用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 幼稚園到小三都係咁,有無人都係有個中意發呆既小朋友 ...
go

幼稚園到小三都係咁,有無人都係有個中意發呆既小朋友 [複製鏈接]

由幼稚園起,老師就同我講, 佢係叻架,係有時突然定點發呆, 唔知飄左去邊小一, 班主任話, 佢OK架,係有時上上下堂, 望住一點, 又唔係望窗,望同學, 無聽老師講嘢
小三, 中文老師話, 有時佢唔知諗梗乜, 但係專心時就識答問題

開頭以為佢唔夠訓, 好早就訓, 但情況照舊發生
有無人知點救?有無家長既小朋友都中意咁

1    0    0    0

@[email protected] 發表於 15-9-25 10:51
由幼稚園起,老師就同我講, 佢係叻架,係有時突然定點發呆, 唔知飄左去邊小一, 班主任話, 佢OK架,係有時上上 ...
我女女幼稚園有個小朋友係咁, 佢check到係專注力不足, 無端端會變遊魂氏。

Mine2, 江山易改,唯有接受

我由細到大返學都會發呆, 好多課本上既知識都係自修的, 但我成績OK的.

我個咪專注力不足囉, 成日唔知個魂遊左去邊....

引用:由幼稚園起,老師就同我講,+佢係叻架,係有時

引用:由幼稚園起,老師就同我講,+佢係叻架,係有時

原帖由 @[email protected] 於 15-09-25 發表
由幼稚園起,老師就同我講, 佢係叻架,係有時突然定點發呆, 唔知飄左去邊小一, 班主任話, 佢OK架,係有時上上 ...
佢每次發呆多久呀?10秒?定幾分鐘?

引用:Quote:@[email protected]+發表於+15-9-25+10:51+由

原帖由 little_yolky 於 15-09-25 發表
我女女幼稚園有個小朋友係咁, 佢check到係專注力不足, 無端端會變遊魂氏。
請問點check係咪專注力不足?

little_yolky  搵專業人士。  發表於 15-9-25 17:56

wongbb0811 發表於 15-9-25 16:28
請問點check係咪專注力不足?

6歲以下搵健康院/醫生寫轉介信, 去政府智能中心排期等見...

呆十秒八秒喇, 都中意睇書, 係上堂做功課先呆...其實心散同專注力不足係咪一樣
叫佢玩又唔見佢呆

回覆 @[email protected] 的帖子

Google一下專注力不足,睇下有無吻合的徵狀,如多既可再找專業人士check下…

不過唔使擔心,輕微既發夢遊魂好多細路都會……
‹ 上一主題|下一主題