用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 但是和却有何分別?
樓主: psad2
go

但是和却有何分別? [複製鏈接]

psad2 發表於 15-9-30 21:54
各位高人,一個中文差的媽媽加一個不喜歡閲讀中文的小二女生。我盼望她愛閲讀中文的興趣。我最近讀伊索寓言 ...
可能是識的字少, 所以看多一點點字的書經常看不明白, 所以就無心機看了。我囡囡的英文問題也是如此。讀了三百本書也沒有問題, 我囡囡6/7個月大我已經天天給她讀書(不過只讀中文, 忘記了讀英文書 ), 所以, 不要記著自己讀了多少本書, 遇到她有興趣的, 重覆讀多幾次也可以啊。而且, 重覆讀她可能會記得, 記得時就會自己拿來看, 如此, 她就好像是自己看得懂, 有信心就會再多看一些。
看繪本也沒有問題, 慢慢看, 因為圖也只有一張, 字卻有一段, 可以一邊讀一邊跟她交流, 問吓問題引佢看字。如果她閱讀能力比較弱, 一下子自己是看不懂榘索寓言的, 正如我給囡囡看紅樓夢原著她也是沒有興趣的, 雖然她已經很喜歡紅樓夢了。

c1234  優秀作家的散文或故事書……請問可否介紹一些?謝謝妳。  發表於 昨天 14:23

等我weekend回家整理一下囡囡書架的書先。

王家爸爸 發表於 15-9-30 16:34
香港唔教母語文法應該係因為當年信左啲鬼佬。而家人地鬼佬知錯,改翻教母語文法同修辭手法,遲早香港都會改 ...
如果他朝一日, 教育局D高官又發起神經來, 响課程入面加入學中文文法, 咁, 中文就唔係死亡之卷咁簡單, 係世界末日了。

psad2 發表於 15-10-1 08:19
其實,她只喜歡看英文書內的圖畫。我是陪伴她看書。我叫她一人讀一頁,她却不願意。家中買了很多的書,也引 ...

如果她喜歡你給她陪讀,這是無問題的;可能你陪讀得太好啦!
繼續陪讀,每個孩子的發展時間不一樣,不用跟人家比較。小二還小,要求陪讀很正常。小四或之前才自行閲讀也不算遲。她剛開始自行閲讀的時候,也不用計較文字的深淺或多寡;也不用管她衹看圖或看漫畫,有興趣拿起書本看就可以了。慢慢她會自己看文字書的。要信孩子,不用揠苗助長。
你那麽努力給她陪讀,我相信你女兒也會在一兩年内自行閲讀,到時她不須要你陪讀,你可能仲失落,好好珍惜現在的時光吧!

引用:現代漢語語法的奠基者是呂叔湘,要看就看他

原帖由 simonwan 於 15-09-29 發表
現代漢語語法的奠基者是呂叔湘,要看就看他的書。大陸書店有很多現代漢語語法書,尤其是給外國人學中文的書 ...
同意!大學時上過現代漢語,真的是與中文程度好壞無關係。

psad2 發表於 15-10-2 23:34
謝謝各位前輩。那麼繼續陪讀繪本,還是兒童文學呢?

繼續繪本,慢慢加入一些較多文字的書,循序漸進,直到她自己看書。

回覆:psad2 的帖子

原來大家都有類此問題。 阿仔小一, 同佢一齊睇書,永遠只看圖, 叫佢讀佢識嘅字就好唔願意。 逼都冇用,佢又辛苦,我又辛苦。 前排我轉一轉方法, 揾佢嘅興趣, 原來佢好鐘意戰爭類, 歷史類嘅故事, 於是借左本孔明借東風(求其揾),  結果大出我意料之外, d人名如"曹操", "劉備"等字佢學都未學過, 但我讀一次, 之後佢見到就識讀返。而且好有心機一齊讀晒d字, 識嘅佢肯讀, 唔識嘅都好期待咁等我讀, 好似比人打通任督二脈咁。

ken244644 發表於 15-10-5 00:14
原來大家都有類此問題。 阿仔小一, 同佢一齊睇書,永遠只看圖, 叫佢讀佢識嘅字就好唔願意。 逼都冇用,佢 ...
對, 要對口味。

順帶介紹一本書, 我weekend剛看完, 好睇到暈, 每個單元一個接一個, 既獨立又連貫, 喜歡歷史教事既小朋友不可錯過, 係三民出版社出既《東周列國傳》, 又刺激, 又好睇。同系列仲有廿零本書, 都好好睇, 唔同主題, 都係古代經典改編。

P.S. 先此聲明, 係我愛不釋手, 唔係阿女, 因為佢喜歡愛情小說多些。

簽名被屏蔽

引用:Quote:ken244644+發表於+15-10-5+00:14+原

原帖由 little_yolky 於 15-10-05 發表
對, 要對口味。

順帶介紹一本書, 我weekend剛看完, 好睇到暈, 每個單元一個接一個, 既獨立又連貫, 喜歡歷 ...
我都係見呢個系列改編得幾好,尤其係山海經啲插圖很生動,上星期訂了4本,希望可吸引個女睇啦

serinac 發表於 15-10-5 14:41
我都係見呢個系列改編得幾好,尤其係山海經啲插圖很生動,上星期訂了4本,希望可吸引個女睇啦

...
囡囡嚟架? 有無買琵琶記, 我自己都睇到喊咗出嚟。

引用:Quote:serinac+發表於+15-10-5+14:41+我都

原帖由 little_yolky 於 15-10-05 發表
囡囡嚟架? 有無買琵琶記, 我自己都睇到喊咗出嚟。
係呀!佢鐘意睇搗蛋同神怪啲書,只買了東周、山海經、封神演義和筆花生。

little_yolky  我囡囡成日講錯筆花生  發表於 15-10-5 16:41
little_yolky  封神演義好睇到呢  發表於 15-10-5 16:40

回覆:但是和却有何分別?

想問吓你地如果講封神榜呢類書(非漫畫),會照字講定講古仔咁講?
我仔小二,程度不過不失,但我覺得照字講好似難咗啲,唔知係咪我心理作用。

little_yolky  小二時已經唔俾我講了, 升小一時係照字講的。  發表於 15-10-5 17:33

引用:Quote:ken244644+發表於+15-10-5+00:14+原

對, 要對口味。

順帶介紹一本書, 我weekend剛看完, 好睇到暈, 每個單元一個接一個, 既獨立又連貫, 喜歡歷 ...
謝謝建議!阿仔一定好鐘意!

引用:想問吓你地如果講封神榜呢類書(非漫畫),

原帖由 S-Kwok 於 15-10-05 發表
想問吓你地如果講封神榜呢類書(非漫畫),會照字講定講古仔咁講?
我仔小二,程度不過不失,但我覺得照字講 ...
我會照字面讀, 當佢有唔明, 就讀慢d,  如果都係唔明, 就會解釋每個詞語先。 盡量唔用廣東話去解。

引用:想問吓你地如果講封神榜呢類書(非漫畫),

原帖由 S-Kwok 於 15-10-05 發表
我仔小二,程度不過不失,但我覺得照字講 ...
個人覺得那些古典名著太長和深,小朋友也難有耐性聽你慢慢講完。我只買了「大鬧天宮」和「西遊記」的DVD給她看,引起她的興趣;如果她對某些角色特別感興趣,就誇張地講多啲,如孫悟空七十二變點勁,哪𠮟點解有風火輪,同商朝紂王的關係....。有咗興趣,佢地自然有動機追看文字書。

serinac 發表於 15-10-5 15:49
係呀!佢鐘意睇搗蛋同神怪啲書,只買了東周、山海經、封神演義和筆花生。

...
Sorry, 係筆生花

回覆:但是和却有何分別?

我仔三年級,岩買左呢一套,勁中意睇,唔駛我叫,晚晚自己攞黎睇,有時睇到要我叫瞓先肯收手。

little_yolky  什麼來著,張圖好細張睇唔到呀  發表於 15-10-7 08:52
‹ 上一主題|下一主題