用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 官瑪vs聖言vs九華
樓主: bkneon0088
go

官瑪vs聖言vs九華 [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+bkneon0088+於+16-01-22+發表

原帖由 miffyumiffy 於 16-01-25 發表
我以前都聽人講名校唔教書, 靠學生出去補習, 攪到我都好擔心

我仔讀九華, 讀落係有教書, 師資仲好好, ...
好,多謝你的資訊。那校長如何? 我2014年去聽升中講座, 校長英文似乎麻麻,又成日讚揚Martin Lee, 梁家傑,令到我地班家長既感覺唔太好。

bkneon0088 發表於 16-1-27 10:15
好,多謝你的資訊。那校長如何? 我2014年去聽升中講座, 校長英文似乎麻麻,又成日讚揚Martin Lee, 梁家傑,令 ...
學校無政治立場, 校長講martin lee, 梁家傑因為佢兩個知名度較高, 一講人人都知係乜水
聽講華仁仔真係好多做咗律師, 唔知點解

校長英文麻麻, 我又唔覺, ok la, 佢無教書, 學校英文科老師好有質素, 全部外國番黎

引用:Quote:bkneon0088+發表於+16-1-27+10:15+好

原帖由 miffyumiffy 於 16-01-27 發表
學校無政治立場, 校長講martin lee, 梁家傑因為佢兩個知名度較高, 一講人人都知係乜水
聽講華仁仔真係好多 ...
好!謝謝您。感激!

回覆:官瑪vs聖言vs九華

請問各位有無新睇法?感激

Jayson was born in Apr2006
Jeremy was born in Apr2008

回覆:bkneon0088 的帖子

三間中學2016既入大學率幾多?有冇資料?
謝謝!

回覆 miffyumiffy 的帖子

請問九華有否規定必學樂器?九華有乒乓球玩嗎?我見校網似乎沒有這項活動。

babywoman 發表於 16-9-26 14:10

請問九華有否規定必學樂器?九華有乒乓球玩嗎?我見校網似乎沒有這項活動。
我估中一規定要學一樣,但我仔係係港華,我估方向一樣

babywoman 發表於 16-9-26 14:10

九華沒有規定一定要學樂器的。
乒乓球是有校隊的。

山海兒女 發表於 16-9-28 18:49
九華沒有規定一定要學樂器的。
乒乓球是有校隊的。

感謝

回覆:官瑪vs聖言vs九華

三間在2016 DSE 既入大學率如何?大家知嗎?

[img]20161024_094357[[/img]

引用:[img]20161024_094357[[/img]

原帖由 amy997 於 16-10-24 發表
睇唔到,可以再post?

http://www.ktmc.edu.hk/academics ... 16_HKDSE_result.pdf

引用:+http://www.ktmc.edu.hk/academics/public

原帖由 amy997 於 16-11-06 發表
http://www.ktmc.edu.hk/academics/public_exam_result/2016_HKDSE_result.pdf
唔好意思,都係睇唔到。
我試下上校網睇。
但先想問入大學率有冇70%?

bkneon0088 發表於 16-11-8 17:09
唔好意思,都係睇唔到。
我試下上校網睇。
但先想問入大學率有冇70%?
觀塘瑪利諾書院   
http://www.ktmc.edu.hk/academics ... 16_HKDSE_result.pdf
total number of graduates:169人  Degree Courses50%
Distribution of graduates taking degree 85人
HKU 14%
CU 17%
HKUST 6%
POLY 8%
CITY 8%
BAPTIST 7%
HK Institute of Education 4%
Open University of HK 2%
Technological and Higher Education Institute of HK6%
Non-UGC-funded Institutes28%

miffyumiffy 發表於 16-1-25 20:01
我以前都聽人講名校唔教書, 靠學生出去補習, 攪到我都好擔心

我仔讀九華, 讀落係有教書, 師資仲好好, ...

你好,請問你介唔介意講你仔仔小學考咩成績入九華? 是自行時入嗎?

引用:Quote:bkneon0088+發表於+16-11-8+17:09+唔

原帖由 amy997 於 16-11-08 發表
amy997,
資料詳盡,唔該哂!

其實聖言,觀瑪放甲一,二,乙一,二,會不會不太穩陣呢?

Jayson was born in Apr2006
Jeremy was born in Apr2008

聖言重英數,可以5日長假都無中文功課。

回覆樓主

唔明白大家同係band1學校可以揀聖言丶觀馬over九華。始終傳統名校個名跟你一世。network, exposure, tradition 都好唔同。廿年後有冇人問你舊時中學入三大幾多%? 3322幾多%? 學校個average 唔係你個仔成績。70%入三大又點?到你考試會容易D?個人覺得呢D stats 無大意思(emoji)
‹ 上一主題|下一主題