用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 聖言中學讀得吃力,去定留。。。?希望大家俾下意見! ...
樓主: 崔妍
go

聖言中學讀得吃力,去定留。。。?希望大家俾下意見! [複製鏈接]

回覆 ilbl3696 的帖子

咁講:3次呈分試考好入左好中學,就係果3次呈分試考好既賽果,呢個階段已結束。中學係一個新階段開始,分班試係第一個比賽,之後仲有更多比賽,山外有山人外有人,仍須努力。係呈分試脫穎而出,先可以遇到咁強既對手,唔使灰心,遇強越強,到DSE大決賽仲有5年,調整心態同方法爭取再次脫穎而出,入大學同更強既對手pk。
以上係之前我同家族一個後輩所講,佢小四到小六都考頭3,3次呈分試都唔錯,入左目標中學。中一上學期考試考頭30,非常接受唔到,無晒自信。

引用:+仔仔由普通小學統一派位入到聖言,因為英

原帖由 崔妍 於 15-09-24 發表
仔仔由普通小學統一派位入到聖言,因為英文基礎嘛嘛哋,讀得辛苦,中一差D要留班,而家日日去補習,但喺幫 ...
首先有冇人蝦你小朋友先?本身有冇朋友圈?

聖言重視數理,如果你小朋友玩一種運動好叻,老師同學都會讚賞。

先揾一樣殺食技能,自然搵到自身價值。

ilbl3696 發表於 17-3-14 17:57
因為亞仔學校英文係小班教學, 學校係用pre-s1既英文成績分組, 佢被編了第三組, 共16個同學, 亦係比較弱既 ...

聖言中學英文唔係小班教學,而且係平均分班架。

是講緊同樓主同一間學校嗎?

回覆:崔妍 的帖子

阿仔當年都係升上傳統名校英文跟唔上,後來補英博葉Sir,成績明顯提升。

‹ 上一主題|下一主題