用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 剛上完優才首課,感覺如何
樓主: Connie12747
go

剛上完優才首課,感覺如何

回覆:nostradamus 的帖子

我會覺得,只要 優才把課程壓後到11月 3rd in 有結果後才開始,就可避免一些爭議。站在家長的立場,如果我孩子3rd in 不成功,根本不用浪費時間上堂。現正是有成500家長上課後沒有offer/後備, 有點浪費双方的時間和資源。

醒目開學勳章 王國長老

版主按: 請各位冷靜及理性討論, 切勿作出侮辱或挑釁之言詞, 違規者會收警告牌. 敬請注意.

引用:溫馨提示:上完十堂,交埋功課,令郎都未必

原帖由 miaochu 於 15-09-28 發表
溫馨提示:上完十堂,交埋功課,令郎都未必可以入讀㗎!
什麼功課?

hoivy 發表於 15-9-25 19:13
校長話first waiting 600人, 學位104。

我估參加課程的人,主要目的是希望有資格參加第三輪面試,有野學只 ...
first waiting 600人, 學位104

當佢有一半人上唔晒堂放棄, 都仲有300人爭位, 咁點決定邊D人可以有3rd In呢?

如果上晒10堂交晒功課又無得3rd In, 或者有得3rd In而無offer, 對家長嚟講, 絕對係勞民傷財之舉.
咁不如等收咗既學生家長去上堂算吧! 上唔足堂既學生就當退學論, 再搵後補頂上, 咁樣一定會少D人投訴

定係其實學校想每年留番個"talking point"等人地每年都會講下間學校呢?

Happy_J    發表於 15-9-29 16:28
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:hoivy+發表於+15-9-25+19:13+校長話f

原帖由 hkpapa852 於 15-09-29 發表

當佢有一半人上唔晒堂放棄, 都仲有300人爭位, 咁點決定邊D人可以有3rd In呢 ...

可能學校過往嘅經驗係俾600人上堂,但去到第十堂仍然出席嘅家長每年大約有100人,可以全數收哂。咁就唔會有幾百個家長失望啦。所以點解人數唔係定200人或800人? 600人可能有佢既理由。

hkpapa852 發表於 15-9-29 13:45

當佢有一半人上唔晒堂放棄, 都仲有300人爭位, 咁點決定邊D人可以有3rd In呢 ...
又唔得wor, 最後冇上而有offer ,有上過堂先得offer 的又會投訴

MrBeast 發表於 15-9-29 14:01
又唔得wor, 最後冇上而有offer ,有上過堂先得offer 的又會投訴
後補既又要上番10堂咪得囉, 或者可以俾佢上一堂, 但要將功課字數要X10
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-9-29 13:45

呢10堂最最最主要作用是篩走集郵家長和水泡家長, 令無心讀的早日放棄, 有心讀的不會一早淘汰,
上10堂是減小對手, 唔等於有Offer,  
有無Offer 是睇3rd in表現, 論机會率有3成幾, 唔算低.
如果有Offer才需上堂, 就失去篩選作用.

AgapePa 發表於 15-9-29 14:10
呢10堂最最最主要作用是篩走集郵家長和水泡家長, 令無心讀的早日放棄, 有心讀的不會一早淘汰,
上10堂是減小 ...

先預付一年無得退既學費, 篩選效果應該仲大

其實每間學校都有自己嘅收生程序,最重要嘅係清清楚楚,如果家長覺得適合嘅,咪繼續聽落去,唔適合嘅, 咪早日放棄,讓俾其他有心讀嘅家長。

我有聽第一堂,感覺校長幾有心,幾有學識。所以我估佢都傾向揀一啲肯去聽講座又唔介意睇書同寫報告嘅家長,去配合返學校嘅理念。

都係嗰句,每人有自己選擇同感受,發表之餘亦應尊重他人。多一啲可讀性嘅分享會更令家長有多啲值得參考嘅資料。共勉之。

Soundervolt 發表於 15-9-29 13:49
可能學校過往嘅經驗係俾600人上堂,但去到第十堂仍然出席嘅家長每年大約有100人,可以全數收哂。咁就唔會 ...

但十堂後個100人唔會全部入學, 到6至9月時, 音樂椅又轉, 所以要多D人.

hkpapa852 發表於 15-9-29 14:15
先預付一年無得退既學費, 篩選效果應該仲大
好似教局有規限直資留位費, 現時只收300元, 完全無篩選作用

回覆 hkpapa852 的帖子
hkpapa852 發表於 15-9-29 14:10
後補既又要上番10堂咪得囉, 或者可以俾佢上一堂, 但要將功課字數要X10
Good idea, 可以6底之前個10堂,然後密習式一個weekend 比後補家長上哂佢,再4Th in 抽問內容

AgapePa 發表於 15-9-29 14:21
好似教局有規限直資留位費, 現時只收300元, 完全無篩選作用
只要唔係留位費, 當作正取生既學費, 加上有條件既退款機制, 其實係可以咁做.

回覆:muimui2 的帖子

Totally agreed with you😊

今天上完第二堂,比第一堂精彩多了。對個人來說,有所得著。希望往後的課堂能繼續保持今天的水準。

今晚好精彩,GT 會加入英式教學法,不會傳統死板去教導小孩,增加他們自信,自學和創意思維

回覆:剛上完優才首課,感覺如何

其實今日段video 我已看過。傳媒都係煲中式教育分數高點,但教授講得對,學生要用多一倍時間去取多五分,真係唔係好值得。節目內還有很多學生分享。說他們全無社交生活,其中一個top student 考完試就病了,係exhausted 那種病。這不是全人發展。不過,適當的比較和壓力係有用,另外老師有條理講課,而不是英式那種全inquiry based learning , 對一些學生來說係比較合適。

回覆:剛上完優才首課,感覺如何

其實今日段video 我已看過。傳媒都係煲中式教育分數高點,但教授講得對,學生要用多一倍時間去取多五分,真係唔係好值得。節目內還有很多學生分享。說他們全無社交生活,其中一個top student 考完試就病了,係exhausted 那種病。這不是全人發展。不過,適當的比較和壓力係有用,另外老師有條理講課,而不是英式那種全inquiry based learning , 對一些學生來說係比較合適。