用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 但是和却有何分別?
樓主: psad2
go

但是和却有何分別?

引用:Quote:ken244644+發表於+15-10-5+00:14+原

引用:Quote:原帖由+S-Kwok+於+15-10-05+發表想問

原帖由 serinac 於 15-10-05 發表
個人覺得那些古典名著太長和深,小朋友也難有耐性聽你慢慢講完。我只買了「大鬧天宮」和「西遊記」的DVD給 ...
仔鍾意孫悟空、哪吒,但唔會自己攞書嚟睇佢特別喜愛英文書,所以唯有我講比佢聽,希望佢多接觸中文囉,期望有朝一日佢會多攞中文書睇。

rean_chau 發表於 15-10-6 22:08
我仔三年級,岩買左呢一套,勁中意睇,唔駛我叫,晚晚自己攞黎睇,有時睇到要我叫瞓先肯收手。

...

This one is v. good too. My boy loves it so much :) You can findthem in any bookstore selling Taiwan books.

More infor. :

字的童話套書(7)

作者: 林世仁、哲也

繪者:章毓倩、卓昆峰等

出版社:親子天下

出版日期:2012/01/10

「字的童話」是一套以中國文字趣味為軸心的童話故事,從「字的形音義」、「字詞的變化」到「句構的層次」,將各種文字趣味融合在短篇的童話故事中,希望藉由幽默的小故事,讓剛開始接觸中文的孩子,一窺文字的奧妙,引發他們對文字學習的興趣,進而愛上閱讀。

http://www.books.com.tw/products/0010531516

serinac 發表於 15-10-5 19:00
個人覺得那些古典名著太長和深,小朋友也難有耐性聽你慢慢講完。我只買了「大鬧天宮」和「西遊記」的DVD給 ...
係呀, 長到死果D好難講的, 但係好似你買的西遊記等, 就有一個一個故事, 可以每次只講一個, 等第二日再講(好似一千零一夜個女主角咁 ), 依家好多古典名著都有台灣作家改編, 用白話文寫成, 顯淺D, 易明白D。不過, 我自己就真係唔太鐘意改寫(改故事內容或結局)古典名著果D, 雖然話係創作, 但小朋友未睇原著, 又改咗個內容, 好似唔多好。

你睇完西遊記, 就可以睇封神榜, 如果唔驚, 又再可以睇埋聊齋 不過我囡囡驚鬼, 睇到畫皮張圖畫, 嚇到發惡夢

S-Kwok 發表於 15-10-7 08:06
仔鍾意孫悟空、哪吒,但唔會自己攞書嚟睇佢特別喜愛英文書,所以唯有我講比佢聽,希望佢多接觸中 ...
真係家家有本難諗的經, 我家的就不愛看英文書, 雖然唔抗拒, 但唔會自動攞嚟睇

引用:Quote:S-Kwok+發表於+15-10-7+08:06+仔鍾意

IloveJJ 發表於 15-10-7 09:20
Thx! 我個大仔經過一年既浸淫(包括叫佢帶返學校睇,每晚臨瞓睇一個chapter,搵net讀俾佢聽),現在總算開始會 ...
我果個EQ夠高, 油咀滑舌, 會同我講D英文書好好睇, 不過佢用行動證明唔鐘意睇英文書, 因為佢只會帶中文書返學校睇, 無論本中文書幾厚, 英文書幾薄都係會揀中文書。

IloveJJ 發表於 15-10-7 09:20
Thx! 我個大仔經過一年既浸淫(包括叫佢帶返學校睇,每晚臨瞓睇一個chapter,搵net讀俾佢聽),現在總算開始會 ...
其實小朋友英文故事書, 有無愛情故事的? 要好似牡丹亭、紫釵記果D咁好睇, 唔要Disney公主果D咁行貨的。

bobbob  你女咁鐘意睇大戲,沙士髀罅嗰啲可能啱  發表於 15-10-7 22:33

引用:Quote:IloveJJ+發表於+15-10-7+09:20+Thx!+

引用:Quote:rean_chau+發表於+15-10-6+22:08+我

原帖由 bakusensei 於 15-10-07 發表
This one is v. good too. My boy loves it so much :) You can findthem in any bookstore selling Taiwa ...
就系呢套啦!我系教協買,折左三百七十。

回覆 little_yolky 的帖子

Pride and Prejudice.  My favourite book

marble2004 發表於 15-10-7 20:45
回覆 little_yolky 的帖子

Pride and Prejudice.  My favourite book
對啊, search一下睇有無兒童版先。

引用:Quote:marble2004+發表於+15-10-7+20:45+回

原帖由 little_yolky 於 15-10-09 發表
對啊, search一下睇有無兒童版先。
Secret garden、little women啱唔啱?

little_yolky  so good!!!!  發表於 15-10-9 14:14

回覆:little_yolky 的帖子

揸住脾喇嘅經典愛情悲劇 :Romeo and Juliet. 雖然是play, 但應該有人改篇做小說故仔。

回覆:simonwan 的帖子

想問小二女孩應睇哪書?謝謝回覆。

rainrain613 發表於 15-10-9 16:40
想問小二女孩應睇哪書?謝謝回覆。

佢有興趣的書。找出她的喜好,不停借或買此類圖書給她讀。深淺不拘,字數多寡無礙。

精讀就“千字文”或“增廣賢文”。

psad2 發表於 15-10-9 23:34
前輩,請問夠竟我買甚麼書好呢?今天囡囡默書,又錯填充詞,識寫但不懂運用。怎樣教她好呢? ...

不懂運用就系看書不夠呢!繼續睇書睇書睇書,唔好理學校成績,升到班就算啦!
比佢睇佢有興趣的書,衹要大量閲讀,有朝一日,考試測驗唔系問題。初小成績唔重要,唔好上心啦!

引用:Quote:rainrain613+發表於+15-10-9+16:40+

原帖由 simonwan 於 15-10-09 發表
佢有興趣的書。找出她的喜好,不停借或買此類圖書給她讀。深淺不拘,字數多寡無礙。

精讀就“千字文”或 ...
謝謝。