章!教科書也不見得好!  發表於 15-9-30 15:51
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

引用:Quote:jincaiyan+發表於+15-9-29+17:14+我

嘻嘻.......呢D時間..........我哋兩母女會講無謂嘢。好似今朝一邊行去校巴站的十分鐘, 阿囡見到路邊D石級 ...
大家有時忘記了機會成本。時間花了學隻字點串,串十次百次,不及閒話家常所引發孩子的思考。

jincaiyan 發表於 15-9-29 19:36

我真係用物質去吸引佢(我女勁終於大眾書局,就算平時唔俾買野,一樣可以齋 ...

你知道有弊處仍要咁做?如果沒有獎勵,就不能令囡囡努力溫習?

咁你又知會有好多jm插你?加埋你上面話坐車都要串生字,什麼令你覺得要堅持咁樣教你囡囡?

不過如果你覺得唔高興,可以無需理我呢個回覆.

jincaiyan 發表於 15-9-29 19:36

我真係用物質去吸引佢(我女勁終於大眾書局,就算平時唔俾買野,一樣可以齋 ...
明乎其實化力氣為將胡
小小獎品=古勵,本身不是問題,不走火入魔就得

引用:Quote:jincaiyan+發表於+15-9-29+17:14+我

唔係喎,呢啲點會係無聊嘢。
啟發思考、多吸知識,好比喺車上串字。你囡囡吸收、得到嘅嘢,唔係多過、重要過幾隻生字咩?

引用:Quote:原帖由+little_yolky+於+15-09-29+發

原帖由 jincaiyan 於 15-09-29 發表

我覺得獎勵係可以,但要有技巧同針對小朋友需要改善嘅地方/欣賞佢嘅地方。

如獎勵佢嘅努力,每次一個印仔,儲夠十個可以換一份禮物,如同爸爸媽媽一齊瞓一晚、假期可以遲瞓15分鐘、書都可以。但次次都有禮物就唔係太好。

原帖由 S-Kwok 於 15-09-30 發表
啟發思考、多吸知識,好比喺車上串字。你囡囡吸收、得到嘅嘢,唔係多過、重要 ...
你好認真去解釋

little_yolky當然明白啦!佢先係識把握時間教小朋友!呢個方法叫隨機教導!把握小朋友當時有興趣或手上正在做緊嘅事情,作伸廷性教導!呢個方法亦可以令小朋友能專注某件事情,把握小朋友那一刻的專心,對於容易分心的小朋友,更是好的學習方法。

引用:Quote:原帖由+jincaiyan+於+15-09-29+發表

原帖由 shadeslayer 於 15-09-29 發表

香港教育太多要背的東 ...
原來唔止我一個覺得背默無聊。
究竟背默嘅動機係咩呢?
係為咗以後要背長篇大論嘅文章作為訓練基礎嗎?
如果唔係背默課文,而係背默三字經、詩詞歌賦,咁又如何?

你操完佢啲英文,一定要比佢有發揮嘅地方,帶佢出去同其他小朋友交流下,自自然會識多啲!

shadeslayer 發表於 15-9-29 20:27
有次看一編名氣小學的小五背默英文課文,看似老師自己作的,港式文章及文法錯誤。小孩背了這些低劣文章,是 ...
唔講英文, 有一次囡囡小二時中文作文要背model answer, 無背要罰小息去思過崖繼續背。我嬲到變咗一條噴火龍, 同老師筆戰。咁無聊既事我真係第一次聽。

bobbob  結果老師有無罷休?  發表於 15-9-30 13:14

S-Kwok 發表於 15-9-30 08:37
啟發思考、多吸知識,好比喺車上串字。你囡囡吸收、得到嘅嘢,唔係多過、重要 ...
小朋友D問題真係好鬼難答, 佢有一次問我, 點解無風, 但係天上面既雲會郁。

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 15-9-30 13:10
小朋友D問題真係好鬼難答, 佢有一次問我, 點解無風, 但係天上面既雲會郁。
我仔朝朝問我點解要返學,我覺得仲難答。

little_yolky    發表於 15-9-30 16:18
‹ 上一主題|下一主題