用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 聖言中學讀得吃力,去定留。。。?希望大家俾下意見! ...
樓主: 崔妍
go

聖言中學讀得吃力,去定留。。。?希望大家俾下意見! [複製鏈接]

回覆:聖言中學讀得吃力,去定留。。。?希望大家俾下意見!

就算band2中中,都要校內中英數合格,否則都無得筆試。可能佢本身都好大壓力,無對象傾素,先性格轉變,陪他行山,BBQ的活動。

可以派到入聖言樓主囝囝小學成績應該唔差,其實所有由津小升英中嘅同學都遇到相同問題。父母嘅諒解及支援好重要,同學校商量下,再一對一專科補習。與小朋友同行一起解決面對問題方為上策。

回覆 王家爸爸 的帖子

聽觀塘區家長說,觀官出名多功課及TEST,你可多打聽下

connielam 發表於 15-9-30 13:13
回覆 王家爸爸 的帖子

聽觀塘區家長說,觀官出名多功課及TEST,你可多打聽下
問題係,又有邊間地區名校唔多功課?

引用:Quote:connielam+發表於+15-9-30+13:13+回

原帖由 王家爸爸 於 15-09-30 發表
問題係,又有邊間地區名校唔多功課?
如果輕輕鬆鬆,又唔多功課,就不可能是名校。現在的輕輕鬆鬆,換來的將來就係一世勞碌。哈佛,牛津的學生個個都需要咬緊牙關才能讀下來。唔吃的苦中苦,怎可成為人上人。鼓勵阿仔,同他一起共度難關。

yee8001    發表於 16-9-21 18:36

回覆:崔妍 的帖子

我都知道有少數同學有追不上的問題,贊同與孩子多溝通,聖言有不同的學會,踢毽子亦有,鼓勵他找到上學的樂趣,然後再在學業上改善,如補習等。

回覆 王家爸爸 的帖子

我聽朋友的囝入到KWUNTONG一間的中學(我忘記名字,要問番過朋友先),她的囝的成績應是BAND1尾/BAND2頭出名多活動少功課,朋友超開心.

樓主同你的小朋友要加油呀! 找出問題根源(朋友定成績定老師),如果做父母都抱著佢都係唔得架啦心態! 要轉幾多次校呢?今天考第尾,將來未必架! 去到Band3考第一又如何!補習要重質不重量,中學天天補好悶! 一起商量一起面對困難,聖言校風好,而且又已讀了一年,總好過亂打亂撞!

觀瑪好少功課。唔知觀瑪band幾?課程没有想像深。maths教得慢和淺。我從未見過我兒做功課和温習。本月22号開始測驗。唔知佢點攪。

1. Help your son to find out an effective study method/revision method.
2. Help him to master the skills of momorizing the subject contents.
3. Trim down you and your son's expectation on school results.
4. Counsel him that he has 6 years to catch up with the others. Remind him not to compare his school results with his classmates and neither do you.
5. Ask him to start from zero again.
6. Help him to identify / develop 1-2 favourite interests and focus on it. This will divert his stress/pressure and help building his self-confidence.

我同事個仔讀得幾Hea 下,打機多過讀書. 但咪理,已HKU 畢業.

BTW, 早點適應英中學校.
我女果班有個中四插班生,由中中轉過黎英中,根本⋯⋯上堂聽都聽吾明. 要追吾係話吾得,但亦吾係咁易囉.

回覆:anna59 的帖子

Band 1 去Band 3

入到聖言點都係band 1先入到,只係英文比人差的話補吓先喇。如果見到其他科有英文都怕怕的話。那便要問吓小朋友想吾想讀中中?

可能亞仔讀緊中一,又唔覺得佢好多功課喎。

引用:+仔仔由普通小學統一派位入到聖言,因為英

原帖由 崔妍 於 15-09-24 發表
仔仔由普通小學統一派位入到聖言,因為英文基礎嘛嘛哋,讀得辛苦,中一差D要留班,而家日日去補習,但喺幫 ...
可能未開窺,聖言是一間好學校,唔好咁輕易放棄!
我識一個由小學已開始補習,之後入了聖言,但跟唔上,中一留班,之後都不斷補習,上年入了港大,佢老豆話估都估唔到

我家有對雙子公主

唔可以放棄,叫仔仔一定要頂住上,堅持就會勝利。

引用:+仔仔由普通小學統一派位入到聖言,因為英

原帖由 崔妍 於 15-09-24 發表
仔仔由普通小學統一派位入到聖言,因為英文基礎嘛嘛哋,讀得辛苦,中一差D要留班,而家日日去補習,但喺幫 ...
所以, 英文唔好揀英中, 很容易出現此問題!

多謝大家的回復!你哋嘅支持及鼓勵令我冇咁彷徨,聖言的確喺一間好學校,要放棄太可惜,我會嘗試大家俾嘅建議,去協助個仔解決學習上嘅困難!再次感謝大家!!

同你仔一樣 ,英文麻麻,讀英中b,舊年要補考,才能升中二,我同阿仔都沒有想轉校,今年中二過了一個月,發現大有進步,英文測驗合格,默書連unseen 有90分以上。數學測驗全級只得4分一人合格 ,也有份,每月測驗報告,全班考到5名內,因此一間好中學影響很大,應抓緊現在擁有,用時間証明沒有簡錯此中學。

ahjoechan  very encouraging!  發表於 16-9-8 17:24

醒目開學勳章

崔妍 發表於 15-10-12 12:53
多謝大家的回復!你哋嘅支持及鼓勵令我冇咁彷徨,聖言的確喺一間好學校,要放棄太可惜,我會嘗試大家俾嘅建 ...
能夠入到聖言中學,証明你兒子是B1生,相信自己兒子的能力,有時小朋友可能未開竅,多D開解佢,不要輕易放棄呀。
‹ 上一主題|下一主題