用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 但是和却有何分別?
go

但是和却有何分別?

psad2 發表於 15-9-25 16:03
我中文程度不好,雖然....但是和雖然...却有可分別呢?
另外,在書店,有沒有教中文語法參考書介紹呢?
這只是課程內要小朋友學習的垃圾語法, 請小朋友測考時滿足老師的要求就可以了, 有時間陪小朋友看多一點優秀作家的散文或故事書好過。既然你自謙中文不佳, 不會要求你看古文古詩的, 台灣也有很多文筆很好的作家的。到中文長進到一定程度, 你就不會介意雖然.....但是......了。但為了考試攞分, 我們還是要做一些門面功夫的。

c1234  優秀作家的散文或故事書……請問可否介紹一些?謝謝妳。  發表於 15-10-1 14:23
王家爸爸    發表於 15-9-30 15:45
simonwan    發表於 15-9-29 16:11

psad2 發表於 15-9-29 13:04
謝謝你的回答。古文和詩詞對我來說,有點難度。請問能否介紹一些台灣出色的作家呢?我也很害怕中文科。:thi ...
你首先不要害怕中文科, 害怕係永遠都學不好的。

看來, 你小朋友一定是小學生, 不知道程度如何, 但首先是你要喜歡看中文書, 然後小朋友先會喜歡。小朋友唔會因為鐘意中文而學中文, 一定係因為鐘意的父母或老師陪佢一起學中文, 所以最後才會喜歡中文的。

因為男孩女孩有好大的差異, 而且程度又有所不同。我們喜歡買得奬的繪本, 至於橋樑書, 我就喜歡看小兵出版社、小魯出版社等, 你去「讀書人」書店看看, 問問老闆你既難處, 佢會介紹你的。

如果是男孩子, 可以看《未來兒童》、《康軒》等雜誌, 不過要一齊看, 怕字太深不明白, 就無興趣了。

回覆:但是和却有何分別?

其實這些字無得點解釋的..係助語詞一種, 係要看多一點圖書, 自然會明白, 講時會通順一點, 我個仔我都無教, 只係平時有睇中文圖書, 所以他懂, 但相反, 他不肯看英文圖書, 所以of, in, on,at...就非常弱.

學中文唔駛學文法。而家大部分學校系用錯誤方法教中文。至於臺灣作家,其實好多都好好,要我推介就白先勇啦!叫你仔熟讀其著作,中文一定好。至於性取向會唔會有變,就不評論啦!

王家爸爸  白先勇啲書幾好   發表於 15-9-30 16:11

simonwan 發表於 15-9-29 16:16
學中文唔駛學文法。而家大部分學校系用錯誤方法教中文。至於臺灣作家,其實好多都好好,要我推介就白先勇啦 ...
你唔好一下子就介紹白先勇咁猛啦, 大眾化一D好唔好。

simonwan 發表於 15-9-29 16:16
學中文唔駛學文法。而家大部分學校系用錯誤方法教中文。至於臺灣作家,其實好多都好好,要我推介就白先勇啦 ...
我單位有位中國大陸妙齡才女, 我話學中文唔駛學文法語法咁鬼多餘, 佢就係都同我拗中文係有文法語法要跟, 無法啦, 佢中文好過我, 佢係書香世代。

王家爸爸  大陸中學係有學文法   發表於 15-9-30 16:13

little_yolky 發表於 15-9-29 16:26
你唔好一下子就介紹白先勇咁猛啦, 大眾化一D好唔好。
初中生已經可以睇啦!要學緊系要學好野!數學就話要循序漸進,閲讀唔駛。有興趣就可以直接讀好書,睇睇下就明,最緊要肯睇。

little_yolky  我估樓主位係小學生,可能係初小生。  發表於 15-9-29 17:29

little_yolky 發表於 15-9-29 16:28
我單位有位中國大陸妙齡才女, 我話學中文唔駛學文法語法咁鬼多餘, 佢就係都同我拗中文係有文法語法要跟, 無 ...
不用妄自菲薄。書香世代又點,唔一定對。中文文法系學者的玩意,對學生學中文系無用。

psad2 發表於 15-9-29 17:27
謝謝!你說得對,媽媽不愛讀中文書,怎能說服囡囡讀中文書呢?
That's why我囡囡最差係體育。好彩唔駛呈分。

我囡囡鐘意睇書, 係因為由細到大, 阿媽我陪佢睇書時都係陰聲細氣, 笑容滿面, 氣氛好好。平時就見到阿媽似隻哥斯拉

現代漢語語法的奠基者是呂叔湘,要看就看他的書。大陸書店有很多現代漢語語法書,尤其是給外國人學中文的書。
不過,我重申,看這些書對學中文系無用。

回覆:simonwan 的帖子

我幫手重申,學中文不需要學中文語法。學中文語法的是語言學家。學,固然好,但絕非必須。我重申,絕非必須。

小學生無必要學語法,學左亦唔見得會提升中文程度。但是同卻之分,係詞類上。但是係連詞,係主語前,卻係副詞,係主語後。但意思都係一樣。隨住閱讀同程度增長,就會運用自如,無必要係呢個階段細分,因為會涉及其他語法,越教越亂。我以前讀中國語法都讀到想死,根本係夾硬黎既。

simonwan  係夾硬黎!無聊!系五四后,某些學者想中文拉丁化而做出來。  發表於 15-9-30 16:24

我不敢說中文文法不重要,但看到中文水平江河日下,卻不勝唏噓。學校教授中文,乃中文基礎,學生中文不好,只怪未有時間磨練。圖書館內講述中文文法不少,細心閲讀,再翻看今日書刊雜誌,你自㑹分辨美與醜。
看書要懂欣賞,不是一個"知"字,流𣈱秀美的文章,內含文法基礎,我們未能看出,只怪功力未到。
我不認為小學生能看通白先勇小説,知其説而無感覺又何用?小朋友怎會领會一幫被迫退台灣後的大陸人生活,如何理解十七歲的寂寞,更教家長如何解釋孽子?倒不如看些適合他們年紀的小書,朱自清,沈從文,豐子愷,西方翻譯的兒童小説也不失為一個選擇。

Cheeselover 發表於 15-9-30 09:54
我不敢說中文文法不重要,但看到中文水平江河日下,卻不勝唏噓。學校教授中文,乃中文基礎,學生中文不好, ...
我家兩個小娃再等而下之, 我同佢哋讀朱自清, 佢哋居然瞓著咗

bobbob  比著我都會瞓  發表於 15-9-30 13:02