用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 剛上完優才首課,感覺如何
go

剛上完優才首課,感覺如何 [複製鏈接]

如題
   3    0    0    0

回覆:Connie12747 的帖子

比預期軽鬆

回覆:剛上完優才首課,感覺如何

比預期好

校長講話幾好,有得著。反而家長訪問有些悶,畢竟他兩個小孩完全係天才,坦白講好難有共鳴。

老實講, 我覺得無棏著。

第一part 校長講的是有關於天才兒童,雖然開宗明義已經話係open dicussion,無結論嘅野,但不知道他的重點在那,和他想帶出什麽信息。

第二part 最無聊,甚至有D反感有這樣的安排。請家長上來分享,本來我都有好大期望,希望了解一下其它優才家長的感受,及學習一下其它家長的教育方法。點知道校長安排了那位家長是有一對天才小孩(兩個IQ145 以上),14/16 嵗就跳班入U,全程講佢地拿了什麽獎,什麽時候跳班。講真, 這些對一般家長來講真係得個聼字。

希望下一堂會好D。

(我並不反對家長上堂,因爲我真心覺得家長在如何教小孩學習都有學習需要)

MrBeast  我估你會係嗰200-300人入面  發表於 15-9-25 10:52

回覆 nostradamus 的帖子

都有同感,我覺得係topic問題,昨晚開宗明義係講資優教育,自然會比較多呢方面嘅資訊。我身旁嘅家長可能小朋友都係資優,我見佢都聽得幾投入。雖然我小朋友唔係,但我純粹當information only, 又唔覺太悶,都ok, 可能之後如果啲topic 有興趣啲會更好。

我覺得都0k喎,唔太悶同埋時間都過得快,咪當聽talk囉!

東拉西扯, 拼湊一堂!

大家試想想這兩兄弟,如果係入讀官津中學,就算係神級官津,最多咪多兩位七優狀元。當然唔係個個學生都IQ145,但只要有某一樣天分,都要睇學校可以點配合栽培。優才今年除咗黃日,也有一位畢業生因為畫畫叻,攞獎學金免費讀大學。

以下是節錄自黃日爸爸的育兒心得:https://www.facebook.com/groups/195261177173518/permalink/1056925194340441/

《中一上學期由於讀中二的哥哥破格被學校選入以中四學生為主的,為參加香港物理奧林匹克(HKPHO)而設的物理加速班。弟弟也很想參加,他自己去找負責的物理老師,千方百計也要進入這個班,老師告訴他,他還是中一,太小了,明年才來吧!但他還是不放棄,最後老師沒辦法,也讓他做了選拔試題,他的成績竟然在頭3名之內,於是老師也破格給他讀了。》

《弟弟在中一下學期開始就不斷向我們投訴說上課很悶,課程太淺,因此不想去上學。我們為讓他重拾學習興趣,與校方達成共識,下學年讓弟弟連跳兩級升中四,哥哥不想跟弟弟同班,所以他選擇轉校到拔萃男書院跳一級讀中四。》

醒目開學勳章 貢獻勳章

iamderek 發表於 15-9-25 14:55
《弟弟在中一下學期開始就不斷向我們投訴說上課很悶,課程太淺,因此不想去上學。我們為讓他重拾學習興趣,與校方達成共識,下學年讓弟弟連跳兩級升中四,哥哥不想跟弟弟同班,所以他選擇轉校到拔萃男書院跳一級讀中四。》
响另一場合聽過佢地一家嘅分享印象中,過程無上面講到咁簡單
當初GT係唔願意安排跳班,但點知轉頭有位老師積極幫弟弟爭取.. 仲一跳兩級,學校亦有其他老師幫手補底

我睇到嘅係:响GT跳班唔容易,學校考慮好多嘢,包括點幫個學生

恐龍家

小曳人 發表於 15-9-25 15:26
响另一場合聽過佢地一家嘅分享印象中,過程無上面講到咁簡單
當初GT係唔願意安排跳班,但點知轉頭有位老師 ...
優才對於跳班嘅立場,我唔喺好清楚,不過阿仔有一個同學仔喺資優,我同佢媽咪都算熟,佢話俾我聽學校有同佢傾阿仔跳班嘅問題,不過同學仔父母拒絕咗,因為佢地覺得佢地仔仔心理仲未成熟!

Yanamami  資优童心智性格更需要父母关注  發表於 15-9-27 10:06

小曳人 發表於 15-9-25 15:26
... 我睇到嘅係:响GT跳班唔容易,學校考慮好多嘢,包括點幫個學生
跳班除了要考慮學術之外,也要考慮個人成長。依我所見,跳班在GT初小較多發生。在高小和初中,學生還要學習人際關係、團體合作、溝通技巧等,學校考慮的因素更多。

引用:Quote:小曳人+發表於+15-9-25+15:26+...+我

原帖由 iamderek 於 15-09-25 發表
跳班除了要考慮學術之外,也要考慮個人成長。依我所見,跳班在GT初小較多發生。在高小和初中,學生還要學習 ...
冇乜野學到。校長明顯好有研究但個talk 重心唔太突出。

請問其實有幾多家長有份參加呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:校長話first+waiting+600人,+學位104。我估

原帖由 hoivy 於 15-09-25 發表
校長話first waiting 600人, 學位104。

我估參加課程的人,主要目的是希望有資格參加第三輪面試,有野學只 ...
上多一堂,看入到首批 3rd in 與否,已經心理有數了吧

引用:+本帖最後由+nostradamus+於+15-9-25+10:38

原帖由 nostradamus 於 15-09-25 發表

老實講, 我覺得無棏著。
lQ咁高,咁其他方面又如何?例如SQ,AQ,EQ。

引用:Quote:原帖由+nostradamus+於+15-09-25+發

引用:+本帖最後由+nostradamus+於+15-9-25+10:38

‹ 上一主題|下一主題