用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請教6嵗小朋友串字
樓主: Ocean419
go

請教6嵗小朋友串字 [複製鏈接]

引用:Mr+Beast有時不是落後他人,而是不要太落後

原帖由 1234ats 於 15-09-27 發表
Mr Beast
有時不是落後他人,而是不要太落後課程,otherwise, 也一樣會令孩子失信心和放棄
-------------- ...
😆👍🏻👏🏻

回覆:請教6嵗小朋友串字

香港不少學校,目標是令所有學生達到某學術和行為標準。辦不到是學生問題。結果追不上的學生,一家進入補習循環的命運。

要家長接受孩子發展差異,首先學校也要接受孩子發展差異。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

引用:香港不少學校,目標是令所有學生達到某學術

原帖由 shadeslayer 於 15-09-27 發表
香港不少學校,目標是令所有學生達到某學術和行為標準。辦不到是學生問題。結果追不上的學生,一家進入補習 ...
相信他們,他們才會相信自己,將來是屬於他們。

引用:You+串左u,+are+串左re,+me+串左my,+仲有好

原帖由 Ocean419 於 15-09-25 發表
You 串左u, are 串左re, me 串左my, 仲有好多類似例子,基本上在冇預備情況下忽然叫佢串字,只可以串到幾個 ...
唔知您點樣教,直頭係好大問題啦!我女未夠6歲,宜家小一,英默已經係默句子。
每星期默一次。次次都可以100分

MrBeast    發表於 15-9-29 14:12

shadeslayer 發表於 15-9-26 09:13
如果我係你地,我一D都唔擔心。你有冇見過一個成年人,英文好與否,唔識串 mouth?即有一個階段,係人都會 ...
第一次英默真係嬲到噴火架, 預默咗三次, 次次都錯相同既字, 又係are字都唔識串, 一惡, 佢就即閃入房。我走入房抽住佢心口抽出廳, 嬲到我呢。
一面喊, 一面再預默, 一睇, 咦, 有8X分喎, 錯既全部係are等要死記既字, 可以拼得出既都無錯。咁讚下佢啦, 佢就笑得好開心, 8X分OK, 就咁叫佢上馬。

其實, 你講得啱, 大大下就識啦, 咁擔心勞氣做乜呢, 大女當年咪仲衰, 1-10都數唔清, 依家都慢慢上軌道啦。

jincaiyan 發表於 15-9-28 20:55
唔知您點樣教,直頭係好大問題啦!我女未夠6歲,宜家小一,英默已經係默句子。
每星期默一次。次次都可以10 ...
雖然唔清楚樓主點教, 但睇你回覆, 就好明顯知道你點教小朋友了

bobbob    發表於 15-9-29 13:01

serinac 發表於 15-9-27 00:17
其實點先證明到'贏在起跑點,就會輸終點?還是輸在起跑線,便會一定贏在終點?'

還是只要不各走極端便可? ...
如果小朋友跟得好辛苦, 好唔開心, 咁雖然可能佢係讀名校, 或成績勉強入到band 1, 但輸在終點的可能性相對會高。
同樣道理, 如果小朋友跟唔上, 但父母仍然樂觀面對, 甚至主動選擇「適合」學校給小朋友, 那麼, 雖然小朋友完成小學階段是band 2甚至band 3, 那麼長遠來說, 嬴在終點的可能性亦是相對高些。

我堅信, 小朋友有沒有信心, 是否自信, 其實家長造成的效果比學校更強大。天生我才必有用, 每個小朋友一定有佢突出既地方, 甚至可能只是做家務很妥當, 或幫你買東西時永不會被騙分毫這等小事情, 才華不一定要人人做CEO的, 快樂最重要。

jincaiyan 發表於 15-9-28 20:55
每星期默一次。次次都可以10 ...
嘩,好叻喎,次次100分無可能唔係全級第一名啦,期待你既報喜,到時送上無限恭賀!
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:Quote:shadeslayer+發表於+15-9-26+09:13+

原帖由 little_yolky 於 15-09-29 發表
第一次英默真係嬲到噴火架, 預默咗三次, 次次都錯相同既字, 又係are字都唔識串, 一惡, 佢就即閃入房。我走 ...
小女由三歳我每天同佢讀書,讀過無數次 are, was, were, 等等 sight words,到四歲還認不到。但一到四歲後,忽然識字量幾何級數上。如果我三歲時死迫,只會破壞孩子的閱讀興趣。大多數人想不通,但有時 Less is more.

mama0910  有人上斜路, 我仔上楼级, 初头发梦到天同大都认好耐, 停在同一级一轮,一click 到就会有好大进步   發表於 15-9-29 16:37
MrBeast  要好有智慧才領悟到因減得加道理  發表於 15-9-29 14:09
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 15-9-29 13:20
小女由三歳我每天同佢讀書,讀過無數次 are, was, were, 等等 sight words,到四歲還認不到。但一到四歲後 ...
係架, 有D小朋友漸進式學習, 有D小朋友就叮一聲明咗, 過程就緊係前者舒服D, 後者阿媽真係死唔少細胞。

我英文唔好, 所以無發言權, 我教大女中文都係咁, 連「的」「是」「要」等字都認唔到, 但突然有一排, 佢叮一聲就自己攞住本西遊記係咁睇, 重覆又重覆咁睇, 佢今日已經睇長生殿了(當然係白話改篇版啦), 只是小學三年級而已。所以, 我們只需要等到呢一聲「叮」就可以了。

引用:Quote:shadeslayer+發表於+15-9-29+13:20+

原帖由 little_yolky 於 15-09-29 發表
係架, 有D小朋友漸進式學習, 有D小朋友就叮一聲明咗, 過程就緊係前者舒服D, 後者阿媽真係死唔少細胞。

我 ...
我諗起無記電視劇“陪著你走”會突然師父到,叮一聲就諗到

回覆:請教6嵗小朋友串字

我個女中英文都係認到,但有時要寫要串就弱,當然中文好過英文,有時見佢狀態唔好,串極唔得,我在紙上寫了數個類似的英文字詞,叫佢指出串得正確的字,佢又找到。
希望阿女遲些有改善,佢唔係唔識讀和認,只是寫較弱。佢學校有中英文周記,我叫佢邊講邊寫,唔識寫才問,希望佢寫得多,有改善。

引用:Quote:jincaiyan+發表於+15-9-28+20:55+唔

雖然唔清楚樓主點教, 但睇你回覆, 就好明顯知道你點教小朋友了
我連同我女女一起去接細佬放學(幼稚園)兩個人係車都有背單詞。
真係要熟到隨時隨刻都可以講出點串。

引用:Quote:jincaiyan+發表於+15-9-28+20:55+唔

原帖由 MASAYA 於 15-09-29 發表
嘩,好叻喎,次次100分無可能唔係全級第一名啦,期待你既報喜,到時送上無限恭賀!   ...
我女幼稚園已經開始一個星期一次中默,一次英默。大家都熟悉佐呢個程序

我女學校提前十日就派默書內容了,如果肯背書,時間足夠。(十句句子)

回覆:catcatbaby121 的帖子

我仔情況同你個女好似,認同讀完全冇問題,我之前以為英文常見的字見得多自然識串識寫,所以從來冇比extra 英文抄寫練習佢做。而家見佢有些基本常見的字默唔出,先醒覺要抄寫多幾次希望可以熟能生巧。

jincaiyan 發表於 15-9-29 17:26
我女學校提前十日就派默書內容了,如果肯背書,時間足夠。(十句句子)

...
我哋唔止早十日, 但阿女懶丫嘛, 有咩辦法呢。

引用:Quote:原帖由+little_yolky+於+15-09-29+發

原帖由 jincaiyan 於 15-09-29 發表

...
程度咁高既幼稚園!厲害!

jincaiyan 發表於 15-9-29 17:14
我連同我女女一起去接細佬放學(幼稚園)兩個人係車都有背單詞。
真係要熟到隨時隨刻都可以講出點串。

...
嘻嘻.......呢D時間..........我哋兩母女會講無謂嘢。好似今朝一邊行去校巴站的十分鐘, 阿囡見到路邊D石級有草, 就問我草係唔係可以响石度生長, 咁, 我又up一大餐無謂嘢, 講俾佢聽D種子點樣傳播, 點解石級可以有植物生長囉。佢好多類似既問題, 係問題少女嚟, 所以無晒呢D時間溫習, 都用嚟講晒無謂嘢。

jincaiyan 發表於 15-9-29 17:17
我女幼稚園已經開始一個星期一次中默,一次英默。大家都熟悉佐呢個程序

...
好多幼稚園都係咁,亦都好多小一生適應得唔錯,不過好少會公開咁講,唔係怕以後達唔到成績會失威,而係都好多學生適應得冇咁好,或學習有困難,一般人都會顧及其他人,希望小朋友次次100分定有同理心,我會選擇後者,唔知你又點教呢?
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.
‹ 上一主題|下一主題