用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 香薰治療
樓主: Chujai
go

香薰治療 [複製鏈接]

vivilala1025 發表於 16-5-4 10:09
仔剛評估完, 我對所有野都還在消化的階段。請問咩係共振治療?
共振的原理同香薰係相似,不過共振就有專人幫你用機去check。身體的細胞都帶有電流,有電,細胞才會運作!電流都有一定的頻率,而身體每個地方的細胞都有不同限定的頻率。而頻率異常時就會出現不正常現象。例如病了~
共振係會先Check你身體特別係個腦部的頻率係多少,好多時左右腦的差距很大,引致有小朋友感覺反應有障礙。共振引導異常的地方的頻率慢慢回復與常人一樣,拉近2邊腦的距離。

香薰原理都係差不多,不過香薰能力強一些,可以日日做,而共振有人check住你個仔腦部情況,你可以知道幾時邊邊腦需要強化~通常一星期才做一次。

P.S. 我約莫知道係噤的原理,不過我怕用字的稱寫錯~如有錯請更改!

我仔得6個月大時到處找醫師醫我個仔,當時有個媽媽分享共振治療,佢個仔同我個仔一樣先濕疹,後發現自閉,剛完成濕疹治療就要進入醫自閉,而我當時剛開始醫濕疹加食物敏感,佢就開始醫自閉,到我完成了敏感,就問佢醫自閉如何~佢話幾好,叫我去試。共振係德國發明,而個治療師係星加波人,因為嫁了來香港先在香港執業。佢專醫一般西醫話冇得醫的病。

agatechung 發表於 16-5-4 10:49
共振的原理同香薰係相似,不過共振就有專人幫你用機去check。身體的細胞都帶有電流,有電,細胞才會運作!電流 ...
情況同我有點相似, 我仔又係有濕疹, 因為濕疹問題先同佢做食敏測試, 先戒左牛奶。然後先做評估知道仔有整體發展遲緩加自傾。仔既濕疹用YL既KIDS LOTION同油渣好左七八成了。呢家想同佢醫自傾同遲緩。
油因為有好多種, 有人話Cedarwood / Brain Power....又有人話用Reconnect kit / 12金油....

唔用油, 有d人話去針炙, 臚底骨....etc.

實在太多了, 我都唔知用咩去幫仔。

請教一下, 你仔濕疹點醫好(我仔七八成, 我想佢再好少少), 另外, 可以pm多d共振資料嗎?如果用油, 有咩可以針對遲緩?仔有時晚上都會醒, 有時食完半夜枝奶可以即刻瞓番, 但近排會碌黎碌去瞓唔到咁....我驚用錯油令佢更high得滯

vivilala1025 發表於 16-5-4 17:08
情況同我有點相似, 我仔又係有濕疹, 因為濕疹問題先同佢做食敏測試, 先戒左牛奶。然後先做評估知道仔有整體 ...
當時我都好似你噤,太多種,吾知邊樣野係WORK,不如你每樣野都找找佢的原理(到底依樣野如何幫到你囝),思考一下價錢同方法呃吾呃你杯茶先。

就好似我噤,針炙, 臚底骨吾會考慮,我接受吾到個仔比人用針吉,臚底骨貴,效力好似吾大.

我仔用共振醫好食物敏感,因為係食物性敏感的濕疹,冇左食物敏感就冇濕疹。

致於用油,因為我仔吾係用油醫好自閉,實質無此經驗, 我知道12金油係醫遲緩無野講果些, brain power可以提升腦的能力,我而家支brain power比左我老公返工用......

引用:我找到一些外國資料/數據,講精油幫ADHD孩

原帖由 olima 於 16-04-09 發表
我找到一些外國資料/數據,講精油幫ADHD孩子的成效,如有需要,可pm我。

...
Can u pm me the info?

引用:Quote:vivilala1025+發表於+16-5-4+17:08+

原帖由 agatechung 於 16-05-04 發表
當時我都好似你噤,太多種,吾知邊樣野係WORK,不如你每樣野都找找佢的原理(到底依樣野如何幫到你囝),思考一下 ...
Can u pm me the 共振info?

回覆:香薰治療

I also want plus pm thanks

引用:Quote:vivilala1025+發表於+16-5-4+10:09+

原帖由 agatechung 於 16-05-04 發表
共振的原理同香薰係相似,不過共振就有專人幫你用機去check。身體的細胞都帶有電流,有電,細胞才會運作!電流 ...
Can u pm me the 共振info?  Thx

hamburgeer 發表於 16-6-4 08:44
Can u pm me the 共振info?  Thx
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3257976&page=2#pid42896397

update 一下我已用了1個月專注油~~效果真係吾錯,今日接仔放學,老師話最近依幾星期,我仔情緒好好多,特別係有困難時最明顯,以前有困難會發脾氣同會好吾開心,吾會去解決困難,而家有困難,佢無發脾氣之餘又肯主動去試著去解決!!

回覆:agatechung 的帖子

如想認知好D用咩油?

‹ 上一主題|下一主題